Jaakko Tuisku valittiin Karjasillan uudeksi kirkkoherraksi

Oulussa Karjasillan seurakunnan uudeksi kirkkoherraksi on valittu Haukiputaan kirkkoherra, teologian tohtori Jaakko Tuisku.  Äänestysprosentti oli 13,4.

Oulussa Karjasillan seurakunnan uudeksi kirkkoherraksi on valittu Haukiputaan kirkkoherra, teologian tohtori Jaakko Tuisku. Tuisku sai 1709 ääntä.

Vaalissa oli kolme ehdokasta. Toiseksi eniten ääniä, 1227, sai Oulunsalon kirkkoherra Petri Satomaa ja kolmanneksi tullut Suomen Punaisen Ristin Oulun piirin toiminnanjohtaja Miia Seppänen sai 364 ääntä.

Kirkkoherran vaali käytiin sunnuntaina 8. lokakuuta Karjasillan kirkossa. Ennakkoäänestys oli 2.–6. lokakuuta.

Vaalissa annettiin yhteensä 3300 ääntä, joista ennakkoon 2369 ääntä. Vaalin äänestysprosentti oli 13,4. Edellisissä Karjasillan seurakunnan vaaleissa vuonna 2000 ääniä annettiin yhteensä 1107 ja äänestysprosentti oli 4,9.

Luvassa uudet vaalit

Jaakko Tuisku työskentelee kirkkoherrana Haukiputaan seurakunnassa ja on asunut Oulussa jo pitkään. Hänellä on yli 21 vuoden ajalta pappiskokemusta Pudasjärven, Kajaanin, Kempeleen, Karjasillan, Lumijoen ja Haukiputaan seurakunnista. Nykyistä kirkkoherran virkaa Haukiputaalla hän on hoitanut vuodesta 2015 alkaen.

– Aivan mahtavalta tuntuu, olemme tukiryhmän kanssa jännittäneet koko illan. Uskoako tätä vielä todeksi? Olen todella onnellinen, huikea juttu, Tuisku toteaa.

Koska Haukiputaan seurakunnan kirkkoherra siirtyy Karjasillan kirkkoherraksi, seuraa valinnasta vaalit Haukiputaan seurakuntaan. Oulun hiippakunnan tuomiokapituli antaa viranhoitomääräyksen uudelle kirkkoherralle, kun vaalilautakunnan päätös on lainvoimainen.

Suora kansanvaali yhä harvinaisempi

Karjasillan kirkkoherranvaali toteutettiin kansanvaalina eli niin sanottuna välittömänä vaalina. Näin ollen seurakunnan täysi-ikäiset jäsenet pääsivät äänestämään kirkkoherrasta. Äänioikeus oli täysi-ikäisillä Karjasillan seurakunnan jäsenillä, joita on noin 25 000.

Vuoden 2014 kirkkolain muutos mahdollisti sen, että seurakunta voi valita kirkkoherran myös välillisenä vaalina, jolloin seurakuntavaaleissa valitut luottamushenkilöt tekevät valinnan kokouksessaan äänestämällä. Karjasillan seurakuntaneuvosto kuitenkin halusi antaa seurakuntalaisille mahdollisuuden äänestää kirkkoherran. Myös piispa Jukka Keskitalo on puhunut välittömän vaalin puolesta.

Karjasillan kirkkoherran virka tuli avoimeksi, kun virkaa vuoden 2023 loppuun saakka hoitava kirkkoherra Juhani Lavanko jää eläkkeelle. Karjasillan seurakunta on yksi Oulun seurakuntayhtymän seitsemästä seurakunnasta. Seurakuntaan kuuluu 32 318 jäsentä (31.12.2022) ja seurakunnassa on 45 työntekijää.

Kirkkoherra toimii seurakunnan hengellisenä ja hallinnollisena johtajana sekä johtaa työyhteisöä. Hän vastaa seurakunnan hallinnosta ja taloudesta ja johtaa seurakunnan strategian toteuttamista.

Oulunsalon kirkkoherrana toimiva Petri Satomaa sai 1227 ääntä.

Suomen Punaisen Ristin Oulun piirin toiminnanjohtajana toimiva Miia Seppänen sai 364 ääntä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää