Tekemisen meininkiä riittää Me itse -ryhmässä

Oulun Me Itse -ryhmä järjestää kehitysvammaisten viikon kunniaksi Kohtaa mut -kahvilan. Teemana on Sun asenne – Mun elämä.

||

Kahvi tippasee keittimessä ja tarjolle ilmestyy voileipiä, hedelmiä ja kääretorttua. Pitkä pöytä täytyy pikku hiljaa, kun paikalle saapuu väkeä. Ollaan aloittelemassa suunnittelupalaveria tulevaa Pop up -kahvilaa varten.

Kokous alkaa nuijan kopautuksella. Moni käyttää puheenvuoroja:

– On tärkeää, että saamme itse päättää teeman ja suunnitella tapahtuman. Emme halua osoittaa tapahtumaa jollekin määrätylle erityisryhmälle, vaan se on tarkoitettu kaikille.

– Olemme kaikki erilaisia, mutta meissä kaikissa on myös paljon samaa. Haluamme vaikuttaa asenteisiin: ihmisillä voi olla jokin ennakkokäsitys vaikka nyt esimerkiksi kehitysvammaisista, että he olisivat kaikki samanlaisia, yhtä massaa. Näin voidaan ajatella, vaikka ei olisi koskaan edes juteltu kehitysvammaisen ihmisen kanssa.

– Kahvilassa meitä ryhmäläisiä voi tulla jututtamaan ja muuttamaan omia asenteitaan. Olemme kaikki samanarvoisia, yhtä tärkeitä.

Ideoita heitellään ilmaan. Pöydällä on monenlaista materiaalia: erivärisiä kartonkeja, kyniä, korttipohjia, tarroja.

Kokouksen loputtua ideat alkavat toteutua: kartongista valmistuu kehyksiä, asennepilviä, kortteja. Kauniita tarroja liimaillaan kehysten reunoille. Pop up -kahvilan tarjottavat on päätetty, ja mansikkasuukot todetaan hyväksi lisäksi kahvin ja piparin kylkeen. Mietitään, missä voitaisiin jakaa mainoksia kahvilasta.

Me itse -ryhmän sihteeri ja Elämä omaksi -hankkeen hanketyöntekijä Pauliina Saarela odottaa innolla kahvilaa. Hän oli aluksi Me itse -ryhmässä jäsenenä, mutta korona-ajan jälkeen siirtyi hoitamaan sihteerin tehtäviä.

Pauliina Saarela.

Kehitysvammaisten Tukiliiton Elämä omaksi -hankkeessa Saarelan työhön kuuluu myös Kohtaa mut -verkkokahvilan suunnittelu vaihtuvan työparin kanssa.

Verkkokahvila toteutetaan kahden viikon välein, ja se toimii Teamsin välityksellä. Linkki verkkokahvilaan löytyy osoitteesta Tukiliitto.fi/verkkokahvila.

– Tykkään verkkokahvilasta. Osallistujat saavat itse päättää aiheet, joita siellä käsitellään. Seuraava aihe on arjen turvallisuus. Välillä meillä on myös kevyempää ohjelmaa, vapaata keskustelua ja vasta pidettiin elokuvavisa, kertoo Saarela.

Osallistujia verkkokahvilassa on ollut 20–45. Viimeksi kauimmainen oli Vantaalta. Pieniltä paikkakunnilta osallistujia voi olla useita.

– Eri aiheet ja teemat antavat paljon: saan niistä itsekin hyviä vinkkejä elämään, ja ne poikivat mahtavia keskusteluja, toteaa Saarela.

Kahvilatoiminnan lisäksi hänellä on mietinnässä 7. joulukuuta järjestettävän diskon suunnittelu. Disko järjestetään Hiukkavaaratalossa, ja illassa esiintyy Pönkän pumppu.

Pauliina Saarela kertoo, että Me itse -ryhmään sopii myös uusia jäseniä.

– Kaikkia kohdellaan samanarvoisesti, lupaa Saarela.

Kaikille avoin Kohtaa mut -kahvila perjantaina 2.12. kello 16–18 Sofia seurakuntakeskuksen Monitoimitilassa (Isokatu 17)

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää