Kirkko voi kannustaa tekemään ympäristöystävällisiä valintoja
Käytettyjen vaatteiden kauppa sopii kirkon toimintaan mainiosti – puhuuhan Raamattukin luomakunnan varjelemisesta, sanoo Mari Tuokkola Oulun seurakuntien Dom second hand -putiikista.
Käytettyjä vaatteita ostavat vain ne, joilla ei ole rahaa ostaa uusia. Näin ajattelee yhä harvempi. Moni kokee, että on aika opetella ympäristön kannalta kestävämpää kulutusta, joka ulottuu myös vaatekaappiin.
Aalto-yliopiston vastuullisen liiketoiminnan professori Minna Halme on arvioinut, että kestävä vaatekulutus kokee lähivuosina samanlaisen nousun kuin kasvissyönti.
Oulun seurakuntien ylläpitämän, käytettyjen mutta uudenveroisten vaatteiden putiikin toiminnanjohtaja Mari Tuokkola on havainnut saman ilmiön.
– Me suomalaiset olemme vaatteiden vastuullisuudessa edelläkävijöitä. Esimerkiksi Helsinkiin on muutamassa vuodessa putkahdellut käytettyjen vaatteiden kauppoja joka kulmalle.
Vaatteella on iso hiilijalanjälki
Vaateteollisuudella on valtava globaali vaikutus ilmastoon. Sen hiilijalanjälki on suurempi kuin kansainvälisen lento- ja laivaliikenteen yhteensä.
Tätä selittää pitkälti niin kutsuttu pikamuoti: vaatteet, jotka tuotetaan nopeasti ja halvalla, ja joiden mallistot vaihtuvat tiuhaan, jopa muutaman viikon välein.
– Parikymmentä vuotta sitten Suomeen rantautuneet pikamuotiketjut ovat opettaneet meitä ostamaan paljon ja halvalla. Se on kestämätön tilanne, sanoo Mari Tuokkola.
Tuokkolan mielestä meidän täytyy oppia pois siitä, että koko ajan ostaisimme lisää vaatteita. Sen sijaan pitäisi ostaa vain tarpeeseen. Lisäksi olisi hyvä opetella tunnistamaan, millaiset vaatteet ovat laadukkaita ja kestävät käyttöä.
Vaatteiden käyttöiän pidentämisellä on merkitystä: on arvioitu, että kun vaatteen käyttökerrat tuplaantuvat, vaatteen hiilijalanjälki pienenee 50 prosentilla.
Ekologisuus kiinnostaa kaikenikäisiä
Tuokkola iloitsee havainnosta, että monelle nuorelle on tärkeää ostaa vaatteita, joilla on ollut jo vähintään yksi omistaja.
Toisaalta vastuullinen vaatteiden kuluttaminen ei ole mitenkään yksinomaisesti nuorten juttu. Ekologisuudesta ja eettisyydestä ovat kiinnostuneita kaikenikäiset.
– Ja käytettynä hankittu vaate voi olla aivan yhtä kaunis kuin uutena kaupasta hankittu, muistuttaa Tuokkola, joka itse ryhtyi käyttämään kierrätysvaatteita jo hyvin nuorena.
Dom on seurakunnissa ainutlaatuinen
Oulun seurakuntien Dom second hand -putiikin kaltaista ei tiettävästi ole missään muussa Suomen seurakunnassa.
Tuokkolan mielestä käytettyjen vaatteiden kauppa sopii kirkon toimintaan mainiosti – puhuuhan Raamattukin luomakunnan varjelemisesta. ”Tämänkaltainen kierrättäminen kertoo, että kirkko on edelläkävijä”. Näin vastasi joku asiakkaista Domin vastikään tehdyssä asiakaskyselyssä.
– Ilmastoahdistusta kokeva ihminen voi yrittää vaikuttaa valinnoillaan. Kirkko voi kannustaa ihmisiä tekemään näitä valintoja, Tuokkola sanoo.
Sivumyymälä Oulun ulkopuolelle?
Dom second hand -putiikin Ouluun kuusi vuotta sitten ideoinut Tuokkola sanoo haaveilleensa siitä, että kirkolla olisi käytettyjen vaatteiden putiikkien ketju.
Ketjua ei tällä hetkellä ole näköpiirissä, mutta Tuokkola suunnittelee Domin toiminnan laajentamista.
– Varastossa on paljon sellaista tavaraa, jotka on saatu lahjoituksena kun asiakkaan myyntitili loppuu. Ajatukseni on, että esimerkiksi nuoret jossakin maaseutuseurakunnassa voisivat myydä tätä tavaraa Domin sivutoimipisteessä.
Dom second hand -myymälä on avoinna ke–pe klo 12–18 osoitteessa Asemakatu 6 Oulu (Vanhan pappilan 2-kerros, käynti sisäpihalta)
Ekopaaston teemana vaatteiden vastuullisuus
Ekopaasto on kirkon jokavuotinen kampanja, joka haluaa innostaa ihmisiä pääsiäispaastoon. Samalla se pitää esillä erilaisia ilmastonmuutosta hillitseviä teemoja.
Tänä vuonna ekopaastoa vietetään 26.2.–11.4. vaatteiden vastuullisuuteen liittyvällä teemalla. Tähän liittyen seurakuntia kannustetaan järjestämään vaatteidenvaihtotapahtumia tai vaatekeräyksiä.
Oulussa Dom second hand järjestää 2.4. kello 18–20 vaatteidenvaihtokutsut (Asemakatu 6). Tulija voi tuoda kutsuille vaatteen ja ottaa vaihdossa jonkun toisen. Tarjolla on myös herkkuja ja musisointia, niillä juhlistetaan putiikin 6-vuotispäivää.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.