Musiikkia omilla ehdoilla

Taustatarinaklubin kevätkauden päättävä Jutta Annala on työskennellyt musiikin parissa koko elämänsä. Helmikuussa debyyttialbuminsa julkaisseen artistin idealaarissa kuplii monipuolisia, taiteellisia visioita.

Vaikka Jutta Annalalla on takanaan pitkä ura ja monta työnkuvaa lauluntekijästä äänenkäytön ohjaajaksi ja ääninäyttelijäksi, hän julkaisi ensimmäisen, omin käsin kirjoitetun ja tuotetun sooloalbuminsa Pidäteltyjen kyynelten valtameri vasta tämän vuoden helmikuussa.

– Sooloartistina syntymisen käännekohta oli Miljoonasateen laulajana tunnetun Heikki Salon vetämä biisileiri. Löysin sieltä oman henkisen maailmani sekä yhteisön, jossa olen eniten kotonani.

Leirin jälkimainingeissa Annala tutustui artisti-lauluntekijä Anni Pohton kautta joukkoon taitavia lauluntekijänaisia, joiden kanssa hän istuu säännöllisesti alas pohtimaan vaikkapa musiikkiin tai sen markkinointiin liittyviä asioita.
Tuottaja-lauluntekijä Oona Kapari, Malhs-taitelijanimellä esiintyvä Marja Ahlsved ja taiteilija Maija Kauhanen ovat ihmisiä, joiden avulla Annala on saanut esikoislevynsä julkaistua.

– Olemme halunneet tietoisesti lähteä tällä porukalla purkamaan käsitystä siitä, että naiset ovat toistensa esteenä ja kampittavat toisiaan työelämässä. Yhdessä luotu turvallinen tila ja mahdollisuus olla läsnä omien haavoittuvuuksien kanssa antavat jokaiselle tilaisuuden toteuttaa omia musiikillisia unelmiaan.

Turha miettiä, mitä muut ajattelevat

Annala puhuu vahvasti korona-ajan vaikutuksesta kulttuurialaan.
Valtavirta-asemassa olevien artistien keikkakalenterit ovat palautuneet suunnilleen aikaan ennen pandemiaa, mutta marginaalisuosiota nauttivien indie-muusikoiden kohdalla keikkajärjestäjät ovat selkeästi varovaisempia.

– Rakastan tehdä musiikkia, se on palo mun sisällä. Korona-aikana keskityin vaan musiikin tekemiseen, se oli minun tapani pysyä järjissään. Silloin tajusin, että on aivan turha miettiä sitä, mitä muut ajattelevat. Jos mulla on resursseja julkaista omaa musiikkia itse, sitten minä teen niin.

Levy-yhtiöiden ovia Annala ei ole koskaan koputellut.

– Ymmärrän, että 47-vuotiaana olen levy-yhtiöiden silmissä mummokategoriassa. Samalla ehkä ajattelen, että alan olla debyyttiartistiksi niin vanha, että se on tässä ajankuvassa jopa freesiä, hän naurahtaa.
Annala kertoo tekevänsä musiikkia tosissaan ja täysillä. Omaa itseään ja terveyttään hän ei ole valmis sen takia kuitenkaan uhraamaan.

– Mulla on tällainen maailman kornein, mahtava motto: on mukavampaa, kun on mukavaa. Jos työasiat alkavat ahdistaa liikaa, palautan aina mieleeni, että mikään ei ole niin tärkeää kuin oma terveys, ihmissuhteet ja se, että voi hyvin. Ajattelen, että musiikin tekeminen on mulle lahja, josta ei saa enkä halua olla vihainen.

Haaveena taiteellinen vapaus

Annalan musiikilliset juuret kiertyvät voimakkaasti soulmusiikkiin. Idolilistalla vaikuttavat muun muassa Chaka Khan, Whitney Houston, Prince, Joni Mitchell ja Sting.

– Jos eläisin maailmassa, jossa ihan mikä tahansa olisi mahdollista, Stingin kanssa olisi siistiä tehdä yhteistyötä. Haluaisin myös päästä kuuntelemaan, miten Kate Bush työstää musiikkiaan.

Annala esiintyy Taustatarinaklubilla yhdessä tuottaja-kitaristi Markku Ollikaisen kanssa. Ollikainen vastasi Pidäteltyjen kyynelten valtameri -levyn tuotannosta yhdessä Annalan kanssa.

– Hän on äärimmäisen oleellinen henkilö siinä, miltä albumini ja musiikkini kuulostavat.

Torniolaislähtöiselle Annalalle pohjoisen keikkareissut tuntuvat erityisiltä: yleisössä näkee aina ystäviä.
Taustatarinaklubilla hän aikoo tarjoilla kuulijoille esikoisalbumin kokonaisuudessaan. Vanhassa pappilassa kuullaan lisäksi muita, jo aikaisemmin julkaistuja biisejä.

 

Rakastan laulamisen lisäksi myös kertoa tarinoita.

 

– Tulen yleensä keikoille sydän auki ja fiiliksen mukaan. Yritän aina olla hirveän vakava, mutta en mä osaa. Keikasta tulee varmasti puhelias ja vuorovaikutuksellinen: rakastan laulamisen lisäksi myös kertoa tarinoita.

Musiikin saralla Annalan suurin ammatillinen haave on se, että hän saisi tehdä tuottajan ja laulunkirjoittajan työtä niin, että sillä voisi elättää itsensä.

Visioita riittää myös taiteellisella, kaupallisuudesta irti olevalla osa-alueella.

– Jo parikymppisenä haaveilin siitä, että voisin hypätä mukaan johonkin taiteelliseen juttuun, josta ei voi etukäteen tietää, mitä siinä tapahtuu.

– Olisi esimerkiksi mahtava toteuttaa tanssiteos tai jonkinlainen audiovisuaalinen teos. Se voisi olla esillä vaikkapa Amos Rexissä ja siinä olisi mun tekemät musat, Annala haaveilee.

 

  • Jutta Annala esiintyy Taustatarinaklubilla Vanhassa pappilassa (Asemakatu 6) sunnuntaina 21.5. klo 16. Ovet avataan yleisölle klo 15.40.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää