Luovuus voi olla voimavara, tietää Ulla Sauvola
”Päätin, että eläkkeelle jäätyäni päästän askartelun ja luovuuden oikein kunnolla valloilleen”, kertoo oululainen Ulla Sauvola, joka opastaa myös muita esimerkiksi voimakirjojen tekemiseen.
Ulla Sauvola etsii askarteluihinsa ideoita netistä ja muokkaa niitä itselleen sopiviksi. Sosiaaliohjaajan työstä hän ollut eläkkeellä pari vuotta.
– Käytin työssäni paljon luovia menetelmiä. Päätin, että eläkkeelle jäätyäni päästän askartelun ja luovuuden oikein kunnolla valloilleen.
Oulun Nuorten Naisten Kristillisen Yhdistyksen (NNKY) tiloissa Sauvola järjestää toiminimensä kautta muun muassa erilaisia askartelukursseja.
ATC-taidekorttien (Artist Trading Card) askarteluryhmää hän on ohjannut kolmen vuoden ajan. NNKY on ainoa paikka Oulussa, missä taidekortteja tehdään.
Jokainen kortti on ainutlaatuinen
ATC-kortteja on monenlaisia. Korteista kooltaan suurin on Skinny. ATCOINS on puolestaan pyöreä ja ATC tavallisen pelikortin kokoinen.
Korttien tekijät vaihtavat kortteja toistensa kanssa ympäri maailmaa. Tarkoituksena on ilahduttaa ja antaa toiselle uniikki kortti.
– Itse vaihdan kortteja Suomessa ja Euroopassa. Keksin jokaiselle kortille nimen. Kaikki kortissa on tarkoin mietittyä eikä toista samanlaista korttia ole, Sauvola sanoo.
Vaihdan kortteja Suomessa ja Euroopassa.
Anja Tolonen, Ulla Tervaskanto, Ritva Luomansuu ja Paula Rantatorikka käyvät askartelemassa ATC-taidekorttien ryhmässä joka toinen maanantai.
– Teen kotona paljon käsitöitä. Tulin tänne, koska halusin tehdä käsillä jotain uutta, Luomansuu sanoo.
Kotona Luomansuu on tehnyt korteista opitulla tyylillä erilaisia kirjoja, kuten runokirjan ja keittokirjan. Kerhossa hän tekee yleensä Skinny-kortteja.
– Ostin kotiin valmiin kirjan ja liimasin siihen erilaisia kuvia ja runoja.
Kortti syntyy tunteen pohjalta
Ulla Tervaskanto on ollut kerhossa mukana pari vuotta. Hänen ensimmäisen korttinsa idea liittyy oman puolison kuolemaan.
Tervaskannon mukaan ATC-kortin tekeminen lähtee aina senhetkisestä tunteesta. Hän saattaa saada idean korttiin myös katsomastaan elokuvasta.
– Täällä kerhossa olen askarrellut muun muassa syntymäpäiväkortit lapsilleni ja lapsenlapsilleni.
Anja Tolosen mielestä korttien kuvat ovat sykähdyttäviä ja kauniita.
– Ne kiehtoivat ja puhuttelivat minua. On kiva tehdä kortteja, joihin laitetaan kuvia päällekkäin. Aarrelaatikoista saa etsiä erilaisia materiaaleja tekemiseensä.
Myös Paula Rantatorikka on ollut mukana askartelukerhossa alusta saakka. Hänelle taiteen tekeminen onkin elämää koossa pitävä voima.
– ATC-korttien askartelu on kevyttä hommaa, jota pystyn tekemään. Kerhoon tuleminen on minulle arjen tähtihetki.
Voimakirja paljastaa omat voimavarat
Sauvola ohjaa NNKY:ssä myös Voimakirja-kurssia.
Voimakirjan tekeminen aloitetaan pohtimalla, mitkä elämän eri osa-alueet ovat olleet itselle tärkeitä. Joku osa-alue koskettaa enemmän kuin toinen.
Elämän voimavaroista käydään keskusteluja.
– Omassa voimakirjassani on voimapuu, voimaeläin, voimalauseita ja värejä. Värit merkitsevät minulle paljon. Käytän töissäni erityisesti kirkkaita värejä, Sauvola kertoo.
Värit merkitsevät minulle paljon.
Sauvola on ottanut omaan voimakirjaansa mukaan asioita, joihin on elämässään tyytyväinen sekä asioita, joissa kokee olevansa taitava. Kirja sisältää myös toteutuneita haaveita, esimerkiksi kuvan Hailuodosta, jossa heidän perheellään on kesämökki.
Sauvola on myös tehnyt Voimakirja Kokonaiselle -kirjan, johon hän on koonnut mietelauseita. Kyseinen kirja voi toimia virikkeenä erilaisissa vertaisryhmissä.
– Ensi kevääksi suunnittelen NNKY:lle Voimasiskot-ryhmää työikäisille naisille. Kyseessä on pienryhmä, jossa voimaannutaan turvallisessa ilmapiirissä.
Kotona odottaa oma askarteluhuone
Sauvola tekee myös erilaisia taidekirjoja. Yksi niistä on Junk Journal eli Roskakirja, johon käytetään itseltä löytyviä ylimääräisiä askartelumateriaaleja.
Sauvola on tehnyt Roskakirjan esimerkiksi lasten katselukirjasta ja apteekin kassista. Katselukirjasta hän on maalannut sivut ja liimannut siihen kuvia.
Ihan pelkkää askartelua Sauvolan kurssit eivät kuitenkaan ole.
– Käytän askarteluissa ammatillista osaamistani. Voisi sanoa, että esimerkiksi voimakirjan tekeminen on matka itseensä ja siten terapeuttinen prosessi.
Esimerkiksi voimakirjan tekeminen on matka itseensä ja siten terapeuttinen prosessi.
Kotonaan Sauvolalla on askarteluhuone. Kun hän astuu huoneeseen, luovuus ja inspiraatio alkavat heti virrata.
Huone myös rauhoittaa. Sinne Sauvola menee, jos ei saa yöllä unta.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.