Limingan Lotta-seminaari ja Veteraanipäivän juhla ovat katsottavissa tallenteena

Limingan Heikki Sarvela -salissa ollaan kaksi päivää sota-ajan tunnelmissa. Perjantaina pidetään Lotta-seminaari ja lauantaina on vuorossa neljän kunnan yhteinen veteraanipäivän juhla. Molempia voi seurata suorana netistä tai jälkikäteen tallenteena. Linkki löytyy jutusta.

Perjantaina 26. huhtikuuta avattiin valokuvanäyttely lotista sekä pidettiin Lotta-seminaari Limingassa, Heikki Sarvela -salissa.

Seminaarissa kuultiin historiaa ja lottien merkitystä alueella valottavat puheenvuorot professori Tiina Kinnuselta Oulun yliopistosta ja lehtori Liisa Välimäeltä Limingan lukiosta.

Pia-Riitta Korvenheimo Naisten Valmiusliitosta puolestaan kertoi nykyään tarjolla olevista turvallisuus- ja varautumiskoulutuksista sekä naisten mahdollisuuksia toimia poikkeusoloissa yhteiskunnan hyväksi.

Tervehdyksen seminaariin toi emerita professori Maija Fredrikson, joka toimii Suomen Lottaperinneliiton hallituksen puheenjohtaja.

Seminaarin voi katsoa tallenteena osoitteesta https://www.youtube.com/@kuvaruututv159

Lotta-seminaarin järjestäjät, Limingan Tammenlehvän perinnetoimikunta, Tammenlehvän Pohjois-Pohjanmaan perinneyhdistys ja Limingan kunta toivovat, että kaikille niille veteraaneille, lotille ja pikkulotille, jotka eivät pääse osallistumaan tilaisuuksiin, tarjotaan mahdollisuus seurata tapahtumia striimauksen kautta asuinpaikallaan. Seminaarin luennot ja Kansallisen veteraanipäivän juhla toimivat hienosti myös oppilaitosten opetuksen tukena.

Lottapatsas tulossa Limingaan kahden vuoden päästä

Seminaarin taustalla on sen järjestäjien yhteistyönä toteuttama Pohjois-Suomen ensimmäinen Lotta-näköispatsas. Patsas nousee Limingan keskustaan, Lakeustalon läheisyyteen, vuonna 2026.

– Patsashankkeen edettyä nyt lähes vuoden ajan, on Lottien työtä ja toimintaa sodan- ja rauhan aikana rantalakeuden alueella alettu selvittää ja tuomaan rohkeasti esille, kertoo Limingan Lottapatsastoimikunnan puheenjohtaja Jukka Raitio.

Patsashanketta on Raition mukaan tuettu hienosti alueellisella haastekeräyksellä.

– Haasteet jatkuvat edelleen runsain määrin. Suuri kiitos keräykseen mukaan lähteneille.

Raitio muistuttaa, että lottien työ jätti pysyvät jäljet suomalaisteen yhteiskuntaan.

– Tärkeitä toteamuksia ja totuuksia lottien ja kotirintamanaisten toiminnasta pitää tuoda esille enemmän myös Lottapatsashankeen jatkuessa ja sen jälkeen, jotta muistot lottien toiminnasta elävät myös tulevaisuudessa.

Veteraanipäivän juhlan voi katsoa tallenteena

Lauantaina 27. huhtikuuta Limingan Tammenlehvän perinnetoimikunta ja Limingan kunta järjestävät rantalakeuden alueen yhteisen Kansallisen veteraanipäivän juhlan Limingassa Heikki Sarvela -salissa. Myös juhla striimataan suorana lähetyksenä kello 13 alkaen.

Juhlaa on järjestetty linja-autokuljetuksia Kempeleestä, Lumijoelta ja Tyrnävältä.

Myös juhlaa voi seurata suorata tai katsoa jälkikäteen tallenteena osoitteessa: https://www.youtube.com/@kuvaruututv159

– Haluamme antaa kaikille mahdollisuuden seurata näitä tilaisuuksia suorana tai katsoa niitä myöhemmin, Jukka Raitio toteaa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää