Kodin siunaus osoittaa kiitollisuutta omaa kotia kohtaan

Kodin siunaus onnistuu luontevasti vaikka osana tupaantulijaisia tai kotikastetta. Pastori Pekka Mustakallio siunaisi koteja mielellään useamminkin.

|

Koti on luo turvaa, mukavuutta ja omaa rauhaa, ja siellä kukin voi olla oma itsensä.

Kodin siunaus on kirkollinen toimitus, jossa kiitetään kodista ja pyydetään siunausta sen asukkaille. Tilaisuuteen kuuluu siunauksen lisäksi rukousta, raamatunlukua ja laulua.

Rukoushetken toimitukselliset raamit ovat väljät, eli se saa olla asukkaidensa näköinen: hetki voi olla rento tai juhlavampi, ja sen voi yhdistää esimerkiksi tupaantuliaisiin, avioliittoon vihkimiseen tai lapsen kotikasteeseen.

– Kodin siunaamiset voivat olla hyvinkin vapaamuotoisia, ja niissä on mielestäni lämmin ja koskettava tunnelma, kertoo Karjasillan seurakunnan pappi Pekka Mustakallio.

Sopiva hetki  vaikka kasteen yhteyteen

Mustakallion mukaan kodin siunaamiset ovat nykyään melko harvinaisia – varsinkin erillisinä toimituksina.

– Erillisiä kodin siunaamisia minulla on ehkä yksi vuodessa. Tarjoamme kuitenkin siunaamisia usein kotikasteen yhteydessä, mikäli asuntoon on vastikään muutettu, ja useimmiten kastettavan perhe pitää ideasta, Mustakallio toteaa.

Kodin siunauksen haluaa usein myös silloin, jos on ollut aiemmin mukana vastaavassa tilaisuudessa.

Näin kävi oululaiselle Katariina Häikiölle. Niinpä papilta pyydettiin myös kodin siunaus lapsen kasteen yhteyteen.

Kastepappina toiminut Pekka Mustakallio toimitti kodin siunauksen vapaamuotoisesti ja lyhyesti osana ristiäisiä.

– Toimittaisin mielelläni useamminkin kodin siunauksia. Ne ovat mukavia tilaisuuksia, jotka nousevat seurakuntalaisten toiveesta saada siunaus kodilleen, sen asukkaille ja vieraille, hän kertoo.

Kodin siunaus onnistuu myös muilla kielillä

Kuten kasteenkin yhteydessä, usein myös kodin siunauksen päätteeksi juodaan kahvit.

Kodin siunaaminen lähtee päivämäärän päättämisestä ja papin varaamisesta. Tilaisuuteen voi valmistautua omien resurssien mukaan, ja paikalle voi kutsua vieraita, kuten sukulaisia ja ystäviä.

Virret ovat hyvä valinta musiikiksi, mutta myös muu tilaisuuden luonteeseen sopiva musiikki käy. Kodin siunaus onnistuu myös vierailla kielillä monikulttuurisissa perheissä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää