Johdatus puhuttelee tuiralaista Valtteria

Tutkimuksen mukaan nuoret miehet ovat palanneet uskon pariin. Tämä näkyy myös Tuiran seurakunnassa, arvioi oululainen Valtteri Isohätälä. Hänelle kirkko on paikka, jossa voi tuntea onnellisuutta.

Isohätälän mukaan miehiä puhuttelee kirkon viesti ihmisarvosta: jokainen on tärkeä ja arvokas.

 

Valtteri Isohätälä (kuvassa), olet Oulun seurakuntien luottamushenkilö ja muun muassa yhteisen kirkkovaltuuston jäsen. Onko hengellisyys sinulle tärkeää?
– Kyllä on. Käyn viikoittain kirkossa ja seurakunnan tapahtumissa. Voisi sanoa, että lähes asun Tuiran kirkolla. Käyn melkein jokaisessa Tuiran seurakunnan nuorisotyön järjestämässä tapahtumassa.

Miten hengellisyyteesi suhtaudutaan?
– Vähän varautuneesti. Minusta se ei näy ulospäin: ei kenestäkään voi nähdä, onko hengellinen, vaikka olisi risti kaulassa. Itselläni on rukoushelminauha ranteessa. Jos se tulee puheeksi, niin tosi paljon sitä kyseenalaistetaan. Monesti näihin kommentteihin on aika hankala vastata, koska nauhan pitämiseen on itselläni niin syvällinen syy.
– Johdatus puhuttelee minua paljon. Olen kokenut asioita, jotka ovat tulleet elämääni yllättäen, mutta silti aika selkeästi – esimerkiksi isoseksi lähteminen. Minulla ei ollut siihen mitään syytä, eivätkä ystävänikään lähteneet mukaan toimintaan, joten aloin isoseksi yksin.
– Myös luottamustehtävät tuntuivat oikealta ja pääsin aika vaivattomasti läpi ilman suurempaa vaalityötä. Uskon, että kaikki nämä asiat ovat olleet omalla kohdallani Jumalan johdatusta.
– Olen lähdössä opiskelemaan kirkon nuorisotyönohjaajaksi. Asia tuli puheeksi yhdellä rippileirillä erään työntekijän kanssa ja tajusin, että siinä se on.

Tarjoaako oma seurakuntasi tarpeeksi virikkeitä hengellisyytesi ylläpitämiseen?
– Tuiran seurakunnassa on hengellisiä virikkeitä, mutta olen sanonut, että pitäisi olla vähemmän sirkushupia ja enemmän leipää. Usein tarjonta on aika hupipitoista ja Kristus jää kokonaan huomiotta.

Mitä seurakunta antaa sinulle elämään?
– Ennen riparia en uskonut mihinkään. Kahvilat RIITTA Minulla tai perheelläni ei ole mitään uskonnollista taustaa. Olen löytänyt uskon itse.

Oletko onnellinen kirkossa?
– Koen olevani onnellinen, koska saan tulla kirkkoon omana itsenäni. Täällä on aina kiva olla.

Minkä vuoksi nuoret miehet päätyvät mielestäsi kirkon pariin?
– He ajautuvat helpommin yksinäisyyteen, ja seurakunta yrittää löytää nämä tyypit. Heitä puhuttelee myös sanoma siitä, että jokainen on tärkeä. Uskon, että he myös tutkivat asioita paljon ja löytävät oman syynsä uskoa ja ovat avoimia sille.
– Kun aloitin isosena kuusi vuotta sitten, olin silloin varmaan ainoita poikia koko Tuiran seurakunnan toiminnassa. Nyt poikia on enemmän kuin tyttöjä, eli he ovat selvästi aktivoituneet seurakunnan parissa.

Johdatus puhuttelee minua paljon. Olen kokenut asioita, jotka ovat tulleet elämääni yllättäen, mutta silti aika selkeästi. Valtteri Isohätälä

 

Tutkimustulokset muuttakoot seurakuntatyötä!

Valta on vaihtunut Suomessa. Nyt nuoret miehet ovat samanikäisiä naisia uskonnollisempia. He tukevat esimerkiksi kastetta nuoria naisia todennäköisemmin.

Puhe vallanvaihdosta ei ehkä ole liioittelua, sillä tutumman ajatuksen mukaan naiset ovat huolehtineet suvuissa kirkon vanhoista traditioista.

Nuorten miesten ”paluusta kirkkoon” kertoi loppuvuodesta julkaistu Empatia- ja tunnettuuskysely.

Myös toinen viime kuukausina julkaistu tutkimus on kiinnostava. Vuosittain ilmestyvän Nuorisobarometrin mukaan nykynuoret ovat hyvinkin avoimia erilaisia uskontokuntia ja niiden edustajia kohtaan.

Katri Vappula Kirkkohallituksesta toivoo, että seurakunnissa ryhdytään hyödyntämään viimeaikaisten tutkimusten löytöjä. Hän iloitsee siitä, että esimerkiksi Tikkurilan seurakunnassa on jo lähdetty selvittämään haastattelujen avulla lisää kirkon mahdollisuuksista olla nuorten miesten tukena heidän kasvussaan.

Asiantuntijana työskentelevä Vappula näkee, että työtä miesten parissa on hyvä lähteä kehittämään ennen kaikkea yhdessä kohderyhmän kanssa.

Näin siksi, että kirkossa on jo vuosia mietitty keinoja miesten saamiseksi seurakunnan toiminnan piiriin.

– Asioihin voi tulla muutoksia, Vappula sanoo rohkaisevasti.

Tutkimus nuorten miesten kasvaneesta kiinnostuksesta uskonnollisuutta kohtaan saa jatkoa myös yliopistomaailmasta. Kesäkuun alussa tuli tieto, että Suomen Akatemia rahoittaa noin puolella miljoonalla eurolla teologian professori Kati Tervo-Niemelän tutkimusta Uskonto, merkitys ja maskuliinisuus: Miesten eletty uskonto Suomessa.

Myös Nuorisobarometrin tuloksissa Vappula näkee painotuksia, joita hän pitää kiinnostavina. Vaikka nuorten parissa uskonnollisuuden merkitys on vähentynyt, barometrin mukaan nuoret ovat avoimia ja jopa uteliaita hengellisiä asioita kohtaan.

Tällainen asenne kertoo Vappulan mielestä siitä, että nuoriin on mahdollista rakentaa yhteys.

– Asioiden sanoittamisella ja esiin tuomisen tavoilla on kiinnostuksen herättämisessä tärkeä merkitys, hän toteaa.

Vappulan mielestä sosiaalinen media, esimerkiksi somevaikuttajat, voisi olla yksi hyvä keino miesten ja nuorten tavoittamisessa.

Seurakuntien työssä hyödynnetään yhä enemmän tutkimusten tarjoamaa tietoa. Kuva: Pixabay

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää