Kätevillä miehillä on motiivina hyvän tekeminen

Innokas miesporukka tekee puuusta melkein mitä vain, ”voiveitsestä kirkkoon”. Tammikuun alusta alkaen miehet ovat rakentaneet kalusteita, jotka sijoitetaan uuteen Pateniemenrannan seurakuntakotiin.

||

Lauantai-iltapäivänä Intiössä, seurakunnan kiinteistöhuollon tiloissa, touhuaa innokas miesporukka: Jorma Männikkö, Veijo Juvonen, Kalevi Lämsä, Hannu Koskela ja Olli Juujärvi rakentavat kalusteita Pateniemenrantaan avattavaan seurakuntakotiin.

Eläkeikäiset miehet kokoontuvat paikalle kolmena päivänä viikossa. Mukana aktiivisesti ollut Erkki Manninen on tällä kertaa estynyt tulemasta paikalle.

– Meillä on seurakunnan puutyökerho Tuirassa. Siellä tehdään monenlaista: välillä omia töitä mutta paljon myös tilaustöitä kuten kalusteita ja pikkuristejä rippikoululaisille jaettavaksi. Sanotaan, että teemme kaikkea puisista voiveitsistä kirkkoon asti, kertoo Jorma Männikkö.

Koolla olevassa viiden hengen ryhmässä on mukana neljä Oulun tuomiokirkon kirkkotarhassa olevan pikkukirkon, eli Pikku-Sofian kirkon rakentajaa. Miehet tekivät kirkkoon kaiken muun paitsi sisätilan seinämaalaukset.

Jorma Männikkö, Kalevi Lämsä, Olli Juujärvi, Veijo Juvonen ja Hannu Koskela nikkaroivat kalusteita Pateniemen seurakuntakotiin.

– Harva voi nykyään sanoa, että on ollut rakentamassa kirkkoa. Me voimme. Oli juhlava hetki olla mukana, kun pikkukirkko vihittiin käyttöön elokuussa 2018, Männikkö jatkaa.

Motiivina hyvän tekeminen

Paljon on tehty erilaisiin myyjäisiin, ja tuotto menee aina Suomen lähetysseuralle. Kaikki tehdään vapaaehtoistyönä.

Miehet kertovat, että motiivi vapaaehtoistyöhön on hyvän tekeminen: pikkukirkko rakennettiin lapsille, myyjäisissä myydyistä tuotteista tulleet varat ohjataan lähetystyöhön, kalusteita rakennetaan yhteiseen hyvään. Myös tekeminen itsessään tuo mielihyvää.

– Kun Tuiran seurakunnan kirkkoherra Niilo Pesonen tiedusteli, tekisimmekö kalusteet uuteen Pateniemenrannan seurakuntakotiin, mietin uskallammeko ottaa hommaa. Aika nopeasti kuitenkin päätin, että tottakai otamme! Porukka innostui asiasta heti. Mukanamme seurakunnasta on myös Tuiran seurakuntamestari Jouni Kannisto.

Arkkitehdin piirtämien suunnitelmien mukaan

Pateniemenrannan seurakuntakotiin tulevia kalusteita alettiin tehdä tammikuun alussa.

– Teemme tiloihin alttarikaapin, kaksi polvistumispenkkiä ja kaksi lukupulpettia. Arkkitehti on piirtänyt niistä suunnitelmat, joiden pohjalta rakentaminen tapahtuu.

Työ alkoi materiaalin leikkaamisella. Sen jälkeen kasataan ja lopuksi kalusteet maalataan.

– Meillä on hyvät materiaalit, näistä rakentaa mielellään, kertoo Männikkö.

Pateniemenrannan seurakuntakoti vihitään käyttöön 27. maaliskuuta. Silloin kalusteet ovat jo omilla paikoillaan.

– Vaikka tämä on vapaaehtoisuuteen perustuvaa työtä, tähän sitoudutaan. Kaikki ovat paikalla aina kun sovitaan, Männikkö kiittelee.

On hienoa olla osa historiaa

Miesten mielestä on hieno rakentaa vuosikymmeniä kestäviä rakennuksia tai kalusteita, joilla tulee olemaan historia. Samoin on hienoa olla osa tuota historiaa: pikkukirkon rakentajien nimet löytyvät sen kellotapulista.

– On mahtavaa, että voi vielä tässä iässä tehdä jotain tarpeellista käsillään, toteavat ryhmäläiset.

Käsillä tekeminen on heidän mielestään katoava luonnonvara: nykyisin lähes kaikki huonekalut myydään osina. Käsityötä ei enää arvosteta kuten ennen.

Ryhmä on rakentanut seurakuntiin virsikirjatelineitä, lukupulpetteja ja jopa äänestyskopit seurakuntavaaleihin. Katafalkkeihin eli korokkeisiin, joille ruumisarkut lasketaan, he ovat suunnitelleet ja toteuttaneet muutoksia, jotta niiden kanssa olisi helpompi toimia.

– Tällä porukalla on helppo tehdä vaikka mitä. Olemme sopuisia ja yhdessä pohdimme, mikä olisi milloinkin paras tapa jatkaa tekemistä, miehet kertovat.

Ryhmän toiminnasta ilmoitetaan silloin tällöin Rauhan Tervehdyksessä. Sitä kautta joukkoon on tullut myös uusia tekijöitä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää