Ministeriön työryhmä: Uskontokunnat tiiviimmin mukaan lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen
– Mikään taho ei pysty yksin edistämään nuorten hyvinvointia ja tulevaisuuden näkymiä, vaan tähän työhön tarvitaan laaja valikoima keinoja. On tärkeää, että kaikki lasten ja nuorten kasvatus- ja hyvinvointityötä tekevät tahot toimivat yhteisen päämäärän hyväksi, toteaa työryhmän ehdotuksen vastaanottanut nuoriso- ja urheiluministeri Sandra Bergqvist.

Kuvassa on opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä, jonka puheenjohtajana toimi kansliapäällikkö Anita Lehikoinen.
Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä esittää, että eri uskontokuntien nuorisotyön osaamista hyödynnetään koulujen ja oppilaitosten kanssa tehtävässä yhteistyössä.
Työryhmä luovutti ehdotuksensa tiistaina 25. helmikuuta nuoriso- ja urheiluministeri Sandra Bergqvistille ja opetusministeri Anders Adlercreutzille.
– Luterilaiset seurakunnat ovat koulujen ja oppilaitosten tavallisimpia yhteistyökumppaneita. Yhteistyö nojaa pitkään perinteeseen ja keskinäiseen luottamukseen. Paikalliset erot ovat yhteistyössä kuitenkin usein suuria eikä kaikkialla tehdä yhteistyöstä kirjallisia sopimuksia, kertoo työryhmän jäsen, kirkon jumalanpalveluksen ja kasvatuksen johtaja Jarmo Kokkonen Kirkkohallituksesta.
Suurimmat uskontokunnat ovat keskeisiä nuorisotyön vaikuttajia sekä yhteistyökumppaneita julkisen hallinnon toimijoille. Niistä erityisesti evankelis-luterilaisella kirkolla on merkittävät resurssit, koulutettuja kasvatuksen ammattilaisia ja paikka nuorten elämässä eri työmuotojen kautta.
On arvokasta, että uskonnollisten yhteisöjen mahdollisuudet sekä koulutettujen kasvatustyöntekijöiden merkitys tunnistetaan.
– Lasten ja nuorten hyvinvointi ja luottamus tulevaisuuteen on yksi suomalaisen yhteiskunnan keskeisistä kysymyksistä. Vastuumme lapsista ja nuorista on yhteinen. On arvokasta, että uskonnollisten yhteisöjen mahdollisuudet sekä koulutettujen kasvatustyöntekijöiden merkitys tunnistetaan. Kaikkia toimijoita tarvitaan, sanoo Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen.
Yhteistyölle selvät pelisäännöt
Työryhmä korostaa, että yhteiskunnan eri toimijoiden tulee työskennellä määrätietoisesti, suunnitelmallisesti ja tiiviisti yhdessä lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi.
Työryhmä suosittelee, että kuntien ja uskonnollisten yhteisöjen kasvatusalan ammattilaisten osaamista hyödynnetään entistä enemmän. Hyvinvointia vahvistava yhteistyö ei saa sisältää uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sitouttavia elementtejä.
Hyvinvointia vahvistava yhteistyö ei saa sisältää uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sitouttavia elementtejä.
Vaikka joulukirkot ja muut uskonnolliset tilaisuudet ovat edelleen mahdollisia, ne eroavat luonteeltaan hyvinvointityöstä, joka ei sisällä uskonnon harjoittamista.
– Työryhmän ehdotukset ovat tärkeä askel kohti lasten ja nuorten hyvinvoinnin parantamista yhteistyössä eri uskontokuntien kanssa. Mikään taho ei pysty yksin edistämään nuorten hyvinvointia ja tulevaisuuden näkymiä, vaan tähän työhön tarvitaan laaja valikoima keinoja. On tärkeää, että kaikki lasten ja nuorten kasvatus- ja hyvinvointityötä tekevät tahot toimivat yhteisen päämäärän hyväksi, toteaa ministeri Bergqvist ministeriön tiedotteessa.
Selvityksen mukaan lasten ja nuorten hyvinvointia edistävä yhteistyö kuntien, koulujen, oppilaitosten ja uskonnollisten yhteisöjen välillä on mahdollista jo nykyisen lainsäädännön mukaisesti. Evankelis-luterilaisella kirkolla on käytössään kuntien kanssa kattavat yhteistyösopimukset.
– Yhteistyötä uskontokuntien ja koulu- ja nuorisotyön välillä on syytä tehostaa, etenkin kun esteitä yhteistyön lisäämiselle ei ole nykylainsäädännössä. On tärkeää, että yhteistyö on avointa ja suunnitelmallista, jotta saavutetaan parhaat mahdolliset tulokset, kertoo ministeri Adlercreutz ministeriön tiedotteessa.
Paikalliset sopimukset avainasemassa
Työryhmä kannustaa edistämään paikallista sopimuskäytäntöä yhteistyön suunnitelmallisuuden ja avoimuuden vahvistamiseksi. Esimerkiksi huoltajille suunnatun yhteistyöviestinnän tulee olla ajantasaista, huolellisesti suunniteltua ja avointa.
Yhteistyön periaatteet, rakenteet ja käytänteet määritellään erillisessä sopimuksessa sekä sisällytetään tarvittaviin kuntien, koulujen ja oppilaitosten ohjausasiakirjoihin, kuten hyvinvointisuunnitelmiin, lukuvuosisuunnitelmiin sekä opetusta ja opiskeluhuoltoa koskeviin suunnitelmiin.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.