Kunnon töitä alusta saakka

Sosionomi-diakoniksi opiskeleva Heli Salonpää haluaa oppia kesätyössään ihmisten kohtaamista ja rauhallista läsnä olemista.

Heli Salonpää

Kempeleläinen Heli Salonpää pääsi kesän alussa unelmatyöhönsä, kun hän tuli valituksi kesätyöntekijäksi Oulun tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyöhön.

Sosionomi-diakonin koulutuksen loppusuoralla oleva Salonpää ehti olla töissä vain muutaman päivän, kun hän jo ymmärsi diakoniatyön laajuuden:

– Halusin tuomiokirkkoseurakuntaan, koska tiesin sen olevan iso yhteisö. Toivoin, että näkisin ja kokisin monenlaista kesän aikana.  Näin taitaa käydäkin.

– Olen mukana vastaanottotyössä ja päivystän tuomiokirkon kirkkotarhassa olevassa Sieluntilassa. Tiistaiaamuisin olen mukana diakonian aamukahvilla, Salonpää kertoo, mitä tietää työn tuovan tullessaan.

Salonpäälle diakoniatyö on unelmatyötä, sillä hän pitää tärkeänä ihmisten kohtaamista ja läsnä olemista, kun tarve on kuuntelijalle.

– En hyppää hurjapäänä tähän työhön. Uskon, että selviän. Ammatillisuuden säilyttäminen on tärkeää, mutta myös se, että uskaltaa eläytyä siihen, miltä ihmisestä tuntuu esimerkiksi suuressa surussa.

Kun Salonpää aloitti kouluttautumisen sosionomiksi, hän unohti hetkeksi, että juuri työ kirkossa oli hänen suunnitelmissaan.

– Onneksi muistin unelmani ja palasin siihen. Se oli johdatusta, näin uskallan ajatella.

Salonpää tietää, että työ ihmisten parissa saattaa viedä voimia, mutta siihen hän on varautunut.

– Vastapainona ovat omat läheiset. Heidän kanssaan oleminen on huolenpitoa itsestä. Siitä, että jaksan tehdä työtä, jossa kuulee myös raskaita elämäntarinoita.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää