Kirkkohistorian tunnetuin seppä kokoaa yhä väkeä yhteen

Seppä Jaakko Högman synnytti arvostettavan seuraperinteen Yli-Iihin. Seuraväki on seuraavan kerran koolla helatorstaina 9. toukokuuta.

Esko Jaatinen on valokuvannut vuosikymmenten ajan Sepän seuroja.

Yli-Iin kirkossa pidetään maakunnalliset Sepän seurat helatorstaina 9. toukokuuta. Seuratapahtuma alkaa messulla kello 10.

Sepän seuroilla on pitkä perinne. Viime vuonna seuraväki pääsi juhlistamaan tapahtuman nelikymmenvuotista historiaa.

Seurat järjestetään Suomen kirkkohistorian tunnetuimman sepän Jaakko Högmanin (1750–1806) muistoksi.

Yli-Iin Hökänrannalla syntynyt seppä tunnetaan erityisesti herännäisyyden tiennäyttäjän Paavo Ruotsalaisen hengellisenä opastajana. Sepän ”yksi sinulta puuttuu, ja sen mukana kaikki: Kristuksen sisäinen tunteminen”-lausahduksesta on tullut lähes legendaarinen hengellinen viisaus.

Högmanista on todettu muun muassa, että hänen sielunhoidolliset taitonsa eivät hiljentäneet ihmisiä iäisyysasioiden äärelle vain Pohjois-Pohjanmaalla, vaan kaikkialla Suomessa. Olihan seppä paikkakunnalta toiselle kiertävä käsityöläinen.

Högmanin persoonan kerrotaan puhutelleen kansaa, sillä hänessä oli rakkautta lähimmäisiä kohtaan, ja hän tahtoi auttaa hädässä olevia. Usko eli miehen arjessa ja hänen neuvonsa ihmisille pohjautuivat vahvasti Raamattuun, jopa jakeen tarkkuudella.

Tällainen mielikuva Jaakko Högmanista on syntynyt muun muassa ylivieskalaiselle papille Esko Jaatiselle, joka on perehtynyt jo kuuden vuosikymmenen ajan sepän elämään.

Seppä siteerasi
tarkasti Raamattua

Jos Esko Jaatisella olisi mahdollisuus esitellä Jaakko Högman vain parilla lauseella, mukailisi hän siinä tilanteessa Väinö Linnan romaanin alikersantti Antti Rokan puheenpartta.

– Siteeraisin Rokkaa soveltaen sanomalla ”Jos sie etsit luotettavaa sielunystävää, niin Jeesus olisi oikein hyvä kaveri. Hökän Jaakko Ylisen Iin Karjalankylästä vois olla kakkonen”.

Herännäisrovasti kertoo mielellään Högmanista lisää.

– Päiväohjelmassaan hän noudatti kristinopin neuvoja. Virren värssy ja rukoukset kuuluivat aamuihin ja iltoihin. Jos muita sattui kuuluville, se ei ollut haitaksi.

– Jos aikaa oli, Raamatun lukemista jatkettiin ja Thomas Wilcoksin Kallis hunajanpisara -kirjasta haettiin ”armon vilauksia”.

– Ja kirkossa käytiin, kun se vain oli mahdollista.

Jaatisen mukaan minkäänlaista ryhmää tai hengellistä liikettä seppä Högman ei perustanut. Sen tehtävän hän antoi Paavo Ruotsalaiselle.
Pohjalaiselle sepälle Jaakko Högmanille pystytettiin muistomerkki Yli-Iin Hökänrannalle 1983.

  • Sepän seurojen järjestäjinä ovat Herättäjä-Yhdistys ja Kiimingin seurakunta. Messussa saarnaa Herättäjä-Yhdistyksen alueyhteyshenkilö Sauli Typpö. Muita puhujia ovat Esko Jaatinen sekä Kiimingin vs. kappalainen Heikki Pesämaa.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää