Lyhytterapiasta apua nuorten hätään

Kirkko alkaa tarjota nuorille sekä nuorille aikuisille lyhytterapiavastaanottoja, joihin pääsee ilmaiseksi ja ilman ajanvarausta. Tällaista vastaanottoa suunnitellaan nyt Ouluunkin.

Kirkko käynnistää terapiavastaanottoja, joihin nuori pääsee ilman ajanvarausta, anonyymisti ja ilmaiseksi.

Vastaanotot on jo aloitettu Tampereella ja Helsingissä. Helmikuussa lyhytterapiaa alkaa saada Keravalla. Monissa muissakin seurakunnissa eri puolilla Suomea palvelua käynnistetään. Walk in -vastaanotto on tulossa myös Ouluun.

– Olemme tarttuneet aiheeseen, mutta kysymysmerkkejä on vielä paljon, sanoo Karjasillan seurakunnan kirkkoherra Juhani Lavanko, joka pari viikkoa sitten toi aloitteen lyhytterapian tarjoamisesta Oulun seurakuntien kirkkoherrojen kokoukseen.

Tällä hetkellä on vielä epäselvää, minkälaisella mallilla lyhytterapiaa nuorille aletaan Oulussa tarjota.

– Selvää on kuitenkin se, että nuorten henkinen pahoinvointi on vakava ja laaja ilmiö. Tiedetään myös, että varsinaiseen psykiatriseen hoitoon on pitkät jonot.

Lavanko korostaa, että kirkon tarjoama lyhytterapia ei tietenkään ole ratkaisu kaikkiin nuorten mielenterveysongelmiin.

– Lyhytterapia täydentää muuta tarjontaa, jota on saatavissa mielen hyvinvoinnin ongelmiin. Monesti auttaa, kun pääsee puhumaan jonkun kanssa. Lyhytterapiassa nuori voi tulla kuulluksi ja kohdatuksi ja tarvittaessa autetuksi eteenpäin.

Jo yksi keskustelukerta auttaa monia

Lyhytterapiassa sovelletaan ratkaisukeskeiselle psykologialle perustuvia menetelmiä. Se on voimavarakeskeistä, vahvuuksiin keskittyvää keskusteluapua, jossa puhutaan asiakkaan itsensä nimeämästä aiheesta.

Ero psykoterapiaan on siinä, että lyhytterapiassa käydään pääsääntöisesti vain kerran tai muutamia kertoja.

– Kirkon tarjoaman terapian kantava ajatus perustuu kansainvälisiin tutkimuksiin, joiden mukaan ratkaisukeskeinen kertaluonteinen terapia voi auttaa jopa 70:tä prosenttia asiakkaista. Se on merkittävä luku, sanoo kasvatuksen asiantuntija Mikko Mäkelä Kirkkohallituksesta.

Walk in -terapiavastaanottojen malli on peräisin Kanadasta, jossa on satoja tällaisia terapiapisteitä.

Mäkelän mukaan kirkon lyhytterapiaan tuleva voi luottaa siihen, että vastaanoton päivystäjillä on asianmukainen koulutus.

– Ei tarvitse pelätä, että vastassa olisi evankelioiva tilanne tai vaikka uskomushoitoja.

Lyhytterapiassa nuori voi tulla kuulluksi ja kohdatuksi ja tarvittaessa autetuksi eteenpäin.

– Juhani Lavanko

 

=> Anna palautetta jutusta


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää