Myös seurakunnat osallistuvat energiansäästötalkoisiin

Lokakuussa alkava Astetta alemmas -kampanja kannustaa jokaista suomalaista konkreettisiin energiansäästötoimiin. Myös Oulun seurakunnissa osallistutaan talkoisiin. Lämpötilojen lasku on ehdotuslistan kärjessä, koska sillä saadaan konkreettisia säästöjä nopeasti ja helposti.

pixabay

Suomi ja koko Eurooppa etsivät nyt tehokkaita ja nopeasti vaikuttavia keinoja energiansäästöön.

Lokakuussa alkava Astetta alemmas -kampanja kannustaa jokaista suomalaista konkreettisiin energiansäästötoimiin.

Kampanja alkaa täydellä teholla 10. lokakuuta valtakunnallisella energiansäästöviikolla. Se on kohdistettu kunnille, yrityksille, järjestöille, oppilaitoksille, kodeille, oppilaitoksille ja työpaikoille.

Asteen pudotus on helppo tapa säästää

Myös Oulun seurakunnille luodaan oma energiansäästölinjaus lokakuussa, kertovat vt. kiinteistöjohtaja Jukka Rönkönharju ja talotekniikan insinööri Aapo Korteniemi Oulun seurakuntayhtymän kiinteistöpalveluista.

Ehdotuslistan kärkeen nostetaan asteen lämpötilanpudotus.

Huonelämpötilaa maltillisesti alentamalla saadaan isot säästöt ilman että käyttäjä välttämättä huomaa muutosta, tiivistää Rönkönharju.

Yhtä astetta alempi sisälämpötila pienentää lämmitysenergian kulutusta 5 prosentilla, Korteniemi ja Rönkönharju toistavat energiansäästökampanjassa vahvasti esille tuotavan viestin.

Kampanja ohjeistaa alentamaan ensin lämpötilaa reilusti kaikissa aputiloissa kuten rappukäytävissä, varastoissa ja autotalleissa sekä asuinhuoneissa, joita ei käytetä aktiivisesti. Tätä Oulun seurakuntien tiloissa on toteutettu jo tähänkin mennessä.

– Hienosäätöä tehdään muutenkin koko ajan hakemalla energiataloudellisia vaihtoehtoja esimerkiksi valaistukseen, Korteniemi sanoo.

Oulun seurakuntayhtymällä on merkittävä määrä kiinteistöjä.

– Kaikkia säästötoimenpiteitä ei ole mahdollista toteuttaa joka kohteessa, mutta huonelämpötilan lasku on helppoa kaikenikäisissä rakennuksissa.

Kirkkojen sulkemista ei esitetä

–Listaamme aluksi isot linjaukset. Lämpötilan lasku on helppo ja konkreettinen tapa säästää energiaa. Myöhemmin voidaan vielä jakaa pienempää knoppitietoa energiansäästöstä, sanoo Korteniemi ja viittaa esimerkiksi valojen sammuttamiseen.

– Kun lähdet työtilasta pois pidemmäksi aikaa, sammuta valot. Voi tuntua jonkun mielestä turhalta, mutta pienimpienkin energiansäästötoimien merkitys moninkertaistuu, kun teemme niitä yhdessä.

Onko energiansäästöehdotuksiin tulossa koviakin ehdotuksia? Esimerkiksi Lopen seurakunta on päättänyt laskea kirkkonsa lämpötilaa joulun jälkeen kolmeksi kuukaudeksi ja luopua heikolla käytöllä olevasta kerhotilasta.

Rönkönharju ja Korteniemi sanovat, että kiinteistöpalvelut ei esitä kirkkojen tai toimitilojen  sulkemista.

– Emme kiinteistöpalveluissa ota kantaa seurakuntien toimintaan. Mutta jätämme kyllä seurakunnille itselleen mietittäväksi, voisiko vähäisemmällä käytöllä olevien kiinteistöjen toimintaa keskittää muihin tiloihin tai tietyille päiville, jos vain toiminta tällaiseen taipuu.

Jos tiloja jää pois käytöstä, sähkö- ja lämmitysenergiaa kuluu vähemmän ja myös esimerkiksi jätteenhoitokuluista ja siivouskuluihin syntyy säästöä, Korteniemi ja Rönkönharju hoksauttavat.

Energiaystävällisyys mielessä koko ajan

Energiaystävällisiä ratkaisuja Oulun seurakunnissa mietitään aina kun rakennetaan uutta tai peruskorjataan vanhaa. Kohteisiin on esimerkiksi asennettu ilmalämpö-, maalämpö tai ilmavesilämpöpumppuja.

Jo aiemmin on päätetty, että Oulun kirkoissa sisälämpötila on 18–19 astetta.

Energiansäästötoimia on Oulun seurakunnissa jatkaa myös sen jälkeen, kun valtakunnallinen energiansäästökampanja aikanaan päättyy.

Ehdotus energiansäästötoimista Oulun seurakunnissa valmistuu lähiaikoina. Ehdotukset käsittelee yhtymän johtoryhmä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää