Kirkko ja Lähetysseura mukana Dubain ilmastokokouksessa

Suomen, Ruotsin ja Tansanian evankelis-luterilaiset kirkot sekä Suomen Lähetysseura järjestävät  Dubain ilmastokokouksessa sivutapahtuman, jossa käsitellään oikeudenmukaista siirtymää päästöttömään yhteiskuntaan ja kirkkojen roolia esimerkin näyttämisessä.

Tapahtuma Pathways to Just Transition – leading by the example by the churches of Finland, Sweden and Tanzania järjestetään lauantaina 9.12. kello 15.00–15.50 Suomen aikaa. Tilaisuuteen voi osallistua myös etänä. 

Suomessa ja Ruotsissa kirkot ovat kehittäneet ilmastostrategioita määrätietoisesti. Suomen evankelis-luterilainen kirkko on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuonna 2030.

– Kirkon tavoite on kunnianhimoinen. Ilmastotyö on yksi kirkon kärkihankkeista. Tavoitteiden seurannassa ja todentamisessa tehdään yhteistyötä järjestöjen ja tutkimuslaitosten, esimerkiksi Suomen ympäristökeskuksen (Syke) kanssa, sanoo sanoo Hiilineutraali kirkko 2030 -kärkihanketta vetävä yhteiskunnan ja kestävän kehityksen asiantuntija Ilkka Sipilä Kirkohallituksesta.

– Ilmastokriisi on yksi aikamme suurimmista haasteista, ja kirkko ja sen seurakunnat haluavat olla mukana kantamassa omaa vastuutaan ilmastotalkoissa”, Sipiläinen Kirkkohallituksesta.

Suomen Lähetysseuran johtava vaikuttamistyön asiantuntija Niko Humalisto sanoo, että ilmaston lämpeneminen on pysäytettävä, mutta ihmisoikeuksia kunnioittaen.

–  Hiilineutraali yhteiskunta voi olla myös tasa-arvoisempi ja perustua oikeudenmukaiseen vuorovaikutukseen pohjoisen ja etelän välillä. Lähetysseurassa olemme nähneet, miten kumppanikirkkomme monessa maassa edistävät ilmastotoimia käytännössä. Niillä on myös näkökulmia arvokeskusteluun siitä, ketkä ilmastotoimista päättävät ja millaisiin periaatteisiin esitetyt ratkaisut nojaavat.

Sivutapahtumassa kirkkojen roolista oikeudenmukaisessa siirtymässä keskustelevat Ilkka Sipiläinen, Linköpingin piispa Marika Markovits Ruotsista sekä ilmastoaktivisti Erick Kapira Tansanian evankelis-luterilaisesta kirkosta.

Markovitsin johtama hiippakunta on sitoutunut muuttumaan ilmastoneutraaliksi vuoteen 2030 mennessä. Tansanian kirkko taas on tukenut jätehuollon ja puhtaan energian kehittämistä ja istuttanut puita. Tilaisuuden fasilitoi asiantuntija ja ilmastoneuvotteluja pitkään seurannut Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön (SAK) johtava asiantuntija Pia Björkbacka.

Dubain ilmastokokous (COP28, Conference of the Parties) järjestetään Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa 30. marraskuuta – 12. joulukuuta.

  • Tilaisuuden etäosallistumisen linkki päivittyy lähempänä tilaisuuden alkamista verkko-osoitteeseen www.businessfinland.fi/en/cop28#program 

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää