Kesänovelli: Mutta suurin niistä on rakkaus

Henkarissa roikkuva häämekko muodosti ruusunmuotoisen varjon seinään. Avonaisesta ikkunasta makuuhuoneeseen purkautunut lämmin ilmanväre heilutti mekon helmaa. Ilona seurasi vaatteen hidasta liikettä katseellaan.
Hän ei saanut unta.

Jännitys kimpoili mahanpohjassa ja varpaanväleissä, sydämen kaikissa eteisissä ja kammioissa. Kurkkua kuivasi, eikä hän uskaltanut yskiä. Hän ei halunnut herättää.

Ilona nousi varovasti sängystä ja käveli keittiöön. Hän istuutui vesilasin kanssa pöydän ääreen, sulki silmänsä ja hengitti. Hän oli kirjoittanut valaansa monta viikkoa ja oli vakuuttunut siitä, että osaa lausua sen huomenna ulkomuistista.

Hän oli kuitenkin, ihan vaan varalta, asetellut vaivihkaa ennen nukkumaanmenoa ryppyisen paperilapun käsilaukkunsa sivutaskuun. Ilona noukki sen varovasti käteensä ja luki:

Rakkaani,

Vielä miltei kymmenen vuoden jälkeenkin pystyn joka aamu sanomaan vilpittömästi mielessäni, että rakastan sinua. Rakastan. Rakastan sitä, miten olet alusta asti ottanut minut vastaan, arvottamatta. Minussa on valtavasti särkyneitä, röpelöisiä reunoja, jotka ovat viiltäneet sinuakin. Syvältä. Välillä huudan, vaikka pitäisi itkeä. Välillä olen hiljaa, vaikka pitäisi puhua. Välillä mökötän ja kiukuttelen, vaikka pitäisi pussata.

Sitten sinä tulet, otat syliin ja lähelle. Et huuda takaisin, vaan lohdutat. Sinä osaat lukea minua paremmin ja tarkemmin kuin kukaan muu koskaan. Rakkaani, sinuun minä luotan eniten. Tiedän, että et koskaan tekisi minulle pahaa. On rauhoittavaa, että pystyn olemaan sinun kanssasi oma itseni. Minun ei tarvitse esittää mitään, saan riisua edessäsi kaikki roolini pois. Tiedän, että rakastat minua juuri tällaisena kuin olen.

 

Minä en voisi kuvitella vierelleni ketään muuta. Minä haluan sinut. Vain sinut.

Sinä tuot minulle turvaa ja lohtua. Sinä saat minut nauramaan ja itkemään, tuot kukkia ja suklaata juuri silloin, kun ansaitsen niitä vähiten ja tarvitsen niitä eniten. Rakastan sitä, että olemme luoneet vuosien aikana oman, yhteisen kielen, jota muut eivät ymmärrä. Tietyt sanat, lauseet ja jopa katseet – ne kuuluvat vain meille.

Ennen sinua minulla oli asunto, paikka, jossa olla. Yhdessä me olemme luoneet siitä kodin. Kodin, jossa saamme molemmat hengittää, olla rauhassa ja levätä, yhdessä ja erikseen. Rakas. Minä en voisi kuvitella vierelleni ketään muuta. Minä haluan sinut. Vain sinut.

Mietin pitkään, millä sanoilla lopetan valani. Meillä on satoja yhteisiä kappaleita, joista pidämme, ja jotka istuvat täydellisesti tarinaamme.

Ilona irrotti katseensa paperista ja puri mietteliäänä alahuultaan. Häntä jännitti. Kuinka helppoa olisikaan ollut siteerata Vesalaa, Behmiä, Kaj Chydeniusta, Eeva Kilpeä tai mitä muuta tahansa klassikkoa.

Kukaan ei nostaisi meteliä tai pahoittaisi mieltään.

Ilona epäröi. Pitäisikö valan loppua sittenkin muuttaa?

Mutta hän muisti. Kaikki ne kerrat, kun hän oli istunut kirkon penkissä hullaantuneena ja liikuttuneena rakkaudesta. Itku oli tullut joka kerta yhtä voimakkaana, eikä Ilonalla ollut taitoa lopettaa sitä ajoissa.

Hän päätyi aina pohtimaan samaa: kuuluvatko nämä sanat minulle? Tulevatko ne ikinä kuulumaan?

 

Ilona pyyhkäisi silmäkulmaansa. Hän halusi sanoa huomenna nämä sanat. Ne olivat kauneimmat, mitä hän oli koskaan kuullut.

Hän halusi sanoa ne ääneen tulevalle vaimolleen, kaikkien rakkaiden ja läheisten edessä.

Ilona laski yliviivauskynän kädestään ja jatkoi lukemista:

Rakkaus on pitkämielinen, rakkaus on lempeä; rakkaus ei kadehdi, ei kerskaa, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaansa, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä, vaan iloitsee yhdessä totuuden kanssa; kaikki se peittää, kaikki se uskoo, kaikki se toivoo, kaikki se kärsii.

Niin pysyvät nyt usko, toivo, rakkaus, nämä kolme; mutta suurin niistä on rakkaus.

Suurin niistä on rakkaus.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää