Elsa-Helena Topin ikoneita esillä Muhoksella

Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksessa voi tutustua yli kolmeenkymmeneen paikallisen ikonitaiteilijan teokseen. Näyttely on avoinna 29. marraskuuta saakka.

Jo edesmenneen ikonimaalari Elsa-Helena Topin töitä on Muhoksella monissa yksityiskodeissa ja julkisissa tiloissa. Yli kolmekymmentä hänen teostaan on koottu Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksessa olevaan näyttelyyn. Näyttely avautui 28. lokakuuta.

Elsa-Helena Toppi

– Vielä Elsa-Helenan eläessä oli haave toteuttaa ikoninäyttely Muhoksella. Koronapandemia ja Elsa-Helenan sairaus estivät sen, kertoo Jouni Heikkinen, joka jäi eläkkeelle Muhoksen kirkkoherran virasta viime vuonna.

Näyttelyn puuhaajina ovat Heikkisen mukaan olleet erityisesti Topin veljenpoika Kimmo Similä ja hänen vaimonsa Jaana. Muhoksen kunnan puolesta mukana suunnittelussa on ollut Outi Vitikka.

– Elsa-Helenan kaunis ajatus oli antaa ikoneita ja näin kertoa ikonitaiteen kautta pelastushistoriallisista tapahtumista. Onhan ikoni kaunista taivaallista viestiä hoitamaan ihmisen kuolematonta sielua, Heikkinen kertoi näyttelyn avajaispuheessaan.

Heikkisen mukaan Toppi rakasti kotiseutuaan. Ikonimaalauksessa häntä tuki myös puoliso Antti, jonka apu näkyi myös ihan konkreettisesti ikonipohjien teossa.

  • Ikoninäyttely Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksessa 29.11. saakka.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää