Lehdissä on syksyn todellisuus

Eero Junkkaalan eläkepäiviin mahtuu juoksemista ja puhujantyötä. Tulevana viikonloppuna hän alustaa Pyhän Andreaan kirkossa keskustelua siitä, onko Raamattu satukirja.

Eero Junkkaala rakastaa juoksemista. Eläköitynyt teologian tohtori, arkeologi ja tietokirjailija kertoo juosseensa vielä viime vuonna puolimaratonin, vaikka ”ikä on alkanut seiskalla jo monta vuotta.” 

Motiivini liikkumiseen on se, että pää pysyy kunnossa. Uskon, että juokseminen on pitänyt minut henkisesti vireänä. Viime viikkoina olen saanut nähdä juoksulenkkien aikana syksyn, kun lehdet ovat pudonneet puista. Tuntuu hyvältä juosta kuivien ja kahisevien lehtien päällä, siinä on syksyn todellisuus. 

Juoksun lisäksi Junkkaalan elämää rytmittävät erilaiset puhujantyöt. Junkkaala naurahtaa, että työelämä on jatkunut aktiivisena, vaikka hän ei ole ollut kenenkään palveluksessa pitkään aikaan.

Aika ei ole käynyt pitkäksi. 

Junkkaala on kirjoittanut elämänsä aikana useita tietokirjoja. Hän mieltää itsensä ensisijaisesti kuitenkin Raamatun opettajaksi. 

Tämä on tuntunut sydämen asialta ja kutsumukselta nuoresta asti. Olen todella iloinen, että olen saanut toteuttaa tätä tehtävää. 

Junkkaala matkustaa Helsingistä Ouluun tulevana viikonloppuna. Hän toimii puhujana Majakkaillassa, jossa keskustellaan muun muassa siitä, onko Raamattu satukirja. Onko se? 

Ei se ole. Arkeologian näkökulmasta katsottuna tiedämme, että Raamatun tapahtumat ankkuroituvat historiallisiin tosiasioihin: on olemassa pilvin pimein paikan- ja henkilönnimiä sekä sotakuvauksia, jotka voidaan arkeologian välineillä todentaa. Arkeologia ei tietenkään voi todistaa sitä, onko Jumala olemassa tai onko Jeesus sanonut asioita juuri niin sanatarkasti kuin Raamatussa kerrotaan. Nämä ovat uskon asioita.

Majakkailta Pyhän Andreaan kirkossa pe 21.10. kello 18 ja la 22.10. kello 14 ja 16. Tilaisuudet ovat ilmaisia ja kaikille avoimia. 

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää