Liminka jaksottaa rakennushankkeita

Limingan seurakunnassa remontoidaan lähivuodet kirkkoa ja tapulia. Uuden seurakuntatalon rakennushanke on toistaiseksi pysähdyksissä. Rakennushankkeita on tarpeen jaksottaa, ettei maksutaakka kasva kohtuuttomaksi.

Pekka Tuomikoski, Hanna Korri ja Olavi Ojanperä

Limingan uuden seurakuntatalon rakennushanke on pysäytetty pääpiirustusvaiheeseen. Seurakuntatalohanketta ryhdytään viemään eteenpäin vasta kun Limingan kirkon remontointi on vuonna 2025 saatu päätökseen.

Kirkkoherra Pekka Tuomikoski kertoo, että seurakuntatalon suunnittelu oli täydessä vauhdissa, kun pappilan pihapiirissä olevan partiolaisten kokoontumistilan tulipalo elokuussa muutti tilanteen.

Seurakunnan kiinteistöjen remontti- ja rakennushankkeita aikataulutettiin uudelleen myös siksi, että seurakunta sai tänä keväänä valtionavustusta kirkon korjaamiseen.

Lähes 800 000 euron avustus oli seurakunnalle yllätys

Haimme vuonna 2020 Kirkkohallitukselta avustusta korjaamiseen. Silloin saatiin kielteinen päätös. Vuonna 2021 haimme uudelleen, mutta ilman suurempia toiveita. Yllättäin tämän vuoden huhtikuussa tulikin myönteinen päätös, kertaa seurakunnan rakennustoimikunnan puheenjohtaja Olavi Ojanperä.

– Emme viime vuonna uskaltaneet aloittaa rakennesuunnittelua kirkkoremonttiin, mutta lähdimme viime syksynä viemään eteenpäin kirkon sähköistyksen uusimista omarahoituksella, sanoo talouspäällikkö Hanna Korri.

Kirkko kuntoon vuoden 2025 loppuun mennessä

Valtionavustuksella maalataan kirkon ja tapulin ulkoverhous sekä tehdään ulkoverhouksiin tarvittavat korjaukset vuosina 2023–2025. Valtionavustus pitää käyttää vuoden 2025 loppuun mennessä.

Lisäksi sisätiloissa korjataan kantavia rakenteita – esimerkiksi kuorialueen pienet painaumat, joiden vuoksi alttariseinään on syntynyt halkeama.

– Esillä ovat olleet myös inva-luiskan rakentaminen, urkujen peruskorjaus sekä wc-tilat sakastiin. Nämä ovat kuitenkin muutostöitä, joita varten pitää hakea eri avustusta Kirkkohallitukselta, Korri, Tuomikoski ja Ojanperä toteavat.

He iloitsevat, että kirkko saadaan kuntoon sopivasti vuodeksi 2026, jolloin kirkon valmistumisesta tulee kuluneeksi 200 vuotta.

”Talouspäällikkö pisti jarruja päälle”

Rakennushankkeet on jaksotettu useammalle vuodelle, jotta maksutaakka pysyy siedettävänä.

– Uuden seurakuntatalon kustannusarvio on 3,5–4 miljoonaa euroa. Kirkkoremonttiin kuluu kaikkinensa arviolta 2,6 miljoonaa euroa. Talouspäällikkö pistikin jarruja päälle ja huomautti, että ei meillä ole mahdollista toteuttaa kaikkia rakennushankkeita yhtä aikaa, Ojanperä toteaa.

Palaneen kivinavetan kivikerta säiltä suojaan

–Kotikolon kivikerta näyttää päällisin puolin hyvältä, mutta on turmeltunut ja pehmentynyt tulipalossa ja se suojataan säävaihteluilta, Tuomikoski sanoo.

– Vakuutusyhtiön kanssa asiointi on vielä kesken. Tällä hetkellä on täysin auki, rakennetaanko uusi Kotikolo entiselle paikalleen.

Partiolaiset kokoontuvat toistaiseksi Koti-Pietilän tiloissa.

Sähkön hinta kirpaisee seurakuntiakin

Yhä korkeammalle kipuava sähkönhinta kirpaisee seurakuntiakin.

– Kirkkoon suunnittelimme maalämpöä, mutta toteutus olisi tullut niin kalliiksi, että ajatuksesta luovuttiin. Nyt tietysti voi miettiä, oliko päätös oikea, Ojanperä sanoo.

Kirkossa tänä vuonna tehty sähköremontti alkaa olla valmis.

– Sähkölämmittimet olivat jo uusimisen tarpeessa paloturvallisuusmielessä. Onneksi mitään ei ehtinyt tapahtua, Ojanperä ja Tuomikoski toteavat.

Tilakysymyksiä mietittävä uudella tavalla

 Likipitäen kaikissa Suomen seurakunnissa pitää nykyisin miettiä tilakysymyksiä uudella tavalla.

– Kyllähän esimerkiksi tilojen monikäyttöisyyttä pitää miettiä, Korri sanoo.

– Meilläkin on ollut ajatusta siitä, että jumalanpalvelukset pidettäisiin talviaikaan seurakuntatalossa eikä kirkossa, Tuomikoski sanoo.

Vuonna 1971 rakennettu seurakuntatalo palvelee liminkalaisia toistaiseksi. 

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää