Juha Hänninen: "Olen saanut paljon anteeksi”
Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen ei arastele Jumalasta ja uskostaan puhumista. Minun uskoni -illassa hän kertoi myös suurimmista haaveistaan.
Minun on helppo sanoa, että Jeesus Kristus on minun Herrani, Juha Hänninen kertoo Minun uskoni -illassa.
Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toimiva Hänninen on muutama vuosi sitten valmistunut teologian maisteriksi, ja hän kertoo kokevansa kutsumusta papin työhön.
Poliitikon roolissa uskon esiin tuominen ei kuitenkaan ole mutkatonta, on aina mietittävä kontekstia – onko tilanteessa kaupunginvaltuuston puheenjohtajana, vai teologian maisteri Juha Hännisenä.
Hyväksynnän kaipuu syntyi lapsuudessa
Lapsenusko on kantanut elämän vaikeuksissa. Usko korkeampaan ei syntynyt luonnostaan.
Hänninen syntyi Oulussa yksinäiselle äidille. Elämänsä alkutaipaleen hän asui lastenkodissa. Puolitoistavuotiaana oli edessä muutto kasvattiperheeseen Kuivaniemen Oijärvelle.
Lestadiolainen kasvattiäiti otti Juhan usein mukaansa rauhanyhdistyksen seuroihin.
– Taivaaseen pääsystä ja helvettiin joutumisesta puhuttiin siellä paljon. Pelkäsin pienenä joutuvani sinne tulimereen ja vuohien puolelle.
Usko ei siis syntynyt julistuksesta. Ratkaiseva asian uskon syntymiselle oli pyhäkoulunopettajan toteamus yksinäiselle pojalle.
– Hän kertoi, että Taivaan isä on kaikkien orpojen isä, ja sinulla on sellainen velimies kuin Jeesus, sinulla ei ole mitäään hätää. Siitä alkaen minulla on ollut lapsenusko.
Samalla kylällä oli muitakin kasvattilapsia.
Jo alle kymmenvuotiaana päätin, että joskus tulee se päivä, etten saa keneltäkään enää selkään.
– Tunnistin kaikissa meissä samaa riittämättömyyden tunnetta. Emmehän me ihan samanarvoisia olleet muiden kylän lasten kanssa.
– Hylkääminen, kelpaamattomuus, riittämättömyys ja rakkaudettomuus vaikuttaa pienen ihmisen elämässä pitkälle, joillakin loppuelämän.
– Jo alle kymmenvuotiaana päätin, että joskus tulee se päivä, etten saa keneltäkään enää selkään.
Hänninen kertoo, ettei ole koskaan hyväksynyt kiusaamista. Omat nyrkit alkoivat kuitenkin heilua puolustukseksi. Se näkyi myös koulunkäynnissä.
– Aina kun oli jälki-istuntoa, olin siellä mukana. Siirto Ouluun toiseen kouluun auttoi.
Rukous on luonut yhteyden ylöspäin
12-vuotiaana lapsenusko vahvistui, kun hän luki vinttikamarissa läpi Uuden testamentin. Rukoukset olivat jokapäiväisiä.
– Tunnistan sen, että minulla on laajakaista ylös. Yhteys on ollut olemassa koko ajan.
Tunnistan sen, että minulla on laajakaista ylös.
Hänninen kertoo, että Jeesuksen neuvoa ”Jos joku lyö toiselle poskelle, käännä hänelle toinen poski”, ei ehkä vieläkään kannata kokeilla häneen.
– Silloin ”vanha Juha” voi nousta esiin ja tulee vaistomainen torjuntaliike.
– Mestari on niin ylivoimainen, ettei siihen minä tai kukaan muukaan pysty.
Armon suuruus luo kiitollisuutta
Menestys nyrkkeilyareenoilla, vuosikymmenet armeijassa, opiskelut ja aika politiikan ammattilaisena ovat hienoja saavutuksia, mutta ainoina isoina onnistumisinaan elämässä Hänninen pitää neljää tytärtään ja lapsenlastaan.
– Lapseni rakastavat minua ihan varmasti. Kaikki tittelit ja muut lähtevät, kun ollaan siellä viimeisellä hetkellä.
Kiitollisuutta luo se, että kokee saaneensa paljon anteeksi.
Olen tehnyt virheitä ja huonoja asioita. Silti saan kokea, että Kristus on sydämessäni.
– Armo on ollut kohdallani suuri. Olen saanut kokea Jumalan rakkautta. Olen tehnyt virheitä ja huonoja asioita. Silti saan kokea, että Kristus on sydämessäni. Se tuntuu hyvältä.
Kuusikymmentä vuotta täyttänyt Hänninen haaveilee rauhallisesta ja nöyrästä elämästä – siitä, että saisi kokea olevansa rakastettu ja hyväksytty, saisi kohdata ihmisiä, joita voi rakastaa ja joille kelpaa suurine virheineen ja puutteineen.
– Saisin kuulla: ”Sinä riität”.
Jumalaakin Hänninen kuvaa yhdellä sanalla: Rakkaus.
– Jumala on rakkaus. Hän on minun isäni, joka ottaa pienen särkyneen pojan syliinsä.
Minun uskoni -illassa 3.4.2020 Juha Hännistä haastatteli Mikko Salmi. Musiikista vastasi Iina Palokangas. Tallenne tilaisuudesta löytyy Tuiran kirkon tapahtumien alta Virtuaalikirkosta. Aiemmin samassa keskustelusarjassa ovat olleet vieraina myös näyttelijä-valokuvaaja Laura Malmivaara sekä poliitikko Liisa Jaakonsaari.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.