Kappelimessu svengaa kerran kuussa Maikkulassa
ChapelBandin rytmittämä Kappelimessu sopii erityisesti niille, jotka kokevat perinteisen kirkkomusiikin ja kirkonmenot itselleen vieraaksi.
Maikkulan kappelissa kirkkosaliin tulijoille jaetaan heti punainen laulukirja. Sen välissä olevasta messuohjelmasta voi seurata messun kulkua ja nähdä, milloin esimerkiksi noustaan seisomaan.
Voisikin sanoa, että Kappelimessu sopii erityisesti niille, jotka kokevat perinteisen kirkkomusiikin ja kirkonmenot itselleen vieraaksi.
– Arvostan tosi paljon meidän ChapelBandin jäseniä ja heidän sitoutuneisuuttaan, eihän tätä messua olisi ilman heitä, tällä hetkellä kappelimessuista vastaava pastori Hanna Vapaavuori kehaisee.
Kappaleet messuihin valitsee kanttori Riitta Piippo joko yksin tai yhdessä toimittavan papin kanssa. Laulut liittyvät aina kyseisen sunnuntain aiheeseen.
Perinteisiä virsiä ei juuri kuulla, vaan pääosin Kappelimessussa lauletaan ripareiltakin tutun punakantisen Nuoren seurakunnan veisukirjan vuoden 2015 painoksen sekä Tuomasmessun laulukirjan kappaleita.
Minusta on ihanaa, kun messu elää kirkkovuoden mukaan.
– Laulamme myös virsikirjan lisäosan uusia, 900-alkuisia virsiä, kertoo Piippo.
– Minusta on ihanaa, kun messu elää kirkkovuoden mukaan, toteaa ChapelBandissa laulava Lea-Sesilia Ljokkoi.
Bändi innostuu välillä revittelemään
Sähkökitaraa soittava Mikko Koskela on ollut mukana Kappelimessuissa alusta alkaen.
Koskelalla on pitkä historia Maikkulan kappelin kanssa, sillä hän muistaa ”rämpytelleensä kitaraa” siellä jo 1990-luvulla.
– Silloin messuja oli joka viikko, ja niitä elävöitettiin soittimilla.
Kappelimessuja on pidetty Maikkulan kappelissa pian kymmenen vuotta, ja bändi on ollut koossa vuodesta 2015. Esilaulajien lisäksi kokoonpanoon kuuluu kitaristeja, basisti, rumpali ja viulisti.
Koskela kuvailee englanniksi heidän soittotyyliään sanoen, että he menevät ”on the egde”, eli messussa kuullaan Blues Brothers -elokuvan tyylistä revittelyäkin.
Ikinä ei ole tultu valittamaan soittotyylistä.
– Ikinä ei ole tultu valittamaan soittotyylistä, hän kertoo hymyillen.
Messun jälkeen tarjotaan kirkkokahvit
Kappelimessujen ajatuksena on ottaa osallistujat mahdollisimman paljon mukaan sen toteutukseen. Mukana on seurakuntalaisia niin musisoimassa kuin vastaamassa kirkkokahvien tarjoiluista tai avustamassa messussa.
Messukaava poikkeaa perinteisestä jumalanpalveluksesta. Esimerkiksi esirukousjakson aikana voi käydä sytyttämässä kynttilän salin edessä tai kirjoittamassa oman rukouspyynnön lapulle ja laittamalla sen seinustalla sijaitsevaan laatikkoon.
Nämä esirukouspyynnöt luetaan ja niiden puolesta rukoillaan messun aikana, ellei kirjoittaja ole erikseen toivonut, ettei niitä lueta ääneen.
Perinteistä papin pitämää saarnaa ei myöskään välttämättä ole.
Perinteistä papin pitämää saarnaa ei myöskään välttämättä ole. Puheen kyseisen sunnuntain evankeliumin ja lukukappaleiden pohjalta voi pitää myös vapaaehtoinen.
Kappelimessuissa kävijöitä on keskimäärin 60, joista suuri osa jää myös messun jälkeen tarjottaville kirkkokahveille.
Hanna Vapaavuori kutsuu kaikenikäisiä mukaan Kappelimessuun.
– Esimerkiksi marraskuun messu on isänpäivänä, ja sen sisältö on mietitty mahdollisimman hyvin perheille sopivaksi.
- Syyskauden seuraavat Kappelimessut pidetään 15.10., 12.11. ja 3.12. kello 12 Maikkulan kappelissa, Kangaskontiontie 9.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.