Kulttuuri pitää hengissä

Huhtikuussa Taustatarinaklubilla esiintyvä Heta Narkaus tarjoilee kuulijoilleen henkilökohtaista ja rehellistä indiepoppia. Matka sooloartistiksi on ollut tunnerikas.

Marraskuu vuonna 2022. Heta Narkaus on juuri päästänyt irti debyyttilevystään Liian ohutta ilmaa, antanut tärkeät kappaleet toisten ihmisten kuultavaksi.

Narkaus oli leijonaosan levyntekoajasta raskaana. Jalat olivat levottomat, unet jäivät miltei yhden käden sormilla laskettaviksi hajanaisiksi tunneiksi, ja synnytys oli viedä hengen.

Levy viimeisteltiin vauvavuoden aikana.

– Kuuntelin levyä viimeksi reilu kuukausi sitten. Tekoprosessi ei ollut usean syyn takia helppo. Silti levy on minulle tosi rakas, ja tärkeä alku laulunkirjoittajana. Tekstit ovat henkilökohtaisia, mutta olen kuullut, että kuulijat ovat saaneet niistä paljon irti ja ottaneet ne omakseen. Se on todella tärkeää.

Narkaus kokee taiteen ja kulttuurin ruoan ja hengitysilman kaltaisiksi, koossa pitäviksi elementeiksi elämässään. Nykyhetken kieli- ja kuvapainotteinen maailma kaipaa hänen mielestään rinnalleen esimerkiksi liikkeen kautta syntyvää, ei-kielellistä informaatiota.

– Taide ei pyri löytämään totuuksia. Se etsii enemmänkin kysymyksiä, tuottaa näkökulmia ja oivalluksia. Sen kautta on mahdollista tutustua maailmoihin, jotka ovat jostain syystä tavoittamattomissa tai eivät ole vielä läsnä omassa elämässä.

Sooloura on pitkän pakoilun tulos

Narkaus on aina tiennyt haluavansa tehdä musiikkia. Ennen soolouralle siirtymistä hän vaikutti Helsingin Pop & Jazz Konservatorion lopputyönä syntyneessä Uinuva-yhtyeessä, joka antoi Saima Harmajan runoille uuden elämän Narkauksen tekemien sävellysten kautta.

Aktiivisesti keikkaillut bändi jäi telakalle, kun Narkaus hyppäsi teatterimaailmaan. Oululaiset saattavat tunnistaa laulajan Uinuvan lisäksi Oulun teatterin musikaaleista West Side Story ja Poika Mancini.

– Ison yhtyeen pyörittäminen vaatii paljon voimavaroja varsinkin indiekentällä, jossa rahoitus on minimaalista. Minun oli pakko valita, mihin käytän aikaani.

 

Taide etsii kysymyksiä, tuottaa näkökulmia ja oivalluksia.

 

Narkaus myöntää, että tässä vaiheessa sooloartistius tuntui vielä liian jännittävältä. Ajatus valtavirtapopin tekemisestä oli haastava: Narkauksen kaikki musiikilliset esikuvat edustavat vaihtoehtoisempaa taidepoppia.

– Sooloura on ehkä jollakin tavalla pitkän pakoilun tulos, sellainen suuri unelma, johon en ole uskaltanut tarttua aikaisemmin. Musiikki on aina ollut minulle tie kanavoida omia tuntemuksia. Niiden äärelle asettuminen on ollut välillä pelottavaa, sen takia soolouran käynnistämisessä on kestänyt aikaa.

– Koen myös tärkeänä, että pysyn rehellisenä musiikkini suunnasta. Se on vaatinut tilintekemistä itseni kanssa: on pakko hyväksyä indie- ja musiikkikentän lainalaisuuksia ja pitää huolta siitä, että teen taidetta itselle henkisesti kestävällä tavalla.

Laulaminen on osa identiteettiä

Entiseen kotikaupunkiinsa Ouluun Narkaus suhtautuu nostalgisin fiiliksin. Vaikka Helsingin imu on vienyt mukaansa, välillä mieli kysyy: entä jos?

– Kävin Oulussa marraskuussa ensimmäistä kertaa yksin lapsen syntymän jälkeen. Välillä mietin, millaista olisi asua siellä uudelleen. Se on jotenkin ihmisen kokoinen kaupunki.

Narkaus esiintyy Taustatarinaklubilla duona kitaristi Heikki Selamon kanssa. Settilistaan on ujutettu tuoreen levyn materiaalin lisäksi yksi kappale, joka ei lopulta päätynyt esikoislevylle.

Narkaus kehuu jo etukäteen Vanhan pappilan miljöötä ja keikan ainutlaatuisuutta.

– Taustatarinaklubin tila on intiimi. Odotan todella paljon kohtaamista yleisön kanssa sekä sitä, että pääsen soittamaan biisejä sille livenä. Odotan, että tuosta keikasta tulee erityinen.

Narkauksen edellisestä esiintymisestä on kulunut aikaa useampi kuukausi. Levynjulkkarikeikka Helsingin Siltasessa peruuntui ärhäkän flunssan vuoksi. Narkaus menetti tuolloin äänensä kuudeksi viikoksi.

– Tuntui, että identiteetistäni vietiin puolet pois, kun ääni ei toiminut. Laulaminen on sellainen asia, mitä ilman minun on vaikea kuvitella itseäni.

Heta Narkaus esiintyy Taustatarinaklubilla Vanhassa pappilassa (Asemakatu 6) sunnuntaina 16.4. klo 16. Ovet avataan yleisölle klo 15.40.

Mitä ajatuksia artikkeli herätti? Voit antaa palautetta täältä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää