Nuorille on tarjolla opastusta digitaitoihin ja viranomaisasiointiin

Digillä kasvotusten -hanke opastaa alle kolmekymppisiä esimerkiksi erilaisten sovellusten ja ohjelmien käytössä sekä sähköisessä asioinnissa.

Oulun seurakunnat tarjoaa oululaisnuorille maksutonta neuvontaa digitaalisten palveluiden käyttöön. Seurakuntayhtymän Digillä kasvotusten -hanke opastaa esimerkiksi erilaisten sovellusten ja ohjelmien käytössä sekä sähköisessä asioinnissa.

Digineuvonta on tarkoitettu 15–29-vuotiaille, opiskeluiden ja työelämän ulkopuolella oleville oululaisille. Tuki on henkilökohtaista ja se räätälöidään nuoren tarpeiden mukaan.

– Kartoitamme yhdessä nuoren kanssa, millaisia taitoja hän kaipaa ja kuinka paljon opastusta tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan, kertoo hankkeen projektipäällikkö, nuorisotyönohjaaja Mono Kuoppala.

Oppaina toimivat toiset, tehtävään koulutetut nuoret eli vertaismentorit. He antavat digineuvontaa myös etäyhteyksillä.

– Vertaismentori ei tee asioita valmiiksi toisen nuoren puolesta, vaan hän on enemmänkin matkakumppani, joka voi samalla oppia uusia digitaitoja itsekin, kuvailee Kuoppala.

Työn ja opiskelupaikan hakeminen edellyttää osaamista

Digillä kasvotusten –hankkeen tavoitteena on tukea erityisesti opiskelussa, työnhaussa ja työelämässä tarvittavissa digitaidoissa sekä kyberturvallisuuteen liittyvissä asioissa. Mono Kuoppalan mukaan niiden hallinta ei ole nuorillekaan itsestäänselvyys.

– Nuoret voivat olla taitavia käyttämään sosiaalista mediaa tai pelaamaan nettipelejä, mutta esimerkiksi viranomaisasiointi voi olla haastavaa, Kuoppala sanoo.

– Moni voi kokea tukiin, opiskeluun ja työnhakuun liittyvien hakemusten tekemisen haasteelliseksi.  Apua voidaan kaivata vaikkapa sähköiseen tunnistautumiseen. Digitaalinen toimintaympäristö myös muuttuu nopeasti.

Digineuvonnasta kiinnostuneet nuoret tai heidän vanhempansa voivat ottaa yhteyttä Mono Kuoppalaan. Lisätietoja digineuvonnasta saa hankkeen verkkosivuilta osoitteesta www.oulunseurakunnat.fi/digillakasvotusten.

Digillä kasvotusten -hanke saa rahoituksensa Euroopan sosiaalirahaston (ESR) REACT-varoista. Oulun seurakuntayhtymän toteuttama hanke kestää huhtikuun 2023 loppuun ja sen aikana päivitetään myös Oulun seurakuntien nuorisotyön ammattilaisten digitaitoja.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää