KUA:n Kenian maajohtaja osallistuu Yhteisvastuukeräyksen avajaisjumalanpalvelukseen Oulussa
Kirkon Ulkomaanavun Kenian maatoimiston ohjelmapäällikkö Alexon Mwasi osallistuu Yhteisvastuukeräyksen avajaisjumalanpalvelukseen Karjasillan kirkossa sunnuntaina 5. helmikuuta. Keräystuotolla tuetaan tuetaan koulunsa kesken jättäneiden nuorten kouluun paluuta ja koulussa pysymistä Keniassa.
KUA:n Kenian maatoimiston ohjelmapäällikkö vierailee Oulun hiippakunnan seurakunnissa 3.–8. helmikuuta Yhteisvastuukeräyksen avauksen yhteydessä.
Yhteisvastuukeräyksen tuotosta 60 prosenttia suunnataan maailman katastrofialueiden ihmisten auttamiseen. Tänä vuonna huomioidaan erityisesti Kirkon Ulkomaanavun työ Keniassa, jossa tuetaan nuorten koulunkäyntiä maan köyhimmillä, kuivuudesta kärsivillä alueilla.
Vaikka Kenian talous on kasvanut kovaa vauhtia, maaseudulla valtaosa ihmisistä elää kylissä, joissa ei ole sähköä tai juoksevaa vettä. Niukoista luonnonvaroista syntyy alueellisia konflikteja eri heimojen välille.
Ilmastokriisi vaikeuttaa toimeentuloa laidunmaiden pienentyessä. Tämä johtaa eri yhteisöjen välisiin paikallisiin konflikteihin, joihin myös nuoria vedetään mukaan.
Köyhyys ja epävakaus lisäävät sosiaalisia ja toimeentuloon liittyviä ongelmia, koulupudokkuutta sekä erilaisten aseellisten ryhmien aktiivisuutta.
Juuri nyt pahin kuivuus neljään vuosikymmeneen on saanut Itä-Afrikan luisumaan nälänhädän partaalle. Keniassa ilmastonmuutoksen aiheuttama äärimmäinen sääilmiö on vaikuttanut erityisesti maan pohjoisosissa.
Ruoka-avun tarpeessa on tällä hetkellä Keniassa reilut 4,5 miljoonaa ihmistä. Kuivuus ei ole ainoa ruokapulaan vaikuttava tekijä, vaan kyse on moninkertaisesta kriisistä, jota myös Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on pahentanut, kun tuontiviljan saatavuus on laskenut ja hinta noussut.
Aliravitut ihmiset sairastuvat muita helpommin esimerkiksi keuhkokuumeeseen, ripuliin ja tuberkuloosiin. Ruokapula koettelee myös henkisesti. Ihmiset, joiden koko omaisuus kirjaimellisesti kuivuu kasaan, voivat helposti kärsiä myös mielenterveysongelmista.
Lähes kaksi miljoonaa 6–17-vuotiasta lasta ja nuorta Keniassa ei käy koulua. Heistä lähes puolet asuu maantieteellisesti vaikeakulkuisilla ja köyhillä seuduilla, joiden pääelinkeino on sidoksissa karjankasvatukseen.
Katastrofirahaston avustuksilla tuetaan koulunsa kesken jättäneiden nuorten kouluun paluuta ja koulussa pysymistä. Lisäksi annetaan tukiopetusta ja psykososiaalista tukea.
Koulutus antaa nuorille paremmat mahdollisuudet toimeentuloon ja rauhan edistämiseen omissa yhteisöissään.
- Miten voit lahjoittaa Yhteisvastuukeräykseen? Lue lisää täältä
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.