Iskelmämessu soi tuomiokirkossa Lumo-valofestivaalin avajaisiltana

Idea Iskelmämessuun tuli Timo Rantalalta, joka on kasvanut iskelmän parissa. Iskelmämessun solistina laulaa Tiina Pitkänen.

Mies ja nainen ison keltaisen kirkon sivuportailla.

Iskelmämessun isä Timo Rantala näyttää artisti Tiina Pitkäsen kanssa, mistä ovista kirkkoon kuljetaan Iskelmämessuun. Pääovesta ei ole kulkua, sillä kirkon etuosaan tulee Lumo-valofestivaalin taideteos.

Iskelmämusiikki on kuulunut aina Timo Rantalan elämään.

– Vanhempani ovat aina kuunnelleet iskelmiä ja niin minäkin olen oppinut tekemään. Myös lavatanssikulttuuri on minulle läheistä, Rantala toteaa.

Rantala muistelee, miten hän muutama vuosi sitten kuuli Iskelmämessusta, joka oli Etelä-Suomessa vetänyt kirkon täyteen ihmisiä. Kun sitten Temmeksen kirkossa järjestettiin Iskelmämessu, Rantala halusi kokea sen.

– Nyt kirkossa oli minulle tärkeät kirkolliset elementit, kaikki omalla paikallaan. Mutta musiikki olikin iskelmää. Se puhutteli minua.

Timo Rantala ehdotti tuomiorovasti Satu Saariselle, voisiko Iskelmämessun järjestää myös Oulussa. Nyt messua vietetään jo kolmatta kertaa.

– Olen niin iloinen, että Satu Saarinen näytti vihreää valoa. Nyt hän saa itse toimittaa tämän vuoden messun. Ihmiset kaipaavat tänä päivänä myös erilaisia messuja ja monipuolisempaa musiikkia, Rantala sanoo.

Iskelmämessuista saatu hyvä palaute motivoi jatkamaan perinnettä.

Tunteisiin vetoavan iskelmän suosio kasvaa

Iskelmät ovat tärkeä osa suomalaista musiikkikulttuuria. Niiden tunteikkaat sanoitukset ja melankolia ovat puhutelleet suomalaisia vuosikymmenestä toiseen.

Tuoreen Musiikinkuuntelu Suomessa 2023 -tutkimuksen mukaan popahtavaksi laajentunut iskelmä on kasvattanut kaikista eri musiikkityyleistä eniten suosiotaan musiikin kuuntelijoiden joukossa.

Iskelmämessun solisti Tiina Pitkänen esittää kaikkein mieluiten iskelmää. Hän istui kirkon penkissä, kun viime vuonna Valentin lauloi iskelmämessussa.

– Ajattelin heti, että kunpa pääsisin tuonne laulamaan.

Tiina Pitkäsen toive kuultiin. Hän on esittänyt iskelmiä kirkossa ennenkin, niiden sanoitukset osuvat hyvin usein kirkon tärkeiden arvojen, kuten toivon ja rakkauden syvimpään olemukseen.

– Tänä vuonna Iskelmämessun teemana on rakkaus. Oli kyllä vaikea valita kappaleita, niin paljon on tärkeitä rakkaudesta kertovia lauluja.

Pitkänen on iskelmäartisti, joka tekee päivätyön rinnalla muutaman laulukeikan kuukaudessa. Tammikuussa häneltä tulee uusi single, joka kantaa nimeä Jos mä rakastan sua.

– Toivon, että saan laulaa ja tehdä tätä työtä, jota rakastan. Haaveenani on tulevaisuudessakin levyttää kappaleita, joiden tekstit koskettavat ja ne pääsisivät kaikkien kuultavaksi esimerkiksi radiosoittoon.

“Nyt kannattaa tulla ja kokea”

Timo Rantalan toiveena on, että Iskelmämessu voisi olla aina Lumo-valofestivaalin avajaispäivänä. Valo ja iskelmä kuuluvat niin oleellisesti yhteen.

Rantalalla, Iskelmämessun isällä, on sydämellään toive ja rohkaisu.

– Hyvä jos saisimme tällä tavoin tavoitettua ihmisiä, jotka eivät ole käyneetkään kirkossa. Jos vähääkään kiinnostaa jumalanpalvelus, niin nyt kannattaa tulla ja kokea, Rantala kutsuu.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää