Oulussa kirkkoon liityttiin enemmän ja kirkosta erottiin vähemmän kuin edellisvuonna

Vuoden 2023 lopussa oululaisista 67 prosenttia oli evankelis-luterilaisen kirkon jäseniä.

Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa jäsenmäärä kasvoi vuonna 2023. Kuvassa Oulun tuomiokirkko. Kuvaaja: Harriet Urponen

Oulun evankelis-luterilaisissa seurakunnissa kirkkoon kuului vuoden 2023 päättyessä 144 401 henkilöä. Kirkkoon liittyi 863 henkilöä, kun vastaava luku vuonna 2022 oli 789 henkilöä. Kirkosta erosi 2649 henkilöä, kun vuonna 2022 kirkosta eronneita oli 3042.

– Olemme iloisia kirkkoon liittyneiden kasvavasta määrästä. Seurakunnat kehittävät aktiivisesti toimintaansa ja tarvitsemme kansankirkkona vahvan jäsenpohjan. Tilaisuuksien osallistujien sekä kohtaamisten kasvavat määrät kertovat, kuinka seurakunnissa tehdään hartiavoimin töitä, jotta oululaiset löytävät nyt ja jatkossa paikkansa kirkossa, yhtymäjohtaja Aarne Kiviniemi sanoo.

Toisaalta kirkosta eroamiset kertovat, että tekemistä riittää edelleen.

– Meille on entistäkin tärkeämpää arvioida toimintaamme ja tehdä tarvittavia kehittämistoimenpiteitä, jotta ihmiset löytävät kirkosta turvaa, hiljaisuutta ja itselleen sopivaa luterilaista hengellisyyttä.

– Haluamme tarjota pysähtymisen mahdollisuuden olemassaolon kysymysten luotettavaan työstämiseen. Meidän on myös tärkeä tehdä tunnetuksi sitä palvelutyötä, jota teemme esimerkiksi apua tarvitsevien lasten, nuorten, perheiden ja ikääntyneiden auttamiseksi elämän eri vaiheissa, Kiviniemi sanoo.

Kirkon jäsenmäärä Oulussa laski 958 hengellä, kun edellisenä vuonna vähennys oli 1 066. Oulun seurakunnista ainoastaan tuomiokirkkoseurakunnassa jäsenmäärä kasvoi. Kasvua oli 282 henkeä.

Viime vuonna kastettiin 1 214 henkilöä (vuotta aiemmin 1 364), kuolleita oli 1 230 (1 316). Syntyneiden ja kuolleiden erotuksena seurakuntien väkiluku väheni 16 jäsenellä, muuttovoittoa oli 843 henkilöä.

Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvien osuus oululaisista on 67 prosenttia. Osuus laski 1,6 prosenttia.

Kristillisten kirkkojen jäsenet muodostavat edelleen huomattavan enemmistön suomalaisista. Erityisesti Pohjois-Suomessa se merkitsee myös sitä, että kastettujen ja rippikoulun käyneiden osuus on korkea.

Avioliittoon vihkimisissä kirkollisten vihkimisten osuus (67,3 %) kaikista solmituista avioliitoista säilyi käytännössä samana kuin edellisenä vuonna (67,2 %).


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää