Kohdataan toisemme veden äärellä

Oulun seurakuntien suosittu Holy Water Bar -vesibaari on riemastuttanut Qstockissa jo usean vuoden ajan. Kirkko haluaa olla mukana ihmisten riemussa ja Pyhä vesi -teemalla on monta merkitystä.

Oulun seurakunnat ovat olleet mukana Oulussa järjestettävässä musiikkifestivaalissa Qstockissa jo yli 15 vuotta. Lähtökohtana idealle on olla siellä, missä seurakuntalaiset ovat. Neljän vuoden ajan seurakunnat ovat järjestäneet Holy Water Bar -mocktailbaarin.

Seurakuntien pisteellä voi levätä sohvalla varjossa, kohdata ystäviä ja kirkon työntekijöitä sekä nauttia suosittuja vesidrinkkejä.

– Kristillisenä sanomana tässä on, että jos joku tässä elämässä kantaa, niin se on kasteen vesi ja kasteessa saatu Jumalan huolenpito, joka seuraa myös festivaaleilla. Siksi meillä on tämä pyhä vesi -teema, kertoo Salla Autere, Oulun tuomiokirkon kappalainen ja yksi Holy Water Bar konseptin keksijöistä.

Kuten monet hyvät ideat, myös HWB keksittiin kollegoiden kanssa keskustellessa. Vuosia sitten Järvenpäässä koulutuksessa ollut Autere keskusteli Kaarinan seurakunnan papin kanssa.

– Vaihdoimme ajatuksia siitä, mitä olemme tehneet festareilla. Kerroin, että olemme jakaneet ristejä ja tehneet siirtotatuointeja Qstockissa. Kollega innostui tästä, ja kysyin häneltä mitä he ovat tehneet. He olivat jakaneet vettä. Siitä lähdimme sitten Oulussa ideoimaan, että miten voisimme viedä tämän vesiteeman vielä pidemmälle, koska kaikki sitä vettä kuitenkin haluavat.

“Kivaa, kun olette taas täällä”

Autere kertoo käyneensä itse festivaaleilla, joissa veden saaminen on tuskastuttavaa, jonot ei liiku tai vesi on kallista. Seurakunnan työntekijät halusivat, että veden saamisesta tulisi sosiaalinen tilanne.

– Emme halunneet, että ihminen menee vain ohi ja saa vesipullon käteensä, ja kohta jo unohtaa mistä sen sai. Halusimme että ihminen pysähtyy, ja siitä idea syntyi. Saadakseen juotavaa pitää pysähtyä ja kohdata toinen ihminen. Drinkki valmistetaan ja siinä tilanteessa me voimme kysyä, mitä sinulle kuuluu ja onko ollut hauskaa.

Holy Water Bar on jo vakiintunut teltta monelle Qstock-kävijälle. Viikonlopun aikana seurakunta kohtaa noin 5000 ihmistä, joista Autereen mukaan monta sataa on odottanut vesibaaria kovasti.

– Jotkut kertovat tulleensa ensimmäisenä meidän teltallemme. On tullut kiitosta siitä, että olemme paikalla. Moni on vinkannut myös kavereilleen ja ihmiset tietävät odottaa meitä sinne.

Autereen mukaan vesibaarilla on myös syvempi viesti.

– Tärkein merkitys on mielestäni siinä, että muistutamme, ettei kirkko ja seurakunta ole vain sunnuntain jumalanpalvelus. Se on myös paljon muuta ja se on paljon nuorillekin.

Kohtaaminen festareilla on Autereelle itselleenkin tärkeää, joten myös siihen tarkoitukseen seurakunnan teltta on hyvä.

– Tuemme näin myös sitä toistemme kohtaamista, teltalle voi sopia vaikka treffit kaverin kanssa!

Keskusteluissa kuuluvat arki sekä huolet

Keskustelut teltalla ovat usein hyvin arkisia sekä festivaaleihin liittyvää. 25–30-vuotiaat aikuiset muistelevat omaa rippikouluaan, siellä tehtyjä jekkuja ja hauskoja muistoja. Kuitenkin joka vuosi keskustellaan myös syvällisistä asioista.

– Esiin nousevat yksinäisyys, taloushuolet tai tunne siitä, ettei ole löytynyt omaa paikkaa elämässä. Tarjoamme yhteystietoja, jotta asiaan voidaan palata festivaalien jälkeen, koska Qstockissa meno ja häly on kova.

Autere toivookin, että työntekijöistä tulisi ihmisille helposti lähestyttävä tunne, jolloin he rohkaistuisivat ottamaan yhteyttä myöhemminkin.

Loppuillasta joku ilmoittaa, ettei usko mihinkään. Autereen mielestä tilanteet ei kuitenkaan ole missään nimessä vihaisia, pahantahtoisia tai riitaa haastavia.

– Niissä ihan aidosti keskustellaan. Toivo että ne herättävät ajattelemaan. Ainakin se herättelee meitä työntekijöitä siihen, miten voisimme tehdä työtämme paremmin siten, että kirkon sanoma tulisi elävämmäksi ja uskottavammaksi.

 

Muistutamme, ettei kirkko ja seurakunta ole vain sunnuntain jumalanpalvelus. Se on myös paljon muuta ja se on paljon nuorillekin.

 

Kirkko haluaa tukea ihmisten riemua

Teltalla jaettavat neonväriset ristit ovat olleet hitti jo usean vuoden ajan. Kerran niitä ei ollut ja siitä tuli palautevyöry, joten ristit palautettiin heti seuraavana vuonna.

– Joku vuosi oli sellaisia pimeässä hohtavia ristejä. Illalla pimeässä pääesiintyjän keikalla ristejä näkyi joka toisella eturiviä myöten. Siitä tuli sellainen “wau, vähänkö siistiä” -olo, Autere muistelee hymyillen.

Kritiikkiäkin kirkon osallistumisesta tulee. Pohditaan, miksi kirkko on mukana “ryyppäysjuhlissa”.

Kirkko haluaa olla mukana ihmisten riemussa ja ilossa, sekä tarjota lepoa ja selväpäisten, turvallisten aikuisten läsnäoloa.

– Siinä missä jumalanpalvelus tuo ihmiset kirkkoon sanan ja virsien äärelle, tuo festivaalit ihmiset yhteen Jumalan antaman musiikin ja yhdessäolon luo. Festivaaleilla näkee myös sellaista ihanaa toisesta huolehtimista, jos kaverille on iskenyt väsy.

Holy Water Bar kiinnostaa ympäri Suomen

Qstockin lisäksi vesibaari on vieraillut Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun järjestämässä lukuvuoden avajaistapahtumassa sekä Jyväskylän kasvatuspäivillä Nuori2023 -tapahtumassa.

– Olimme kasvatuspäivillä Kirkkohallituksen toiveesta “myymässä” ideaa, ja se alkoi kiinnostaa muitakin seurakuntia. Olen lähettänyt meidän logoa muillekin seurakunnille, jotta he voivat käyttää sitä omissa tapahtumissaan.

Autereen mukaan yhteistyö muidenkin toimijoiden kanssa kiinnostaa.

– Esimerkiksi kaupunkitapahtumat olisivat ihan mahdollisia meille.

Videolla nuorisotyönohjaaja Jouni Heikinheimon mietteitä Holy Water Barista parin vuoden takaa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää