Iisan mielestä hyvä laulu osuu tunneytimeen

Taustatarinaklubin marraskuun artistin Iisan kynästä on syntynyt useita suomalaisten rakastamia listahittejä ja bängereitä. Laulujen kirjoittamiseen intohimoisesti suhtautuvan laulaja-lauluntekijän ura olisi voinut jäädä syntymättä ilman Regina-yhtyettä.

Iisalla on hyviä uutisia bändikeikkojen perään haikaileville: ”Teemme keväällä pienen klubirundin ja kesällä festarikeikkoja. Tarkoitus on pyöriä keikoilla uuden levyn kanssa niin paljon kuin vain pystyy.”

Iisan työpöydällä on majaillut viimeisen kahden vuoden aikana kolme isoa, luovaa projektia. Niistä ensimmäinen, Iisan viides sooloalbumi, julkaistaan ensi vuoden maaliskuussa. Esimakua kokopitkästä ei tarvitse odottaa enää pitkään: seuraava sinkku Pitkät hyvästit julkaistaan perjantaina 3. marraskuuta.

Uuden levyn lisäksi Iisa työstää esikoisromaaniaan sekä toista suurempaa musiikkiprojektia. Artisti naurahtaa, että luovassa putkessa eläminen on ollut mahtavaa – ja karmeaa.

– Kaikessa tekemisessä on ollut paljon uutta, konkreettista opeteltavaa, uusia aluevaltauksia itselle. Mutta näinhän se aina on, että kun haaveita toteutuu, se tarkoittaa samalla sitä, että joutuu oikeasti matkustamaan sinne epämukavuusalueelle.

Epämukavuusalue on Iisalle tuttu. Vaikka hän kuunteli intohimoisesti musiikkia jo nuorena, kirjoitti ahkerasti runoja ja päiväkirjaa, hän ei koskaan haaveillut esiintyvän artistin urasta. Päinvastoin. Klassista pianonsoittoa harrastanut Iisa koki julkiset esiintymiset ahdistavina. Pianomatineoista on jäänyt esiintymiskammon vuoraamia muistoja.

Iisa ajatteli, että hänestä tulee isona kuitenkin mieluummin toimittaja tai käsikirjoittaja.

Rajaaminen on biisinkirjoittamisen ydin

Pari vuotta vuosituhannen vaihtumisen jälkeen Iisa huomasi olevansa osa Regina-yhtyettä. Bändillä ei ollut menestystavoitteita, tekeminen oli enemmänkin kokeilua. Iisan uralle yhtye oli käänteentekevä kohta.

– Siinä yhdistyivät luontaisesti palat, jotka minulla oli ollut aina olemassa. Etsin pitkään omaa kirjoittamisen lajia, ja kun kirjoitin ensimmäiset sanoitukset Reginalle, tajusin, että tässä se on.

Kun keskustelu lipuu kirjoittamiseen ja laululyriikkaan, Iisan silmissä syttyy, puheen tahti kiihtyy. Olemme selkeästi lempiaiheen äärellä.

Hyvää laulua ei voi tehdä niin, että siinä on mahdollisimman paljon asiaa ja jokaiselle jotakin.

– Hyvää laulua ei voi tehdä niin, että siinä on mahdollisimman paljon asiaa ja jokaiselle jotakin. Näkökulma pitää rajata niin pieneksi, että siitä pystyy napsimaan atomintarkkoja näytteitä.

Ihmisillä on Iisan mukaan usein ajatus siitä, että koskettava laulu on yleispätevä. Iisa ajattelee, että asia on päinvastoin. Jos haluaa kirjoittaa kappaleen, joka tuntuu, kannattaa kuunnella niitä pieniä nyansseja, jotka resonoivat voimakkaasti itsessä.

– Ne osuvat yleensä suoraan johonkin tunneytimeen tai -muistoon, ja ne ovat niitä juttuja, joita ihmiset jakavat kollektiivisesti. Tämän takia syntyy sellaisia lauluja, jotka tuntuvat siltä, että ne on kirjoitettu suoraan omasta elämästä.

Iisan mielestä tämä on parasta biisin kirjoittamisessa, sen taika.

– Kannattaa luottaa siihen, että ne kohdat, jotka tuntuvat itsessä, tuntuvat myös kappaleen vastaanottajassa.

Hittitehtailu jäi taakse

Iisaa on helppo uskoa. Regina-yhtyeessä vietettyjen vuosien jälkeen hän huomasi oman tekijä-äänensä olevan vahva. Niin vahva, että kynästä syntyi biisejä myös muille artisteille. Samalla tuli myös halu tehdä omaa soolomusiikkia. Säveltää ja sanoittaa kaikki alusta lähtien itse.

– En ole koskaan opetellut lyriikoiden tekemistä, rupesin vain kirjoittamaan. Se on ollut mun kirjoittajakoulu.

En ole koskaan opetellut lyriikoiden tekemistä.

Iisa työskenteli miltei koko 2010-luvun niin sanottuna house writerina eli kustannettuna biisinkirjoittajana HMC Publishing-yhtiön leivissä. Tuolta ajalta on peräisin muun muassa erään Kaija Koon biisi Supernaiset.

– Viime vuosina olen irtaantunut hittitehtailun maailmasta. Fokus on tällä hetkellä omissa projekteissa, ja on tuntunut luonnolliselta antaa tilaa nuorille ja nälkäisille hitintekijöille.

Kaupallinen pop-musiikki ja listasijoitukset eivät koskaan nousseet korkealle Iisan prioriteettilistalla. Tärkeintä musiikin tekemisessä ja kirjoittamisessa on siitä parhaimmillaan nouseva täyttymyksen olo.

–Kun kirjoitan tai sävellän, yritän tavoitella lopputulokseen niitä tunteita ja ajatuksia, jotka aktivoituvat juuri sillä hetkellä. Se on sellaista tietynlaista hapuilua, jonka yritän paikallistaa, pukea sanoiksi, säveliksi ja soundeiksi.

Kahdestaan esiintyminen kuumottaa

Vaikka Iisa on keskittynyt viime vuodet omiin taiteellisiin projekteihinsa ja jättänyt hittinikkaroinnin muiden käsiin, riittää hänen laaristaan ammennettavaa innokkaille biisinkirjoittajaversoille. Harvakseltaan järjestettävillä sanoittajakursseilla Iisa hyödyntää myös ratkaisukeskeisen lyhytterapeutin koulutusta.

– Terapeuttinen sisältö kulkee mukanani niin sanoittamiskursseilla kuin erilaisissa tapahtumissa, jossa puhun eri yhteyksissä luovuuteen liittyvistä asioista. Toivon, että pystyn jatkossa kehittämään ja tarjoamaan tätä osa-aluetta enemmänkin.

Taustatarina klubilla Iisa esiintyy yhdessä pitkäaikaisen kitaristinsa Omar Zakikin kanssa. Yleisölle Iisa lupaa takuuvarmaa Iisa-tuotantoa, mutta riisuttuina versioina.

– Olen joutunut miettimään materiaaliin täysin eri tulokulmaa, kun instrumentteina toimivat pelkästään kitara ja laulu. Kahdestaan lavalla olo on aina hieman kuumottavampaa kuin koko bändin kanssa.

– Uskon, että keikasta tulee intiimi ja lämmin kohtaaminen. Voi olla, että yleisö saa kuulla myös täysin uunituoretta musiikkia, Iisa vinkkaa.

Iisa esiintyy Taustatarinaklubilla sunnuntaina 5. marraskuuta kello 16. Keikka järjestetään Sofia seurakuntakeskuksen seurakuntasalissa (Isokatu 17). Keikka on osa Oulugospel-festivaalia.

Iisa mainitsee yhdeksi artistiesikuvakseen ruotsalaisen Stina Nordenstamin. ”Hänen tekemisessään on ollut jotakin sellaista, mistä on siirtynyt tosi paljon omaan artistiuteen, lähestymistapaan ja herkkyyteen.”

FAKTA: IISA

  • Helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä, artisti ja kirjoittaja
  • Regina-yhtyeen solisti 2004–2017
  • Julkaissut neljä sooloalbumia: Iisa (2014), Kukaan ei oo kenenkään (2015), Päivii, öitä (2018), Amelia (2021)
  • Julkaisi syksyllä 2021 sanoittamista ja tunneherkkyyttä omaelämäkerrallisesti käsittelevän Itke, kirjoita, laula -tietokirjan.
  • Työstää parhaillaan esikoisromaaniaan
  • Viides sooloalbumi julkaistaan maaliskuussa 2024

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää