Iso peruskorjaus lähenee
Intiön kappelia korjataan miljoonilla euroilla, arkkitehti Esa Kauppi riemuitsee arvostuksesta.
Oulun hautausmaalla sijaitseva betonielementeistä rakennettu siunauskappeli jakaa kaupunkilaisten mielipiteitä. Osa pitää sitä jopa kolkkona, toiset kauniina ja vaikuttavana rakennuksena.
Arkkitehti Esa Kauppi (kuvassa) kuuluu jälkimmäisiin. Siksi hän arvostaa Oulun seurakuntien päätöstä peruskorjata vuonna 1973 rakennettu kappeli arviolta reilulla yhdeksällä miljoonalla eurolla.
Kauppi on perehtynyt kappelin kohtaloon seurakuntien tarveselvityksen työryhmässä. Se pohti myös rakennuksen purkamista ja uuden kappelin sekä krematorion rakentamista.
Kauppi ei oikeastaan haluaisi edes ajatella sitä mahdollisuutta, että arkkitehti, professori Seppo Valjuksen suunnittelema kappeli olisi laitettu maan tasalle.
– Uskaltaisin verrata, että purkua seuraisi mielipaha, jollaista olemme kuulleet kirkonpalojen yhteydessä.
– Intiön betonikappelin purku veisi pois monen ihmisen kallisarvoisia muistoja elämän herkistä hetkistä, Esa Kauppi sanoo.
Vaihteleva valo sisääntulossa on puhuttelevaa arkkitehtuuria
Kaupilla itselläänkin on tunnesiteitä suuren männikön keskellä sijaitsevaan kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokkaaseen siunauskappeliin.
– Olen hyvästellyt täällä äitini ja muita itselleni tärkeitä ihmisiä, hän kertoo kappelin aulassa istuessaan.
Kauppia paikassa puhuttelee erityisesti rakennuksen sisääntulo: mahdollisuus siirtyä aulatilan hämärästä tunnelmasta isoon kappeliin, jota auringonvalo pääsee ylhäältä valaisemaan.
Kaupin mukaan valon vaihtelussa voi nähdä kristillistä symboliikkaa: Kristuksen ylösnousemuksessa siirrytään pimeydestä valoon.
70-luvulla valmistui kappeli, jossa itketään ja puhutaan toivosta
Ylösnousemuksesta puhui myös vuonna 1973 silloinen tuomiorovasti Jorma Sipilä kappelin vihkimysjuhlassa: ”Kuolema ei ole viimeinen sana kristillisessä hautauksessa, vaan sitä on sana ylösnousemuksesta ja elämästä. Tämä Intiön kappeli vihitään paikaksi, jossa julistetaan sanomaa toivosta.”
Sipilä totesi, että kappeli tulisi kätkemään paljon surua ja sen seinät saisivat nähdä paljon kyyneleitä. ”Mutta me emme vihi sitä tänään murheen ja kyynelten asuinsijaksi. Me vihimme sen jumalanpalveluksen paikaksi, jossa julistetaan lohdutusta ja toivoa.”
Korjattavaa on runsaasti, mutta uudistukset ovat tehtävissä
Tarveselvitysryhmän laskelmien mukaan nykyisen kappelin purku, uuden rakentaminen ja krematorion korjaustyöt tulisivat maksamaan lähes 13 miljoonaa euroa.
– Iso peruskorjaus osoittautui halvemmaksi vaihtoehdoksi kuin vanhan purku ja uuden rakentaminen, Kauppi iloitsee.
Muutos- ja korjaustarpeita on muun muassa ison salin yläosan julkisivussa ja räystäissä. Ikkunoita ja ovia on uusittava ja esimerkiksi talotekniikka uusitaan kokonaan.
Vuoden 2023 alusta ympäristöluvan saaminen edellyttää, että kappelin yhteydessä olevaan krematorioon on rakennettava savukaasujen suodatinjärjestelmä ja lämmöntalteenottojärjestelmä.
Krematoriossa on tarve toiselle tuhkausuunille.
FAKTAA KAPPELISTA JA PERUSKORJAUKSESTA:
- Vuonna 1973 käyttöön vihitty Intiön kappeli edustaa aikansa tyylilajia, betonibrutalismin pehmeää suuntaa. 48 vuotta vanha kappeli on lähes alkuperäisessä kunnossa.
- Museovirasto on valmistelemassa valtakunnallista siunauskappeleiden suojeluohjelmaa.
- Kirkkolain mukaan seurakuntien on vaalittava kulttuuriperinnön säilymistä. Kirkolliset rakennukset ovat osa aineellista kulttuuriperintöä.
- Uurnahautausten yleistyminen jouduttaa osaltaan kappelin tilajärjestelyjä.
- Peruskorjauksen yhteydessä rakennukseen tulee muun muassa esteettömät wc-tilat ja lisää vainajien kylmäsäilytystiloja.
- Tavoiteaikataulun mukaan korjaustyöt alkaisivat keväällä vuonna 2023 ja päättyisivät seuraavan vuoden lopussa. Käyttöönotto 2025 alussa.
- Peruskorjauksen aikana krematorion pysäytykset kestävät kerralllaan korkeintaan kolme viikkoa.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.