Oulu varautuu investointeihin ja nipistää henkilöstömenoista

Oulun seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi kokouksessaan 7. joulukuuta seurakuntayhtymän talousarvion vuodelle 2023 sekä toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2024 ja 2025.

Oulun seurakuntayhtymän menot vuonna 2023 ovat 41,6 miljoonaa euroa.

Seurakuntayhtymä varautuu 15 miljoonan euron investointeihin suunnittelukauden 2023–2025 aikana ja 43 miljoonan euron investointeihin seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Suuriin investointeihin varaudutaan säästöohjelmalla. Investoinnit rahoitetaan omarahoituksella.

Intiön kappelin perusparannuksen ja toisen krematorion rakentamisen kustannusarvio on tällä hetkellä 9 miljoonaa euroa ja Pyhän Tuomaan kirkon perusparannuksen 4,5 miljoonaa euroa. Hankesuunnitteluvaiheessa olevat näiden lisäksi Oulujoen pappilan peruskorjaus sekä Oulun hautausmaan infran peruskorjaus.

Seurakuntayhtymän talous on tällä hetkellä vakaa. Kirkollisverotulot ovat kasvaneet viime vuosina hyvän työllisyyskehityksen vuoksi. Tänä vuonna tammi–lokakuussa verotulot ovat kasvaneet 5 prosenttia.

Ylijäämää kertyy kuluvan vuoden talousarviossa arvioitua enemmän. Yhtymän talous pysyy näillä näkymin tasapainossa, kun tehdään toiminnallisia ja rakenteellisia uudistuksia.

Tavoitteena miljoonan euron säästö henkilöstömenoista

Yhteinen kirkkovaltuusto liitti henkilöstösuunnitelman vuosien 2023–2025 toiminta- ja taloussuunnitelmaan.

Henkilöstömenoista tavoitellaan miljoonan euron säästöjä vuoden 2026 loppuun mennessä. Säästösuunnitelmassa todetaan, että toteutettavat säästöt tuovat haasteita toimintojen järjestämiseen pienemmillä voimavaroilla.

Oulun seurakuntien jäsenmäärä, alueellinen väestöprofiili, seurakuntayhtymän kiinteistöjen määrä sekä muut toimintaympäristön muutokset huomioidaan henkilöstöresurssien jaossa.

Prikka-toiminnalle määrärahaa

Yhteinen kirkkovaltuusto päätti jatkaa Prikka -toimintaa yhteistyössä Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön ja Oulun kaupungin kanssa.

Toiminnalle myönnettiin 58 000 euron määräraha vuodelle 2023 ja 100 000 euron määrärahan sekä vuodelle 2024 että vuodelle 2025. Ehtona on, että muut toimijat sitoutuvat hankkeeseen siten, että määräraha riittää.

Prikka kiertoon -hanke on koordinoinut ollut kantakaupungin alueella toimivien ruoka-aputoimijoiden työtä ja tehostanut hävikkiruoan jakelua. Kuluvana syksynä seurakuntien järjestämissä yhteisöruokailussa kävijämäärät ovat kasvaneet huomattavasti. Hanke on toimittanut ruoka-apua myös näihin ruokailuihin.

Hankkeeseen on liittynyt vaikeasti työllistyvien, osatyökykyisten ja työttömien tukityöllistämistä.

Prikka kiertoon päättyy Euroopan unionin ESR- rahoitteisena hankkeena 31.5.2023. Toiminnan jatkumiseen tarvitaan perusrahoitus.

Oulun kaupunki on varannut 160 000 euroa talousarviovaroistaan vuodelle 2023 ja suunnitelma on tehty myös vuosille 2024–2025. Helsingin Diakonissalaitoksen säätiöllä on päätös 100 000 euron rahoituksesta ensi vuodelle sekä optio vuosille 2024–2025.

Suunnitelmissa on myös hakea Euroopan unionin ESR+ -rahoitusta.

Syrjäpalosta uusi kiinteistöjohtaja

Yhteinen kirkkovaltuusto valitsi Oulun seurakuntayhtymän kiinteistöjohtajaksi Pekka Syrjäpalon. Hän on rakennustekniikan insinööri, joka työskentelee tällä hetkellä Puolustuskiinteistöillä.

Hakijoita virkaan oli 35.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää