Kirkkovuosi: Juhannus on Johannes Kastajan päivä

Raamatussa Johannes Kastaja kuvataan edelläkävijäksi, jonka tehtävänä oli valmistaa tietä Jeesukselle.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko viettää jouluajan ulkopuolella kolmea pyhäpäivää, joiden ajankohta määräytyy joulusta. Ne ovat kynttilänpäivä 40 päivää joulusta, Marian ilmestyspäivä yhdeksän kuukautta ennen seuraavaa joulua sekä juhannuspäivä kuusi kuukautta ennen seuraavaa joulua.

Juhannusta vietetään Johannes Kastajan syntymän muistoksi 20.–26. kesäkuuta välisenä lauantaina. Vuoteen 1954 asti juhannusta vietettiin sen alkuperäisenä ajankohtana 24. kesäkuuta. Tänä vuonna juhannuspäivä on 22. kesäkuuta.

Raamatussa Johannes Kastaja kuvataan edelläkävijäksi, jonka tehtävänä oli valmistaa tietä Jeesukselle: 

Tuli mies, Jumalan lähettämä, hänen nimensä oli Johannes. Hän tuli todistajaksi, todistamaan valosta, jotta kaikki uskoisivat siihen. Ei hän itse ollut tuo valo, mutta valon todistaja hän oli. Todellinen valo, joka valaisee jokaisen ihmisen, oli tulossa maailmaan. Johannes todisti hänestä ja huusi: ”Hän on se, josta sanoin: Minun jälkeeni tuleva kulkee edelläni, sillä hän on ollut ennen minua.” (Joh. 1:6–9, 15)

Uuden testamentin mukaan Johannes Kastaja asui autiomaassa ja vietti yksinkertaista, askeettista elämää.

Johannes Kastaja saarnasi parannuksentekoa ja kääntymystä. Hän oli myös julistaja, joka julisti Messiaan tulemista, Jumalan armollista hyvyyttä, pelastusta ja syntien anteeksiantamista.

Opetuslapsineen hän kastoi ihmisiä Jordan-virrassa – ja myös Jeesus sai häneltä kasteen.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää