Miehet puhuvat uskosta

Tuiran miestenpiirissä on käsitelty hengellisiä kysymyksiä jo neljä vuosikymmentä keskinäisen kunnioituksen hengessä.

||

Toimittaja saa tämän jutun kirjoittamista varten haastateltaviltaan pienen, käsikirjoitetun muistilapun. Siinä lukee: ”Miestenpiirin hedelmää on yhteisöllisyys ja hengellinen kasvu. Yhdessäolomme perustuu kristillisten periaatteiden mukaan syvään lähimmäisen vakaumuksen kunnioittamiseen.”

Paperissa kerrotaan lisäksi, että miesten keskusteluissa pyritään ottamaan huomioon kristilliset näkökulmat.

Näillä hyviksi koetuilla opeilla Tuiran seurakunnan miestenpiiri on toiminut jo reilu neljä vuosikymmentä. Miesten ryhmä perustettiin 1970-luvun lopussa, kertoo perustajajäsen, joukon puheenjohtaja Seppo Pernu.

Seppo Pernu on vetänyt miestenpiiriä varmoilla otteilla vuodesta toiseen. Syksyllä yksi puhujavieraista oli lähetystyössä työskennellyt Tuiran pastori Ulla Rissanen.

Alustus, keskustelu ja kahvittelu kuuluvat iltaan

Miestenpiirin kokoontumisissa kenenkään ei tarvitse jännittää illan kulkua. Kaava on ollut sama aika lailla alusta saakka.

Kahvittelun jälkeen kutsuvieraan pitämä alustus kestää noin puoli tuntia, jonka jälkeen käynnistyy piirin kohokohta: keskustelu. Vierailijan puheenvuoron sisältö on usein hengellinen. Aiheet nousevat Raamatusta.

Tilaisuudessa vierähtää joka kerta noin kaksi tuntia.

Kahvittelun suhteen miehet ovat hieman salaperäisiä. Arvoitukseksi lopulta jää, tuovatko miehet mukaan nisuiksi puhutellut herkut. Olivatko pullat peräti miesten itsensä tekemiä? Näin he ainakin jutustelivat, mutta hymyssä suin.

Virsien säestyksestä on huolehtinut noin kolmen vuosikymmenen ajan eläkkeellä oleva kanttori Arvo Ågren.

– Hän soittaa ja laulattaa joka kerta, Pernu kertoo.

Piiriläisten yksimielinen kanta on, että virret lauletaan aina kokonaan, säkeistöt alusta loppuun.

Eri mieltä uskalletaan olla, sillä riitelemään ei ryhdytä

Piirin osallistujat eivät vaikuta joojoo-miehiltä, jotka vaikenisivat näkemyksistään, kun ovat eri mieltä muiden kanssa.

Omat mielipiteet kyllä sanotaan avoimesti keskusteluissa, mutta eri mieltä oleminen ei johda sanaharkkaan.

– Me pysymme asiassa ja kaikki saavat puhua yhtä lailla. Jokainen tuo keskusteluun jotakin, joka jää mieleen. Seppo jakaa puheenvuoroja, miesporukka selvittää yhdessä.

– Tiivis ryhmä olemme, Leo Periaho kuvailee.

Periaho muutti kuutisen vuotta sitten Ouluun Helsingistä ja löysi miesten joukosta oman paikkansa.

Esirukous on aina sama, heikoimpia ei unohdeta

Olennainen osa miestenpiiriä on yhteinen esirukous. Rukouksessa muistetaan esimerkiksi seurakunnan työntekijöitä, hiippakunnan piispaa, mutta myös ihmisiä kauempana, kuten Tuiran virolaisen kummiseurakunnan vanhuksia.

Rukoileminen lähetystyöntekijöiden puolesta on miehille tärkeää eikä esirukouksessa unohdeta sairaitakaan: ”Herra, laske siunaavat kätesi sairaaloissa olevien ihmisten ylle”.

Tätä miehet pyytävät joka kerta, kun tulevat yhteen.

Miestenpiiriläiset kokoontuvat Tuiran kirkon seurakuntasalissa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää