"Minusta on ihana rauhoittua täällä muutama tunti työviikon jälkeen"

Vapaaehtoisten kirkonvartijoiden ansiosta Oulun tuomiokirkkoa voidaan pitää auki perjantaisin ja sunnuntaisin alkuillasta. Eija Lehtosalo ja Tarja Paaso odottavat innolla vuorojaan kirkonvartijana.

Eija Lehtosalo ja Tarja Paaso

Perjantaina iltapäivällä autojonot matelevat ja töistä palaavia ihmisiä kulkee suuntaan ja toiseen. Kiireen keskellä seisoo Oulun tuomiokirkko, jonka avoimista ovista kajastaa kaunis valo. Juuri silloin kirkko onkin avoinna ihan kaikille.

Kirkossa tulijan tervetulleeksi toivottavat Eija Lehtosalo ja Tarja Paaso. Molemmilla on rinnassaan pieni kyltti, jossa lukee Kirkonvartija.

Vapaaehtoiset kirkonvartijat ovat paikalla perjantaisin ja sunnuntaisin alkuillasta. Heidän avullaan kirkkoa pidetään avoinna kaikille kiinnostuneille.

Kirkonvartijat ovat valmiita tarvittaessa myös juttelemaan. He tietävät, että jollekulle käynti saattaa olla koko viikon ainoita sosiaalisia kontakteja,

Kirkonvartijoista löytyy juttuseuraakin

Kirkonvartijoiden paikalla ollessa kirkossa ei ole mitään järjestettyä ohjelmaa, vaan sinne voi tulla tutustumaan, hiljentymään tai vain istahtamaan hetkeksi.

Emme tyrkytä seuraa, mutta joskus paikalle saattaa tulla joku, jolla on selkeästi tarve jutella.

– Emme tyrkytä seuraa, mutta joskus paikalle saattaa tulla joku, jolla on selkeästi tarve jutella. Täällä käynti saattaa olla jollekin koko viikon ainoita sosiaalisia kontakteja, Eija Lehtosalo on huomannut.

Paasolle on joskus käynyt niin, että keskustelu on venynyt kolmetuntiseksi.

– Ja tietenkin, kun samoja ihmisiä käy paikalla, heistä tulee tuttuja, jolloin kuulumisia vaihdetaan helpommin.

Kävijöitä on laidasta laitaan: ulkomaalaisia, jotka tutustuvat paikallisiin nähtävyyksiin, kirkon historiasta kiinnostuneita, hiljentymään tulevia tai lämmintä paikkaa hetkeksi etsiviä.

– Kerran urkuparvelta löytyi reppu, jonka omistaja oli ehkä käynyt lepäämässä lämpöisessä paikassa. Häiriötä täällä ei ole kukaan aiheuttanut ainakaan minun vartijavuorollani, kertoo Lehtosalo.

Oma kokemus innosti vapaaehtoiseksi

Syy olla juuri tässä vapaaehtoistehtävässä on sekä Lehtosalolle että Paasolle itsestään selvä.

– Olen itse seisonut kirkon lukitun oven takana, ja harmitellut, kun sisälle ei ole päässyt piipahtamaan ihan vain nauttimaan kauniista ympäristöstä, Paaso kertoo.

Olen itse seisonut kirkon lukitun oven takana, ja harmitellut, kun sisälle ei ole päässyt.

Kun tuomiokirkkoon etsittiin kirkonvartijoita noin vuosi sitten, Paason ystävä ehdotti, että he ilmoittautuisivat mukaan.

– Nyt voin itse mahdollistaa sisälle pääsyn olemalla paikalla, jotta ovet voidaan avata kaikille halukkaille kävijöille.

Paaso on toiminut vuosia vapaaehtoisena myös merimieskirkolla. Näitä vapaaehtoistöitä yhdistää ihmisten kohtaaminen, ja välillä tarvitaan myös kielitaitoa.

Eija Lehtosalo toteaa tuomiokirkon olevan aivan huikea after work-paikka.

– Minusta on ihana rauhoittua täällä muutama tunti työviikon jälkeen, ja siinä samalla mahdollistaa se myös muille.

Lehtosalo työskentelee esimiestehtävissä vaikeasti vammaisten palveluyksikössä.

Vapaaehtoistyöt ovat vastapainoa palkkatyölle.

– Vapaaehtoistyöt ovat vastapainoa palkkatyölle, ja kaiken lisäksi niihin jää koukkuun, hän toteaa naurahtaen.

Kirkonvartijapestin lisäksi Lehtosalo toimii vapaaehtoisena muun muassa kriisipuhelimen päivystäjänä ja erilaisissa urheilutapahtumissa.

Vaikka illan aikana kävijöitä olisi vain yksi, Tarja Paaso ja Eija Lehtosalo ovat iloisia, että he ovat pystyneet mahdollistamaan vierailun hänelle.

Mainostusta tarvitaan lisää

Naiset pohtivat, rohkaisisiko ihmisiä kirkon sisälle tulemiseen kyltti, jossa kerrotaan ovien olevan avoinna kaikille.

Vaikka illan aikana kävijöitä olisi vain yksi, kaksikko kertoo olevansa iloisia, että he ovat pystyneet mahdollistamaan vierailun hänelle.

– Aina lähtiessäni kirkonvartijavuoroon mietin, että lähden antamaan itsestäni jotain kävijöille. Kotiin palatessa huomaan, että olen saanut enemmän kuin antanut, toteaa Paaso.

Kirkonvartijoita on tällä hetkellä noin 30. Vuorot ovat haluttuja, ja välillä joku jää ilmankin.

– Eikä se ole ihme. Kirkon parissa tehtävä vapaaehtoistyö on ihanaa, suosittelen! huikkaa Lehtosalo.

  • Oulun tuomiokirkko on avoinna joka päivä klo 12–13, perjantaisin ja sunnuntaisin myös klo 16–19. Kirkkokeskiviikkoisin ovet ovat avoinna klo 11.30–18.
  • Haluatko kirkonvartijaksi? Ota yhteyttä virastomestari Heikki Törmäseen: heikki.tormanen@evl.fi.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää