Jo pieni ilme voi viestiä syrjinnästä

Nuori opiskelija tietää: ulkopuolelle jättäminen on rajua kiusaamista.

Luokanopettajaksi opiskeleva Lotta tietää, mitä on tulla suljetuksi pois muiden joukosta.

Hän on kokenut satuttavaa ulossulkemista kolmessa eri koulussa.

Sosiaalinen eristäminen on jättänyt häneen jälkensä:

– Minussa herää yhä helposti pelko hylkäämisestä. Uusien kavereitteni parissa saatan miettiä yhtäkkiä, joko hekin ovat sulkemassa minut ulos. Nytkö se on alkanut?

– Pidän jonkinlaisena olettamuksena, että ennemmin tai myöhemmin niin tulee käymään.

Seurasta pois sulkeminen, ostrakismi, on yksi kiusaamisen musertavista muodoista. Oululaispoliisi Raino Ojalan mukaan ilmiö on kasvussa. Hän muistuttaa, että ulkopuolelle jättämiseen ei tarvita aina loukkaavia sanoja. Siitä voivat viestiä pelkästään vihjailevat eleet ja ilmeet.

Paneelissa oli

kiusaamisen asiantuntijoita

Lotta ja Ojala olivat mukana Kuuleeko kukaan -paneelissa Kaakkurin Pyhän Andreaan kirkossa. Keskustelutilaisuus liittyi käynnissä olevaan Yhteisvastuukeräykseen, jonka aiheena on Nuoret ja väkivalta.

Paneeliin osallistuivat Lotan ja Ojalan lisäksi koulukiusaamista kokenut Ella, #eikiusita-kampanjan käynnistäjä Sanna Simontaival, ohjaaja Essi Tikkanen-Sipola Kaakkurin lasten ja nuorten talolta sekä Karjasillan seurakunnan edustajina pastori Sanna Nygård sekä diakoniatyöntekijä Pirita Satomaa.

Tilaisuuden alkajaisiksi Nygård kertoi hurjia tilastoja nuorten kohtaamasta väkivallasta.

– Joka minuutti neljä nuorta joutuu kouluväkivallan uhriksi Suomessa. Väkivaltarikollisuus on lisääntynyt merkittävästi Suomessa viime vuosina erityisesti 12–14-vuotiaiden ikäluokassa.

Myös opettaja

voi olla kiusaaja

– On väärin sanoa jollekulle, että kun pukeudut näin tai noin, niin sinua kiusataan. Kiusaamiseen ei tarvita erityistä syytä. Sen taustalla on usein paha olo, jota kiusaaja purkaa uhriksi ottamaansa ihmiseen, Simontaival kommentoi Nygårdin kysymystä, miksi joku valikoituu kiusaamisen kohteeksi.

Essi Tikkanen-Sipola näkee kiusaamisen taustalla myös testaamista. Kiusaaja kokeilee aikuisia: missä ovat kiusaamisen rajat?

Keskustelussa tähdennettiin, ettei kiusaamiseen liity aina oppilas kiusaa toista oppilasta -asetelma. Kiusaaja voi olla myös koulun opettaja.

Tämän on kokenut paneeliin osallistunut Ella. Keskustelutilaisuudessa hän kertoi haavoista, joita tapahtumat ovat jättäneet.

– Vaikka olen saanut uusia opettajia, pelkona on edelleen kiusatuksi tuleminen. Luottaminen on vaikeaa.

Simontaipaleen mielestä kiusaava opettaja on tabuaihe.

– Ammattikasvattajan harjoittamasta kiusaamisesta vaietaan ja se mahdollistaa väkivallan jatkumisen.

Vanhempana Simontaival laittaisi lapsensa mieluiten kouluun, joka ei piilottelisi kiusaamista.

– Pidän tärkeänä, että kiusaamisesta puhutaan rehellisesti, mutta samalla kerrotaan keinoista, joilla ilmiöön aktiivisesti puututaan koulun arjessa.

Rikos on

aina rikos

Raino Ojala muistutti, että kiusaaminen voi olla myös rikollista toimintaa, josta kuuluu kertoa poliisille.

– Lainsäädännössä on määritelty rikokselle asetetut tunnusmerkit, hän painotti.

– Jos kiusaaminen on esimerkiksi käsiksi käymistä, siihen on mahdollista soveltaa pahoinpitelyyn liittyviä lakipykäliä, Ojala totesi.

– Kun aikuisella herää huoli lapsesta, on mahdollista myös tehdä lastensuojeluilmoitus. Lapsilla on oikeus saada suojelua kaikenlaiselta väkivallalta.

Ojalan titteli on ankkuripoliisi. Hän tekee poliisin työtä tiimissä, johon kuuluu Oulun kaupungin sosiaali-, terveys- ja nuorisotoimen työntekijöitä.

Ankkuritiimiläisten työtä on jalkautua nuorten pariin. Sinne Ojala kutsuu myös muita aikuisia.

Panelistien puheissa toistui kannustus vähentää kiusaamista nuorten parissa yhteisvoimin. Pyhän Andreaan kirkossa puhuttiin kansalaistalkoista lasten ja nuorten hyväksi.

Paneeliin osallistuneiden mukaan niissä talkoissa nuorilta kysytään rohkeasti kuulumisia ja kuunnellaan rauhassa vastaus.

– Mikään yksittäinen keino ei tee loppua nuorten kokemasta ja tekemästä väkivallasta, mutta parempaa uskallusta puuttua siihen meillä aikuisilla on oltava, Simontaival kiteytti.

Pyhän Andreaan kirkon paneelissa puhuttiin kiusaamisesta väkivaltakokemuksena.

Jutusta voi antaa toimitukselle palautetta.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää