Karjasillan kirkkoa juhlitaan

Karjasillan kirkon 60-vuotisjuhlaa vietetään 19. marraskuuta.

Oululainen Sulo Lehto osallistui vuonna 1963 kirkon harjannostajaisiin ja aikoo olla paikalla kirkon 60-vuotisjuhlinnassakin.

Karjasillan kirkon valmistuminen vuonna 1963 oli aikansa merkkitapaus.  ”Hätkähdyttävän modernia arkkitehtuuria Oulussa”, otsikoi Helsingin Sanomat lokakuussa julkaistun juttunsa.

Vanhassa lehtileikkeessä Helsingin Sanomat kuvailee, kuinka ”korkeutta kohti kurkottuviin harjakirkkoihin tottunutta katsojaa tämä ikään kuin maata vasten painautuva kirkkorakennus todellakin hätkähdyttää ensi silmäyksellä”, mutta samalla uusi kirkkorakennus ”mukautuu riidattomasti ympäristöönsä, täysin uudenaikaiseen kaupunginosaan.”

Karjasillan kirkon 60-vuotisjuhlaa vietetään 19. marraskuuta. Juhlimassa mukana aikoo olla myös 92-vuotias oululainen Sulo Lehto.

Lintulammen koulun rehtorina toiminut Lehto oli aikanaan yksi kirkon harjannostajaisten kutsuvieraista.

Kirkon suunnitellut arkkitehti Kalevi Lankinen oli hänelle tuttu:

– Lankinen kävi lyseota luokkaa ylempänä kuin minä.

Diakonia auttoi alueen suurperheitä

Myöhemmin Lehto toimi Karjasillan diakoniapiirin johtajana, kirkkovaltuustossa, sekä muun muassa koulutustoimikunnassa.

Alueella asui paljon suurperheitä. Kirkolla kokoontuvassa käsityökerhossa tämän alueen äidit valmistivat tuotteita myyjäisiin, joiden tuotolla autettiin alueen suurperheitä.

– Hankimme muun muassa pulsaattoripesukoneen kahdentoista lapsen äidille, joka oli väsynyt pyykinpesuun.

– 1960-luvulla koulukin jakoi vaaterahaa vähävaraisien perheiden lapsille. Kutsuin seurakunnan diakonissan mukaan avustuksia jakavaan toimikuntaan, Lehto muistelee.

Diakonissojen avuksi heidän työnsä suunnitteluun toteutettiin laaja kysely. Siinä kartoitettiin kaikkien yli 80-vuotiaiden oululaisten seurakunnan jäsenten elinolot. Lehto esitteli tuloksia Helsingissä pidetyillä valtakunnallisilla diakonian päivillä.

Rehtorina 32 vuotta toiminut Lehto muistaa, että yhteistyö koulun ja seurakunnan välillä oli sujuvaa. Tapana oli esimerkiksi järjestää yhdessä äitienpäivä- ja isänpäiväjuhlat vuoroon koululla, vuoroon kirkossa.

Sitä Lehto harmittelee, että tunnustuksellisuutta alettiin häivyttää jo 1970-luvun alkupuolella koulu-uudistuksessa.

– Peruskoulussa ei enää saanut esimerkiksi lausua ruokarukousta. Oppilaat saivat pistää kädet ristiin, mutta rukousta ei saanut lukea ääneen, koska koulussa ei saanut olla tunnustuksellista sisältöä.

  • Karjasillan kirkon 60-vuotisjuhlamessu 19.11. kello 10. Messun jälkeen kakkukahvit ja juhlapuheita. Esillä seurakuntalaisilta kerättyjä valokuvia ja muisteluita vuosien varrelta. Lapsille ja perheille Kirkon aarteet -seikkailu, valokuvasuunnistusta ja ilmapalloja.

Rippikoululaisia vuodelta 1963. Kuvan antoi käyttöön Ritva Huhtala.

Vihkipari vuodelta 1969. Kuvan antoi käyttöön Pekka Hakahuhta.

Avoimien ovien tilaisuus 1990. Kuvan antoi käyttöön Alli Alapiessa.

 

Onko sinulla muistoja, jotka liittyvät Karjasillan kirkkoon? Kerro toimitukselle jutun perässä olevalla lomakkeella!


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää