Hengellisissä tilaisuuksissa rajataan väkimäärää, yleisötilaisuuksiin voi päästä koronapassilla

Maakunnan heikentynyt koronatilanne on tuonut uusia rajoituksia seurakuntien loppuvuoden toimintaan: jumalanpalveluksien ja kirkollisten toimitusten osallistujamäärää rajoitetaan, yleisötilaisuuksiin pääsee koronapassilla.

matti vuorma

Jumalanpalveluksiin ja muihin sisätiloissa pidettäviin hengellisiin tilaisuuksiin voidaan ottaa sisään vain kolmasosa tilaan mahtuvasta osallistujamäärästä. 

Osanottajamäärän rajoitus koskee jumalanpalvelusten lisäksi kirkollisia toimituksia kuten kasteita, hautaan siunaamisia ja avioliittoon vihkimisiä.

Kaikille seurakunnan toimintaan osallistuville yli 12-vuotiaille suositellaan voimakkaasti kasvomaskin käyttöä rokotussuojan tasosta riippumatta.

Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille

Yhteislaulutilaisuuksissa, konserteissa, myyjäisissä ja vastaavissa yleisötilaisuuksissa, joita ei luokitella uskonnonharjoittamiseksi,  seurakunnat voivat omalla päätöksellään ottaa käyttöön koronapassin. 

Jos koronapassia ei vaadita, vaihtoehdoksi jää rajata osanottajamäärä 20 henkilöön. Koronapassin käyttöönoton avulla mahdollisimman moni voi osallistua seurakunnan tiloissa järjestettäviin tilaisuuksiin.

Oulun seurakunnat ja muun muassa Lumijoen seurakunta ovat ottaneet koronapassin käyttöön yleisötilaisuuksissaan jo marraskuussa. 

Yksityistilaisuudetkin syytä pitää pienimuotoisina

– Kun kirkollinen toimitus pidetään muualla kuin seurakunnan tilassa – vaikkapa kotona – kyseessä on yksityistilaisuus. Silti silloinkin kannattaa väkimäärää harkita tarkkaan. Aluehallintoviraston suositus on, että yksityistilaisuudet järjestetään mahdollisimman pienimuotoisena, sanoo Oulun seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja, kirkkoherra Niilo Pesonen.

Kirkolliset toimitukset pienellekin väkimäärälle olisi Pesosen mukaan hyvä järjestää korona-aikana seurakunnan tiloissa. Niissä yleensä on väljempää kuin kotona.

”Ei anneta pandemian pilata jouluamme”

Vaikka koronatilanne tuo seurakuntien toimintaan rajoituksia, Niilo Pesonen haluaa nostaa esiin toivon näkökulmaa. 

Hän iloitsee siitä, että joulukirkkoon ylipäätään pääsee ja että erilaisiin tilaisuuksiin on mahdollista osallistua. 

 

Muistetaan, että joulu tulee joka tapauksessa: Jeesus syntyy tänäkin jouluna meille kaikille.

Niilo Pesonen

 

– Ei anneta pandemian pilata jouluamme. Muistetaan kaiken keskellä toisiamme ja erityisesti heitä, jotka ovat vaarassa jäädä yksin.  Muistetaan, että joulu tulee joka tapauksessa: Jeesus syntyy tänäkin jouluna meille kaikille.

Limingan kirkonmenot ainoastaan etänä

Limingassa ei kokoonnuta kirkkoon jumalanpalveluksiin enää tämän vuoden aikana. Koronailmaantuvuus on niin suurta, että kirkkoherran päätöksellä jumalanpalvelukset striimataan 2.1.2022 saakka.

Kirkkoherra Pekka Tuomikoski, onko seurakuntalaisilta tullut palautetta siitä, että nyt ei päästä joulukirkkoon?  

– On tullut paljon positiivista palautetta, että se oli viisas veto. Limingassa koronatilanne on lähestulkoon maan pahin.

Seurakunnan toimintakalenterissa on jo useita peruttu-merkintöjä. Perutaanko loputkin joulukuun tapahtumat?

Kannattaa seurata tiedotusta. Ajantasaisin tieto löytyy seurakunnan nettisivuilta. 

Missä vaiheessa teette päätöksiä alkuvuoden 2022 toiminnasta?

Tilannetta mietitään koko ajan ja myös ennakoiden. Olen piispan kanssa yhteydessä Limingan poikkeuksellisesta tilanteesta. Myös työyhteisössämme on avoimesti keskusteltu asiasta.

Mitä haluaisit viestittää seurakuntalaisille tässä tilanteessa?

Kärjistyvästä koronatilanteesta huolimatta voimme turvata näin joulun allakin Jumalan lupaukseen: ”Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon” (Jer.29).

 

Näin saat koronatodistuksen

Suomessa koronapassina toimii EU:n koronatodistus. Sen saa Omakannasta, jonne kirjaudutaan kanta.fisivulta omalla tunnistusvälineellä kuten verkkopankkitunnuksilla.

Tallenna pdf-tiedosto älypuhelimeen tai muulle laitteelle tai ota siitä kuvakaappaus. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.

Mikäli sinulla ei ole tietokonetta tai älypuhelinta, voit pyytää koronatodistuksen paperille tulostettuna terveydenhuollon siitä toimipaikasta, jossa sait koronarokotuksen tai jossa sinulle tehtiin koronatesti.

 

Seurakuntien tapahtumakohtaiset koronarajoitukset löydät tuoreimmasta Rauhan Tervehdyksestä sekä lehden verkkosivuilla olevasta näköislehdestä sivuilta 18-27. Seurakunnat päivittävät tapahtumatietoja myös omilla verkkosivuillaan.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää