Kieputtele koivunoksista muhkea kranssi omaksi ja muiden iloksi

Tuiran seurakunnassa ideoitiin haaste: pyydetään ihmisiä tekemään kransseja, joilla voi ilahduttaa iktsen lisäksi ohikulkijoitakin. Tässä jutussa Armi Häyry neuvoo nopeatekoisen kranssin ohjeen.

|||||||||||

No nyt syntyy näyttävä koriste joutuisasti!

Pöydällä on aluksi kasa koivunoksia, muutama pätkä villalankaa, muovinen pesuvati ja ohutta askarteluun tarvittavaa rautalankaa. Pian tilalla onkin jo komea kranssi.

Kransseja on mahdollista valmistaa monilla eri tekniikoilla. Armi Häyry tykästyi tähän vadin avulla koottavaan malliin heti kun muutama vuosi sitten sattui näkemään ohjevideon netissä.

– Tämä on tosi helppo ohje ja lopputulos on muhkea.

Jos vierastat kädentaitojutuissa ”pientä piiperrystä” tai hidastempoista tekemistä, tämä kranssi on sinun juttusi.

Häyry latoo pieniä oksanippuja rivakasti vadin pohjalle ja painelee oksia välillä reilusti alaspäin tiivistääkseen oksakieppiä.

Valmis kranssi kieputellaan kauttaaltaan ohuella rautalangalla tiiviiksi rinkulaksi ja jätetään kuivumaan noin viikoksi.

Kranssi on kaunis koristeltuna – ja ilman koristeitakin

Kranssi on kaunis jo sellaisenaan, mutta halutessaan sitä voi kuivumisajan päätyttyä koristella oman mielikuvituksen mukaan.

Nyt syntyneeseen kranssiin Häyry käytti muovisia koristemunia.

– Olen joskus kokeillut käyttää koristeeksi pieniä ruukkunarsisseja, joista olen ensin puhdistanut mullan pois kukkasipuleista. Mutta en oikein innostunut siitä – tuli tunne, että rääkkään narsissia, Armi naurahtaa.

Ohuella rautalangalla tiiviiksi sidottu kranssi saa kuivua sisätiloissa viikon verran, neuvoo Armi Häyry.

 

Kranssit ovat hänelle oikeastaan ympärivuotinen harrastus.

– Näitä on ovenpielet täynnä, kuvailee Häyry, joka innostui kransseista alun perin sillä ajatuksella, että saa kransseista tekemistä tuleviin eläkepäiviin.

– Joulun alla teen havukransseja. Annan niitä tuttaville ja olen ollut joulumyyjäisissäkin kranssieni kanssa.

Kranssit esille ulos sekä Facebookiin

Tuiran seurakunta haastaa ihmisiä valmistamaan kransseja ja ripustamaan niitä myös ulos ohikulkijoiden iloksi.

– Yritän itsekin tehdä jonkinnäköisen. Olen katsonut jo paikankin: ripustan sen seinälle taloyhtiön postilaatikoiden yläpuolelle, suunnittelee kranssihaasteen ideoinut Saara Tikkanen.

Sen lisäksi että kranssia voi ihailla itse tai sen näkevät ohikulkijat, kättentaidot saavat vielä laajemmankin yleisön: kuvia omasta kranssista voi lähettää 28.3. mennessä sähköpostiosoitteella lahetakuva.tuira@evl.fi. Kuvia julkaistaan 29.3.–11.4. Tuiran seurakunnan Facebook-sivuilla.

– Nyt korona-aikana moni seurakunnan toiminta on tauolla. Halusimme kehitellä tähän hetkeen jotakin vuorovaikutuksellista seurakuntalaisten ja seurakunnan välille. Kampanjalla haluamme kannustaa seurakuntalaisia mukaan tekemään yhdessä iloa, Tikkanen sanoo.

Kranssihaasteeseen osallistuvien kättentaitoja voi ihailla myös Facebookissa, kertovat Armi Häyry, joka valmisti tämän jutun kranssit sekä Saara Tikkanen, joka ideoi haasteen.

Koivunoksakranssi

Tarvikkeet:

taipuisia koivunoksia, maalarinteippiä, villalankaa, ohutta rautalankaa, muovinen vati, sivuleikkurit. Huomaa: oksien ottaminen elävästä puusta ei ole jokamiehenoikeus, joten kysythän luvan maanomistajalta.

Tekovaiheet:

Leikkaa villalangasta neljä pätkää. Solmi ne toisesta päästään yhteen löysällä solmulla. Teippaa solmukohta vadin pohjalle. Vedä langat neljään eri suuntaan ja teippaa kunkin pää vadin ulkolaitaan.

Ota pieni nippu oksia ja asettele ne vadin pohjalle, vadin pohjan myötäisesti. Ota uusia nippuja ja asettele ne samalla idealla kaarevaan muotoon. Painele välillä oksia reippaasti alaspäin, jotta kranssi tiivistyy.

Lisää oksanippuja kerroksittain. Jos haluat oikein muhkean kranssin, lisää oksia kunnes ympyrä yltää vadin yläreunaan saakka.

Irrota teippi vadin pohjasta ja avaa solmu. Irrota myös langanpäät vadin ulkopuolelta.

Solmi villalangat tiukalle solmulle oksien ympärille. Solmi kaikki neljä solmua ennen kuin nostat kranssin pois vadista.

Kieputtele ohutta rautalankaa kauttaaltaan kranssin ympärille niin että kranssista tulee tiivis ja jämäkkä eivätkä oksien päät jää sojottamaan. Tee rautalangasta myös ripustuslenkki.

Anna kuivua viikon ajan. Kuivuessaan koivunoksat asettuvat pyöreään muotoonsa ja pysyvät siinä, vaikka rautalanka puretaan pois.

Koristeluun voit käyttää esimerkiksi koristemunia, höyheniä tai muita pääsiäiskoristeita. Apuna voi käyttää kuumaliimapistoolia.

Koristemunat voi kiinnittää myös siten, että pöyhit varovasti kranssin ylimpiä kerroksia, asettelet koristemunat kranssille, lisäät niiden päälle muutaman koivunoksan pitämään koristeita paikoillaan ja kieputa lopuksi hiukan rautalankaa rungon ympäri.

Nosta kranssi näkösälle ja ihaile aikaansaannostasi!


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää