Nuoren väkivallanteko voi yllättää vanhemmat

”Aikuisten on oltava kiinnostuneita nuorten tekemisistä”, sanoo nuorisotyön ohjaaja Jussi Ontero, joka työskentelee Oulun kaupungin Ankkuritiimissä.

Oulun kaupungin nuorisotyön ohjaaja Jussi Ontero näkee työssään sen, mikä on ollut luettavissa viime aikoina mediasta: nuorten keskinäinen väkivalta on aiempaa raaempaa.

– Yhä useammassa väkivaltatilanteessa on mukana teräaseita. Väkivallantekoja myös kuvataan ja jaetaan sosiaalisessa mediassa; se on yksi tapa, jolla uhria halutaan nöyryyttää, sanoo Ontero.

 

Yhä useammassa väkivaltatilanteessa on mukana teräaseita.

 

Nuorisotyön ohjaaja on mukana kaupungin nelihenkisessä Ankkuritiimissä, joka tapaa rikollisen teon tehneitä nuoria ja heidän perheitään.
Tiimiin kuuluu hänen lisäkseen poliisi, psykiatrinen sairaanhoitaja ja sosiaalityöntekijä.

Ryhmän juttusille ohjaudutaan tavallisimmin väkivaltaisen käyttäytymisen vuoksi. Onteron mukaan väkivallan motiiviksi paljastuu usein kunnioituksen hakeminen kaveripiiriltä.

– Väkivalta on keino saada mainetta ja samaan aikaan viedä se uhrilta.

Roadman-ilmiö näkyy myös meillä

Jussi Onteron mukaan takavuosien tappelut eri musiikkityyliä kannattavien tai eri kaupunginosissa asuvien nuorten välillä ovat nykyisin harvinaisia. Sen sijaan väkivalta saa polttoainetta muiden kaupunkien tapahtumista sekä väkivaltaisia jengejä ihannoivasta viihteestä.

 

Vaikutteita haetaan esimerkiksi jengikulttuuria arvostavasta musiikista.

 

– Vaikutteita haetaan esimerkiksi jengikulttuuria arvostavasta musiikista ja suoratoistopalveluissa esitettävistä sarjoista.

Muulta Euroopasta Suomeen rantautunut roadman-ilmiö näkyy myös Oulussa. Siihen kuuluvat muun muassa väkivallan ja rikollisuuden arvostaminen, jengien vastakkaisasettelu sekä pukeutuminen toppaliiviin ja tummiin merkkivaatteisiin.

Nuoressa teko herättää häpeää

Nuoret ja heidän perheensä ohjautuvat Ankkuritiimin asiakkaiksi poliisin, sosiaalipalveluiden, koulun tai jälkikasvustaan huolestuneiden vanhempien aloitteesta.

Vanhemmalle nuoren väkivallanteko tulee useimmiten yllätyksenä.

– Se on monelle järkytys. Vanhemmat ovat huolestuneita ja yleensä myös valmiita ottamaan apua vastaan.

Nuoressa teko herättää häpeää ja katumusta. Väkivaltaan johtavat tilanteet tapahtuvat usein nopeasti eikä seurauksia osata sillä hetkellä ajatella. Asia konkretisoituu vasta myöhemmin.

 

Tarkoituksenamme ei ole kuitenkaan syyttää tai syyllistää, vaan kuulla nuorta ja hänen perhettään.

 

– Tarkoituksenamme ei ole kuitenkaan syyttää tai syyllistää, vaan kuulla nuorta ja hänen perhettään, korostaa Ontero.

– Keskustelemme nuoren koulunkäynnistä, mielialasta ja harrastuksista ja tarvittaessa ohjaamme palvelujen piiriin.

Nuoren tekemiset kuuluvat aikuiselle

Väkivallan ehkäisyyn Jussi Onterolla on tuttu, mutta aina yhtä ajankohtainen lääke: vanhempien on pysyteltävä perillä nuorensa tekemisistä.

– Kuulumisten kysyminen itsenäistymään pyrkivältä ja välillä vastahankaiselta nuorelta ei ole välttämättä helppoa, varsinkin jos takana on raskas päivä tai viikko. Sitä kannattaa silti sinnikkäästi yrittää.

On luonnollista, että nuoren elämänpiiri laajenee. Liian ankara ei saa olla, mutta on hyvä tietää, kenen kanssa nuori liikkuu, millaista musiikkia hän kuuntelee tai mitä sovelluksia käyttää puhelimellaan.

 

Vanhemmalla ei ole varaa sanoa, ettei pysy nykypäivän nuorisokulttuurin perässä.

 

– Vanhemmalla ei ole varaa sanoa, ettei pysy nykypäivän nuorisokulttuurin perässä. Siihen pystyy, jos niin haluaa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää