Jeesusta seurasivat aika tavalliset apostolit

Kesäkuun viimeinen sunnuntai on apostolien päivä. Asiantuntija Paavo Huotarin mukaan apostolit eivät olleet oman aikansa superuskovaisia, vaan aivan tavallisia miehiä omine haasteineen. ”Heidän todistuksestaan me pidämme nyt huolta ja välitämme sitä eteenpäin tuleville sukupolville”, hän sanoo.

Asiantuntija Paavo Huotari Suomen Pipliaseurasta, keitä apostolit olivat Raamatussa?

– Uudesta testamentista löytyy erilaisia apostoleita. Apostoli tarkoittaa yksinkertaisesti viestinviejää, johonkin tehtävään valtuutettua henkilöä. Apostolien viesti koski Jeesuksen ylösnousemusta. Sana tulee kreikan kielen sanasta apostolos, joka puolestaan kirjaimellisesti merkitsee ”se, joka lähetetään”.

– Uusi testamentti kertoo kahdestatoista apostolista eli Jeesuksen kahdestatoista oppilaasta. Heillä vaikuttaa olleen ihan erityinen asema apostolien joukossa. Toisaalta ensimmäisessä Korinttilaiskirjeessä Paavali puhuu itsestään apostolina ja myös muusta apostolien joukosta näiden kahdentoista lisäksi.

– Myöhemmin kuitenkin näyttää kehkeytyneen ajatus, että apostolit käsittävät nimenomaan kaksitoista Jeesuksen oppilasta ja Paavalin. He ovat kirkon perusta.

Miksi apostoleita muistellaan kirkkovuoden kesäisenä pyhänä?

– Apostolien sunnuntaina teksteissä käsitellään muun muassa sitä, kuinka Jeesus kutsui Pietarin seuraamaan häntä ja lähetti oppilaansa viemään viestiä eteenpäin Jumalan valtakunnasta. Perinteisesti apostolien päivänä onkin muisteltu erityisesti Pietaria ja Paavalia.

Tuleeko mieleesi erityisesti joku apostoli tuosta ilmeisen värikkäästä miesjoukosta?

– Kyseessä oli tosiaan värikäs joukko, eikä vain ammatillisesti. Useampi oppilas oli kalastaja ja joukkoon mahtui ainakin yksi tullimies. Muiden mukana oli myös yksi selootti eli fanaatikko.

– Uusi testamentti maalaa hieman hauskojakin kuvauksia Jeesuksen oppilaiden luonteesta. Johanneksen evankeliumin Tuomas vaikuttaa suorastaan hulvattomalta kaverilta. Kun Jeesus kehottaa oppilaitaan lähtemään kanssaan Jerusalemiin, Tuomas reagoi skeptisesti: ”Lähdetään mukaan, kuollaan yhdessä hänen kanssaan” (UT2020). Teksti vaikuttaa aidosti ironiselta.

– Jeesus antaa Johannekselle ja hänen veljelleen lempinimen ”ukkosenjylinän pojat”. Nimitys viittaa kenties heidän äkkipikaisuuteensa. Jeesus moittii veljeksiä esimerkiksi siitä, että nämä toivoivat jopa tuhoa niille, jotka eivät ota sanomaa Jeesuksesta vastaan.

– Aidosti mietin sitä vaihtoehtoa, että evankeliumien kirjoittajat kertovat Jeesuksen kahdestatoista oppilaasta värikkäin sanankääntein juuri siksi, että me niin sanotut tavikset saisimme rohkaisua. Eivät Jeesuksen ensimmäiset seuraajat mitään superihmisiä olleet.

Kahdentoista apostolin patsaat seuraavat Helsingin tuomiokirkon katolta kaupungin elämää. (Kuva: Helsingin tuomiokirkon verkkosivut)

Kerrotaan, että apostolit ryhtyivät henkensä uhalla Jeesuksen seuraajiksi ja ottivat todesta hänen puheensa. Apostolit taitavat nostaa uskomisen kynnyksen aika korkealle?

– Enpä ole ihan varma. Evankeliumeista varhaisin, Markuksen evankeliumi, kertoo kolmesti, kuinka Jeesus kertoi oppilailleen jo aikaisemmin, että hänet tullaan surmaamaan Jerusalemissa ja että hän nousee kuolleista. Tällaista puhetta Jeesuksen oppilaat eivät ymmärtäneet.

– Onhan suorastaan ironista, että apostoleista puhutaan Jeesuksen ylösnousemuksen todistajina, mutta kun naiset, Jeesuksen ylösnousemuksen ensimmäiset todistajat, kertoivat heille tapahtuneesta, opetuslapsilla oli suuria haasteita asian sisäistämisessä.

Mitä tänä päivänä apostolina oleminen voisi yksinkertaisimmillaan tarkoittaa?

– Apostolit olivat omalla tavallaan tienraivaajia. Kiitosta siitä ei usein tule kuin vasta myöhemmiltä polvilta. Ehkä kukin voisi omalla kohdallaan pohtia, mitä tämä tarkoittaa. Unohtamatta sitä, että varhaistenkin apostolien takana oli aivan tavallisia ihmisiä omine haasteineen. Heidän todistuksestaan me pidämme nyt huolta ja välitämme sitä eteenpäin tuleville sukupolville.

Onhan suorastaan ironista, että apostoleista puhutaan Jeesuksen ylösnousemuksen todistajina, mutta kun naiset, Jeesuksen ylösnousemuksen ensimmäiset todistajat, kertoivat heille tapahtuneesta, opetuslapsilla oli suuria haasteita asian sisäistämisessä. Paavo Huotari

Paavo Huotari työskentelee Suomen Pipliaseurassa asiantuntijana.

Apostoleista ja Jeesuksen oppilaista voi lukea lisää myös Pipliaseuran julkaisemassa Markuksen evankeliumin lukuohjelmasta Markuksen matkassa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää