Kolmen konfirmaation työpäivä

Kun rippikouluryhmiä pitää jakaa pieniksi joukoiksi koronatartuntariskin minimoimiseksi, urakoivat papit ja kanttorit kesäviikonloppuisin useita messuja peräjälkeen. Rauhan Tervehdys seurasi Karjasillan kirkossa pastori Pekka Mustakallion työpäivää.

|||||

Kello 8.50 Pekka Mustakallio saapuu Karjasillan kirkolle. Sakastissa hän silmäilee vielä saarnaansa ja käy läpi konfirmaation kaavan avustajien kanssa: onko kaikki varmasti kunnossa?

Kellon lähestyessä puoli kymmentä Mustakallio kiirehtii seurakuntasaliin tervehtimään alboihin pukeutuneita, hieman jännittyneen oloisia rippikoululaisia.

Mustakalliolla on edessään kolme konfirmaatiota. 48 rippikoululaista on jaettu kolmeen eri ryhmään, sillä korona-aikana kirkko ei voi olla ääriään myöten täynnä nuorten läheisiä.

Papin kanssa samanlainen työpäivä on myös kanttori Riitta Piipolla, nuorisotyönohjaaja Juha Kivirasilla, seurakuntamestari Juuso Pitkäsellä sekä kolmella kesätyöntekijällä Pihla Hiltusella, Nanna Kääriällä sekä Samu Sjöblomilla. Myös isoset ovat tulleet kirkkoon.

Pastori tunnustaa, että pitkä työpäivä olisi vaatinut kunnon levon, mutta lauantai oli työntäyteinen ja illalla aika kului musiikkikeikalla.

 

Pekka Mustakallio vaihtaa päivän alussa ajatuksia kesänuorisotyöntekijöinä työskentelevien Pihla Hiltusen ja Nanna Kääriän kanssa.

 

9.50 Mustakallio rukoilee kirkon eteisessä yhdessä rippikoululaisten kanssa. ”Kiitos kun ollaan saatu tulla koolle juuri tällä joukolla”, hän sanoo rukouksessa. Pappi pyytää nuorille siunausta heidän elämänmatkansa varrelle.

10.03 kirkossa alkaa soida alkuvirsi. Nuorten jono etenee ristisaatossa alttaria kohti. Mustakallio tulee kirkkosaliin viimeisenä. Seurakunta tervehtii kulkuetta seisten.

 

 

Saarnassaan Mustakallio kertoo, että rippikoulun opetus on pohjautunut pitkälle nuorten omiin kysymyksiin. Niitä oli saanut lähettää papille ja nuorisotyöntekijälle etukäteen. Pappi myöntää puheessaan, että joskus vastaukset ovat varmasti olleet nuorten mielestä liian pitkiä, mutta kun kysymys on oikein hyvä, ei ole reilua vastata siihen ylimalkaisesti. Elämän isoihin kysymyksiin ei ole olemassa helppoja vastauksia.

Konfirmaatio on ohi noin tunnissa. Nuoret saavat kirkon edessä todistuksensa, mutta korona estää kättelyt ja halaukset. Tästä todistuksen antajat ovat harmissaan. Se ei tunnu heistä hyvältä.

11.50 Mustakallio ja muu ohjaajajoukko seisoo jälleen Karjasillan kirkon eteisessä antamassa seuraaville konfirmoitaville viime hetken neuvoja kirkkohetkeä varten. Yhdellä nuorista on päässään kaunis kukkaseppele.

12.03 soi sama alkuvirsi kuin kello kymmenen konfirmaatiossa. Lapsuudesta lähtien / suoja rukouksien / varjellut on elämässä.

Nuoret lähtevät kävelemään kohti kirkon alttaria.

Puheessaan pappi toteaa nuorille: ”Elämästä voi saada enemmän, kun katsoo sitä valoisin silmin.” ”Kun elämä koettelee, pitäkää yhteyttä toisiinne. Etsikää yhteisymmärrystä ihmisten kanssa. Älkää sortako ketään.”

Kun nuoria siunataan alttarilla yksi kerrallaan, sinne on saanut tulla myös heidän omia läheisiään.

Messu loppuu noin tunnin päästä. Aika on lähes sama kuin ensimmäisen ryhmän kanssa.

13.15 Mustakallio on syömässä seurakuntasalissa pyttipannua. Ruokaa on tarjolla työntekijöille, sillä edessä on vielä yksi konfirmaatio. Kun ruokahetki on lopussa, kirkkoon saapuu jo nuoria, joiden juhla alkaa kello 14.

 

Pyttipannu maistuu, kun takana on kaksi konfirmaatiota ja yksi edessä.

 

13.40 seurakuntamestari Juuso Pitkänen auttaa sakastissa Mustakallion päälle messuvaatteet. Kun kaksikko kiirehtii kirkon eteiseen rippikoulunuorten luokse, toteaa Pitkänen, että ”ihan kuin tämä olisi koettu tänään aiemminkin”.

13.55 kanttori hoputtaa pappia alkurukoukseen nuorten kanssa.

”Muistakaa turvavälit penkeissä”, Mustakallio huikkaa rukouksen jälkeen. ”Pakittakaa, jos menette vahingossa liian lähelle vieruskaveria.”

Koko ajan kirkkoon  tulee nuorten omaisia, ja isoset jakavat heille käsidesiä. Koronaa ei ole voitettu, vaikka tilanne juuri nyt on rauhallinen.

14.05 Mustakallio polvistuu kolmannen kerran kirkon alttarilla aloittaakseen messun viettämisen. ”Herran rauha olkoon teidän kanssanne”, hän laulaa.

Kun on saarnan aika, pappi toistaa terveisensä kirkkoväelle: ”Nämä nuoret tarvitsevat rinnalleen ihmisiä, jotka rukoilevat heidän puolestaan.”

Päivän viimeinen konfirmaatio päättyy, mutta Mustakallion työpäivä jatkuu kuuteen saakka, sillä konfirmoitavien nimet on ilmoitettava tarkasti ”kirkonkirjoihin”. Tieto keskusrekisteriin kulkee rippikoulupäiväkirjojen raporttien kautta. Niitä Mustakallio ryhtyy vielä täyttämään.

 

Nuoret odottavat kirkon eteisessä oman juhlamessunsa alkamista.

Lähes 50 nuorta konfirmoitiin tänään Karjasillan kirkossa. Mustakallio kertasi rippikoululaisille kirkon eteisessä ohjeita messua varten, mutta kannusti olemaan myös huolehtimatta liikaa. Pappi kertoo joka tilanteessa, mitä seuraavaksi tapahtuu.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää