Neljä pakettia veivät päiväkotilaiset mukaan joulun tarinaan

Joulu- ja kevätkirkot ovat seurakuntien ja päiväkotien suosituin yhteistyömuoto. Värtön päiväkodin lapset pääsivät mukaan lahjapakettien avaamiseen.

Kastellin kirkon ovesta lappaa sisään kahiseviin toppavaatteisiin pukeutuneita vieraita. Kirkkosali täyttyy kirkkaista äänistä.

Vuoden viimeiseen päiväkodin joulukirkkoon on saapunut Värtön päiväkodin väkeä. Penkeissä istuu kymmenittäin ja kymmenittäin lapsia alle kaksivuotiaista eskarilaisiin opettajineen ja ohjaajineen.

– Kiva kun olette päässeet paikalle. Tänään me aukaistaankin yhdessä neljä pakettia, ilahduttaa lastenohjaaja Riitta Yliluoma ja nostaa näytille ensimmäisen paketin.

Pastori Juha Vähäkangas alkaa lukea samalla kertomusta Mariasta ja Joosefista.

Tiivistä yhteistyötä alueen kymmenen päiväkodin kanssa

Tänä vuonna Kastellin ja Maikkulan kirkoissa kävi kolme päiväkotiryhmää, yksi enemmän kuin viime vuonna. Erityisesti pahentunut koronatilanne on aiheuttanut peruutuksia.

Alueella toimii kymmenen päiväkotia, joihin kaikkiin ollaan säännöllisesti yhteydessä.

Yli kahden kilometrin päässä sijaitseville päiväkodeille seurakunta järjestää linja-autokuljetuksen. Värtön päiväkoti oli ainoa, josta paikalle tultiin linja-autolla eikä kävellen.

Joulu- ja kevätkirkot ovat yhä suosittuja

Reilu neljä vuotta sitten Opetushallituksen päivittämät varhaiskasvatussuunnitelman perusteet määrittelivät seurakunnan työntekijöiden vierailuille päiväkodeissa yhä tarkemmat raamit.

Vakaumuksellista sisältöä tarjoavista vierailuista oli sen jälkeen ryhdyttävä sopimaan erikseen, ja niihin osallistumiseen on pyydettävä huoltajilta lupa.

Vaikka moni ehkä pelkäsi uusien linjausten vähentävän yhteistyötä, yhteys päiväkoteihin on säilynyt aktiivisena.

Yliluoman mukaan yhteistyö on monimuotoistunut uuden varhaiskasvatussuunnitelman jälkeen.

– Entisten pikkukirkkojen lisäksi meillä on nyt laaja kirjo monenlaista yhteistyötä. Osa hartaudellisia osuuksia sisältävää ja osa kaikille sopivaa, päiväkodin toiveiden mukaan, Yliluoma kertoo.

Suosituimmat yhteistyön muodot ovat vakaumukselliset joulu- ja kevätkirkot.

Lisäksi seurakuntien tiloissa käy tutustumassa paljon lapsiryhmiä. Tällöin kirkkoihin tutustutaan kulttuuriympäristönä, eivätkä vierailut sisällä vakaumuksellista sisältöä.

Yliluoma kertoo, että aikanaan uudet määräykset vaativat totuttelua. Nyt ryhmien tutustumiskäynteihin osaa jo suhtautua esittelytilanteina.

Lapset osallistuvat seimen rakentumiseen

Joulukirkko on vakaumuksellista toimintaa, johon lasten huoltajat antavat luvan osallistua. Siksi myös Värtöstä tulleiden kanssa pakettien sisällöstä voidaan rakentaa seiminäkymä.

Yhdessä lauletaan esimerkiksi Joulupuu on rakennettu ja Enkeli taivaan, joissa puhutaan Jumalasta.

Laulujen aikana pienet osallsitujat kilisyttävät ja kalisuttavat soittimia. Osa pääsee myös asettelemaan lampaita seimelle.

Puolituntinen vierailu on juuri sopivan mittainen pienille lapsille. Viimeistä laulua laulaessa osa alkaa jo väsähtää. On aika toivottaa hyvää joulua ja lähettää lapset syömään ja päiväunille.

Sitä ennen on mukava saada palautetta.

– Opettajat huikkasivat, että olipa kiva, että tapahtuma pystyttiin järjestämään. Olen samaa mieltä, Yliluoma iloitsee.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää