Senioreiden keikka-apuna toimiminen tuo hyvää mieltä

Oman sairastelun jälkeen Tuula Jelekäinen halusi olla hyödyksi muille. ltselleen sopivan tavan auttaa hän löysi ODL:n Keikka-avun parista.

Tuula Jelekäisen sairasteltua kovasti vuonna 2020 elämä muuttui suuresti.

– Toivuttuani olin niin onnellinen, ja mietin, miten voisin olla avuksi ja hyödyksi muille. Samalla mietin myös omaa ikääntymistäni, ja millaista avun tarvetta tulen itse mahdollisesti tarvitsemaan. Siitä se ajatus vapaaehtoistyöstä lähti.

Jelekäinen kertoo, että ennen korona-aikaa hänellä oli paljon harrastuksia, mutta korona-aika sulki kaikki ovet.

– Kun rajoitukset loppuivat, tuntui, että on pakko löytää jokin paikka, jossa tapaa ihmisiä.

Tuula Jelekäinen löysi ODL:n järjestämät KortteliKohtaamiset, joissa on juttuseuraa ja yhteistä ajanviettoa kahvikupin äärellä. Siellä hän tapasi ODL:n keikka-apuna toimivan henkilön, joka houkutteli häntä mukaan toimintaan.

– Ensin ajattelin, ettei minusta ole siihen hommaan, että voimani eivät riitä.

 

Ensin ajattelin, ettei minusta ole siihen hommaan, että voimani eivät riitä.

 

Keikkavapaaehtoistoiminnan koordinaattori Tuula Karvonen kuitenkin kannusti kertomalla, että keikka-apuna voi toimia oman jaksamisen mukaan. Keikkoja on hyvin erilaisia, muun muassa ulkoilukaveriksi ja muutto-, sairaala- tai kauppareissulle avuksi.

– Keikat voi valita itse, ja minulla on ollut ajatus, että tekisin ainakin yhden keikan kuukaudessa. Joskus olen tehnyt jopa keikan per viikko, kertoo Jelekäinen.

Keikoista tulee ilmoitus puhelimeen, ja niissä kerrotaan muun muassa apua tarvitsevan henkilön ikä, sukupuoli ja keikka-avun tarve, eli onko kyseessä esimerkiksi lääkärikäynti, kuinka kauan siihen menee aikaa, ja millä kyydillä matkat kuljetaan.

– Olen tehnyt keikkoja ympäri Oulua. Minulla on oma auto käytössä, joten liikkuminen on helppoa. Keikkatarjouksessa näkyy, missä päin Oulua avun tarvitsija on, eli keikat voi valita myös sen mukaan.

Jelekäinen kertoo, että vapaaehtoisille järjestetään erilaisia koulutuksia, keikka-avun kuukausikahveja ja työnohjausta.

 

Yhteisöllisyys ja uudet tuttavat tuovat iloa elämään.

 

– On hienoa, että kokoonnumme isolla porukalla. Yhteisöllisyys ja uudet tuttavat tuovat iloa elämään. Saan tästä toiminnasta todella paljon: jos autettavat ovat välillä ylitsevuotavan kiitollisia saamastaan avusta, niin sitä olen itsekin.

– Kannustan ihmisiä lähtemään mukaan erilaisiin toimintoihin ja vapaaehtoistöihin, pois kotoa. Avun tarvetta on paljon, jokaiselle löytyy varmasti sopivaa tekemistä. Monenlaisia ihmisiä tarvitaan, ja monen ikäisiä, pohtii Jelekäinen.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää