Luonto on elämän sisältö

Luontopapiksi itsensä mieltävä Matti Häkkinen kertoo, että luonnon kuvaaminen ja sen kanssa seurustelu tuo näköalaa siihen, että luonto on Jumalan luoma.

Pohjoisessa, Lapin tuntureilla, yli puolen vuosisadan ajan säännöllisesti vaeltanut Matti Häkkinen rakastaa valokuvata luontoa.

Luontopapiksi itsensä mieltävä Häkkinen kertoo, että luonnon kuvaaminen ja sen kanssa seurustelu tuo näköalaa siihen, että luonto on Jumalan luoma. 

– Kun jäin eläkkeelle vuonna 2005, tein yläkerran kanssa sopimuksen, että luontokuvaaminen on minun kutsumukseni. Sitä kautta voin julistaa Luojan suuruutta. 

Häkkinen ei ole jämähtänyt pelkästään kameran taakse. Elektronisen musiikin kursseja Oulun konservatoriossa opiskellut Häkkinen yhdistää Kuvakertomuksia luonnosta -kuvaesityksissään suvereenisti kuvaa, ääntä, musiikkia ja tekstiä. 

Häkkisen näytöksiä on voinut ihailla elokuusta saakka Sofia seurakuntakeskuksen isossa salissa. Esityksiä on luvassa ensi kesään saakka.

Seuraava, marraskuussa esitettävä teos on nimeltään Kamarikuorot Oulussa 50 vuotta. 

Esitys koostuu Oulun kamarikuoron tilausteoksesta To be sung under the water (Jaakko Mäntyjärvi), johon yhdistyvät Häkkisen ottamat, vedenalaista maailmaa esittävät kuvat. 

Tuiran kamarikuoron tilausteoksena kuullaan Risto Laitisen säveltämä Kosmos. Tekstit ovat oululaislähtöisen Aaro Hellaakosken runoja. 

– Tuon teokseen mukaan kosmista ulottuvuutta kuvilla, jossa nähdään ihmeellisiä maisemia makrokosmoksesta.

Häkkisen valokuvaharrastus alkoi jo 1960-luvulla, kun hän sai veljeltään ylioppilaslahjaksi kameran. Luontokuvaamiseen tukea on tarjonnut Pohjoisen luontokuvaajat ry, joka tunnetaan tuttavallisemmin nimellä Polku.

– Tekniikka on kehittynyt vuosien varrella, ja tietokoneohjelmalla on mahdollista luoda monipuolisia visuaalisia esityksiä. Multimediallinen tekeminen on pitänyt mielen virkeänä etenkin koronapandemian aikana. 

Matti Häkkisen Kuvakertomuksia luonnosta -esitys on nähtävillä seuraavan kerran keskiviikkona 23.11. klo 18 Sofia seurakuntakeskuksen Isossa seurakuntasalissa. 

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää