Opettamisessa on myös ihmisyys pelissä

Klassinen musiikki tahdittaa talvipäivän sinistä hetkeä Tuiran kirkossa tulevana sunnuntaina, kun musisoimassa ovat urkuri Irina Vavilova ja sellisti Olli Varonen.

Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kanttorina pari vuotta sitten työskennellyt Irina Vavilova kutsuu Oulua yhä kotikaupungiksi. Siitäkin huolimatta, että koti löytyy tätä nykyä Kuopiosta.

Vavilova opettaa Sibelius-Akatemiassa liturgista soittoa eli virsisoittoa sekä urkuimprovisointia.

– Urkuimprovisointi on laaja käsite. Se voi tarkoittaa esimerkiksi säveltämistä ilman paperia tai musiikin tuottamista spontaanisti, juuri tässä hetkessä. Improvisoin oppilaiden kanssa usein jonkun virren pohjalta eli virren melodia toimii tekemisen innoittajana, Vavilova kertoo.

Opettaminen on ollut Vavilovalle mieluista, vaikka opetuskokemusta on takana niukasti. Hän nauttii etenkin siitä, että saa tehdä oppilaiden kanssa töitä kasvokkain.

– Tässä on niin paljon ihmisyyttä pelissä. Tunnit ovat henkilökohtaisia: etsimme opiskelijan kanssa kahdestaan erilaisia reittejä hänen omaan muusikkouteensa. Työ on inspiroivaa, ja on ollut ihana huomata, että nuoret ovat kiinnostuneita kirkko- ja musiikkityöstä. Koen, että kirkkomusiikin tulevaisuus on heidän kauttaan turvattu.

Vavilova palaa konsertoimaan henkiseen kotikaupunkiinsa tulevana sunnuntaina. Hän nousee lavalle yhdessä sellisti Olli Varosen kanssa.

– Luvassa on klassinen kokonaisuus, jossa kuullaan J.S. Bachin ja Max Regerin musiikkia. Ohjelman ytimenä toimivat Bachin gambasonaatit, jotka olemme sovittaneet sellolle ja uruille. Lisäksi luvassa on Olli Varosen soittama, huikea Regelin soolosarja, joka tuo kontrastia Bachin teoksille.

  • Musiikkia talvipäivän siniseen hetkeen -konsertti sunnuntaina 15.1. klo 14 Tuiran kirkossa.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää