Nuori: kävele sisään, saat keskusteluapua mielen hyvinvoinnin tueksi
Walk in -terapiassa voi keskustella mistä tahansa mieltä painavasta aiheesta maksutta, nimettömänä ja ilman lähetettä. Oulussa kirkon tarjoamaa keskusteuapua 16–29-vuotiaille on tarjolla keskiviikkoisin kello 15–18 Vanhan pappilan Kivijalassa.
Oululaisille nuorille sekä nuorille aikuisille on huhtikuusta saakka tarjottu lyhytterapiaa mielen hyvinvoinnin tueksi.
Tätä kirkon walk in -terapiaa on tähän mennessä käytetty yli 70 kertaa.
– Palvelulle on selvästi tarvetta. Pitää tietysti myös muistaa, että ottaa aikansa ennen kuin uusi palvelu vakiintuu, sanoo puolen vuoden käyntitilastot koonnut Pirita Satomaa.
Oulun seurakuntien yhteistyökumppani walk in -terapian järjestämisessä on Diakonissalaitoksen Vamos Oulu -hanke. Satomaa on hankkeen työntekijä.
Oulussa koulutetaan lisää avun antajia
Kirkko ja kaupunki -lehti kertoi aiemmin syksyllä, että Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla walk in -terapiaa ei syksyllä ole käytetty odotusten mukaisesti, vaikka palvelu otettiin keväällä innostuneesti vastaan.
Satomaa pitää pääkaupunkiseudun tilannetta yllättävänä; Oulussa kävijöitä on riittänyt tasaisesti.
Tähän saakka keskusteluavun antajina on ollut 7 seurakuntien työntekijää, 2 Vamos Oulu -hankkeen työntekijää sekä 12 vapaaehtoista koulutuksen saanutta terapeuttia.
Oulun seurakunnat kouluttavat vielä 10 uutta lyhytterapeuttia antamaan keskusteluapua.
Puhetta muun muassa ihmissuhteista ja peloista
Lyhytterapiakäynnillä puhutaan kävijän itsensä valitsemista aiheista. Vastaanotolla on keskusteltu muun muassa ihmissuhteista, yksinäisyydestä, päihteidenkäytöstä, ahdistuksesta, peloista, itsetunnosta, identiteetistä, raha-asioista, mielekkäästä tekemisestä ja oman elämän haltuunotosta.
– Tähän mennessä valtaosa keskustelunaiheista on liittynyt mielenterveyteen tai mielen hyvinvointiin. Se ei tullut yllätyksenä, Pirita Satomaa sanoo.
– Esimerkiksi hyvinvointikeskusten psykiatristen sairaanhoitajien juttusille on pitkät jonot. Jotkut kävijät on ohjattu walk in -terapiaan jonotusaikana, osa tulee omatoimisesti mielenterveyspalveluihin jonottaessaan.
Walk in -terapiassa vastaanotolla ovat nousseet vahvasti esiin esimerkiksi ihmissuhteisiin liittyvät kysymykset.
– Se saattaa olla vielä heijastusta korona-ajasta, jolloin eristäytyminen vaikutti sosiaalisiin suhteisiin. Toisaalta on myös ihan ikäkauteen kuuluvaa, että itsenäistymiseen ja seurusteluun liittyvät aiheet ovat pinnalla, Satomaa sanoo.
Oulussa valtaosa kirkon tarjoamaan walk in -terapiaan tulleista on ollut 19–25-vuotiaita.
Keskustelussa etsitään nuoren omia voimavaroja
Walk in -terapiassa nuori tai nuori aikuinen keskittyy koulutetun ammattilaisen kanssa tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja löytämään omia voimavarojaan.
Kolmen vartin mittaisen keskustelun aikana koetetaan löytää tulevaisuuteen suuntaavia askelmia.
Keskustelun päätteeksi kävijä voi antaa sähköisesti ja nimettömästi palautetta käynnistään.
– Tähän mennessä kävijöistä 90 prosenttia on kokenut, että walk in -terapia helpotti hänen tilannettaan. Luku kertoo siitä, että kävijät kokevat tulleensa kuulluiksi.
Walk in -terapian lähtökohtana on, että jo yksi keskustelukerta voi auttaa. Halutessaan voi tulla juttelemaan uudelleen.
Kävijöistä noin 10 prosenttia on ohjattu eteenpäin, esimerkiksi hyvinvointikeskukseen, opiskelijahuoltoon, kriisipäivystykseen, työvoimaviranomaisen palveluihin tai neuvontaa ja ohjausta tarjoavaan Byströmin Ohjaamoon.
Kävele sisään, apu on maksutonta
- Walk in -terapia on maksutonta keskusteluapua 16–29-vuotiaille.
- Keskustelemaan pääsee ilman ajanvarausta Vanhan pappilan Kivijalassa (Isokatu 17, Oulu) keskiviikkoisin kello 15–18.
- Ajat jaetaan saapumisjärjestyksessä. Omaa vuoroa odottaville on tarjolla pientä tarjottavaa, esimerkiksi teetä, kahvia ja pikkuleipiä.
- Nuorten kanssa keskustelijat ovat tehtävään koulutettuja Oulun seurakuntien työntekijöitä, vapaaehtoisia koulutuksen saaneita terapeutteja sekä Diakonissalaitoksen Vamos Oulu -hankkeen työntekijöitä.
- Ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa nuorille on tarjolla myös Byströmin Ohjaamossa (Hallituskatu 5). Vamos Oulun keskusteluajat varataan ennakkoon (bystrom@ouka.fi).
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.