Herättäjäjuhlat alkamassa – körtit ovat yhtä lailla liberaaleja kuin vanhanaikaisia

Nykyään herännäisyys on kirkon sisäisistä herätysliikkeistä liberaalein, vähän omanlaisensa, sanoo körttipappi Simo Korkalainen. Mustiin pukeutuvaa synkkää joukkoa Herättäjäjuhlilla ei nähdä, vaikka sana körttiläisyys saattaa sellaisen mielikuvan luoda.

Tulevana viikonloppuna (5–7.7.) Vaasassa vietetään Herättäjäjuhlia. Tapahtuma on pitänyt pintansa kirkon toiseksi suurimpana hengellisenä kesätapahtumana. Juhlia on vietetty vuodesta 1893 lähtien.

– Ihmisillä on kaipuu tulla Sanan kuuloon, mutta myös tapaamaan ystäviä ja sukua ja nauttimaan kesäpäivistä eri paikkakunnilla, juhlien pääsihteeri Alma Tuiskula sanoo.

Juhlajärjestäjä Simo Korkalainen ymmärtää hyvin, että herännäisyyden toinen nimitys ”körttiläisyys” saattaa kuulostaa synkältä ja tuoda mieleen mustiin pukeutuvan joukon. Tämä on kuitenkin historiaa.

– Nykyään herännäisyys on evankelis-luterilaisen kirkon sisäisistä herätysliikkeistä liberaalein, vähän omanlaisensa. Meillä on ohjelmassa sateenkaariseurat, mutta sitten taas veisaamme Siionin virsiä ilman säestystä ja pitkin tauoin.

– Herännäisyyden uskonkäsitys keskittyy armoon, siinä ei esitellä omaa uskonvarmuutta, vaan saa olla heikko ja epävarma. Se on nöyrää hengellisyyttä.

Vaasan herättäjäjuhlat ovat historian ensimmäiset, joilla on myös ruotsinkielinen tunnus, Ge vind i seglen. Myös ruotsinkielistä ohjelmaa on enemmän kuin koskaan.

Nykyään herännäisyys on evankelis-luterilaisen kirkon sisäisistä herätysliikkeistä liberaalein, vähän omanlaisensa.

Jumalan tuulet avuksi

Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Kalle Hiltunen pitää seuratapahtuman teemaa Purjeisiini tuulta anna erityisen ajankohtaisena, vaikka se on päätetty jo reilu vuosi sitten.

– Jumalan tuuli puhaltaa erityisesti silloin, kun omat purjeemme ovat riekaleina, hän toteaa tunnuslauseeseen viitaten.

Hiltusen toteamus liittyy niin Ukrainan kuin Gazan sotaan, mutta myös väkivallantekoihin Oulussa kesän alkupuolella.

– Kun mieli täyttyy surullisista tapahtumista, toivo on kortilla. Toivottomuuden tunteissa omat siivet eivät aina jaksa kantaa. Silloin meidän on pyydettävä taivaallista tuulta avuksemme.

– Kun nuori ihminen kuolee, katkeavat hänen elämästään Luojan luomat purjeet. Se hiljentää.

– Kaikki sellaiset yhteiskunnassamme olevat virtaukset, jotka arvottavat ihmisarvoa, ovat surullisia. Jokainen meistä on Jumalan luoma yksilö, Hiltunen sanoo.

Toivo-teema oli tänä kesänä vahvasti esillä Herättäjäjuhlilla. ”Vielä jaksan toivoa” -seminaarissa keskustellaan perjantaina toivosta ja toivottomuuden syistä. Tilaisuudessa kysytään muun muassa, miksi vielä jaksan toivoa vaikka monet uhat ja kriisit peittävät toivon näköaloja.

Sunnuntain messua kello 10 voi seurata suorana lähetyksenä Yle TV 1:ssä ja se on nähtävissä myös Yle Areenassa.

Juhlista voi lukea lisää tästä. Sivustolle ilmestyy seurapuheita ja äänitallenteita.

Kaikki sellaiset yhteiskunnassamme olevat virtaukset, jotka arvottavat ihmisarvoa, ovat surullisia.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää