Käsityöharrastuksen voi aloittaa pupuaskartelusta
Käsityöharrastajan on hyvä kehittää myös taitoa sietää virheitä. Kädentyö on aina kokonaisuus, pienet virheet näkee todennäköisesti vain tekijä itse. Pääsiäisen alla aikuinenkin saa heittäytyä täysillä pupuaskarteluun ja innostua munien värjäyksestä, sanovat Johanna Lumila ja Kaisa Nivukoski.
Oulun Taitokeskuksen työntekijät Johanna Lumila ja Kaisa Nivukoski (kuvassa) tietävät, miten herkästi moni suomalainen vähättelee omia käsitöitään.
Kodin seinällä saattaa olla komea, itse tehty ryijy, mutta tekijä kommentoi sitä harmittelemalla seinävaatteeseen jäänyttä pientä virhettä.
– Käsityö saa olla käsin tehdyn näköinen. Valmiit työt ovat kokonaisuuksia eivätkä pienet virheet niissä useinkaan edes näy, naiset toteavat.
– Omista aikaansaannoksistaan kelpaa nauttia. Itse tehty saa aina muilta arvostusta osakseen, Lumila tietää.
Ohjaustyössä molemmat naiset ovat nähneet, että yhdessä tekeminen vapauttaa monia epäilemästä ”etten minä kuitenkaan osaa”.
Aikuinenkin saa innostua täysillä
Lumila ja Nivukoski pohtivat, onko riman nostaminen korkealle perua kouluajoilta – vai mistä mitätöivät sanat ovat peräisin.
– Jos tavoitteena on täydellinen lopputulos, käykö niin, että käsillä tekemisen ilo jää väliin.
– Taitojensa epäilemisestä on tärkeää päästä yli, sillä käsin tekeminen ja luovuus ovat mielelle hyväksi, he sanovat.
Jos usko omiin kädentaitoihin on mennyt, tarpeettomia paineita voi lähteä purkamaan esimerkiksi pääsiäisaskartelun avulla.
Pääsiäismunia voi värjätä vesiväreillä ja elintarvikevärit tekevät munan pinnan kauniin marmoriseksi, kun muistaa ensin pirskotella vettä munien päälle.
Kananmunien värjääminen onnistuu myös kahvilla, teellä, juureksilla, marjoilla tai vaikka vihanneksilla – elintarvikkeilla, joita löytyy monesta kodista.
– Valmiit koristellut munat kannattaa laittaa näyttävästi esille vaikkapa aamiaispöytään pääsiäispyhinä, Lumila hoksauttaa.
Lumila ja Nivukoski ovat koristelleet omat pääsiäisoksansa munilla, erivärisillä villapalloilla ja helmillä.
Kotiin voi loihtia pääsiäistä pienellä budjetilla eikä esimerkiksi Taito-myymälöihin tule pääsiäispyhien alla samalla tavalla myyntiin sesonkikoristeita kuin joulun lähestyessä.
Ihmiset haluavat kehittää käsityötaitojaan
Vaikka suomalainen voi vähätellä kädentöitään, on käsityöharrastuksesta silti tullut yhä useammalle mielekäs ajanviete.
Tämä näkyy myös Taitokeskuksen kursseilla.
– Käsityökoulumme aikuisten ryhmiin on paljon tulijoita. Osa joutuu jäämään jonotuslistalle.
Kädentaitojen kehittämisestä ovat kiinnostuneet niin alle kouluikäiset kuin yhdeksänkymppiset.
Taitokeskuksen ohjaajat ovat hyvin perillä siitä, millainen omin käsin tekeminen innostaa tällä hetkellä.
Lumila näyttää lasipurkkia, jossa verihelttaseitikki värjää villalankaa kauniin punaiseksi. Purkkivärjäys on siis yksi asia, joka viehättää kokeilevia tekijöitä.
Naiset vinkkaavat vielä, että esimerkiksi vieraslajeihin kuuluvat lupiini ja kurttulehtiruusu käyvät lankojen värjäykseen.
– Aidot materiaalit kuten villa, puuvilla ja savi ovat tätä aikaa, he kiteyttävät.
– Järjestämme harrastajille verkkokoulutustakin, mutta moni istuu koneen äärellä muutoinkin paljon. Kohtaamiset kasvokkain tuntuvat kuuluvan käsityöharrastukseen.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.