Joululaulut saavat kaverikseen jousiorkesterin

Oulun konservatorion DaCapo -jousiorkesteri säestää Kauneimpia joululauluja Karjasillan kirkossa tulevana lauantaina.

Oulun seurakunnat ovat varioineet tänä vuonna Kauneimmat joululaulut -tapahtumaa uusiin muotoihin. Perinteiden rinnalle on tuotu yhteistöitä eri toimijoiden, esimerkiksi tänä vuonna 70 vuotta täyttävän Oulun konservatorion, kanssa.

Tulevana lauantaina Karjasillan kirkossa on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä laulamaan Kauneimpia joululauluja Oulun konservatorion DaCapo -jousiorkesterin säestyksellä.

DaCapo on toiminut konservatoriolla yli 20 vuotta.

– Orkesterin jäsenillä on soittokokemusta takanaan vähintään neljä vuotta, monilla enemmänkin. Orkesterin nimi juontaa italian kieleen: DaCapo on musiikkitermi, joka tarkoittaa uudestaan alusta, orkesterin johtajana toimiva Jaana Herlevi taustoittaa.

Mukana myös harvoin kuultu soitin

Herlevin työnkuvaan kuuluu konservatoriolla orkesterin lisäksi alttoviulun opetus. Hänen luokassaan soittaa niin 5-vuotiaita kuin lukioikäisiä oppilaita.

 

Tämä on nuorille äärettömän hieno kokemus.

 

Herlevi on avustanut Karjasillan seurakuntaa musiikkityössä jo parin vuosikymmenen ajan. Orkesterisäestyksen tuominen suomalaisille rakkaaseen laulutilaisuuteen on ollut pitkäaikainen haave.

– Tämä on nuorille äärettömän hieno kokemus. On tärkeää, että saamme tehdä yhteistyötä kanttoreiden ja urkujen kanssa.

Urkuja soittaa kyseisenä lauantaina kanttori Juha Soranta. Esilaulusta vastaa puolestaan mieskuoro Aalto.

DaCapossa on 37 soittajaa, joiden ikähaitari on 10–15 vuotta. Orkesterin soitinkavalkadiin kuuluu viulu, alttoviulu, sello ja kontrabasso.

Musiikillisen lisämausteen joululauluihin tuo harppu, jota kuullaan Herlevin mukaan harvakseltaan osana jousiorkesteria.

– Säestämme 14 yhteislaulua, joka on todella iso määrä omaksuttavaa. Tämä vaatii nuorilta kovaa soittokuntoa. Soittajien pitää pystyä pitämään fokus koko ajan oikeissa asioissa: kappaleiden ja sävellajien vaihtumisessa, musiikin rakenteissa ja esimerkiksi siinä, mikä on alkusoittona.

Sovitukset ovat tarkkaa käsityötä

Herlevi kertoo tehneensä jousisovitukset omakätisesti kaikkiin kappaleisiin. Nuotteja klassikkokappaleisiin on toki olemassa, mutta ne ovat usein väärässä sävellajissa tai toisille kokoonpanoille tehtyjä.

Klassikot ja perinteet ovat nousseet myös nuorten soittajien suosioon. He saivat äänestää tämän vuoden Kauneimmat joululaulut -vihosta omat suosikkinsa.

– Kärkeen kirivät ikisuosikit Varpunen jouluaamuna, Sylvian joululaulu, Maa on niin kaunis sekä Jouluyö, Juhlayö. Suosikkilistalta löytyy myös uudempaa joulumusiikkia, kuten Joulumaa ja Tulkoon joulu.

Kauneimmat joululaulut Karjasillan kirkossa la 17.12. klo 14. 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää