Oma sururyhmä lapsettomuutta kokeneille aloittaa Oulussa

Ajatus Tyhjän sylin ryhmästä kypsyi omista kokemuksistamme, kertovat Pauliina Orrensuo ja Jonna Piirainen. – Meitä on paljon, ja se tuo lohtua omaan suruun.

Lapsensa menettäneille on tarjolla sururyhmiä, mutta Tyhjän sylin sururyhmää ei ole tietääksemme järjestetty vielä missään, kertovat Pauliina Orrensuo ja Tuiran seurakunnassa seurakuntapastorina työskentelevä Jonna Piirainen.

Lapsettomuuden kipu ja haavat voivat jäädä täysin käsittelemättä, koska esimerkiksi keskenmenon kokenut saattaa pudota turvaverkkojen läpi. Hänellä ei ole konkreettista muotoa surulle: ei hautaa tai muistokiveä, ja erityisesti juhlapyhinä oma ”erilaisuus” voi korostua tai ahdistaa.

– Halusimme, että tämän näkymättömän surun voisi tuoda esille turvallisessa ympäristössä ja omilla sanoilla sanoitettuna, he perustelevat oman sururyhmän tarvetta.

Kokemus lapsettomuudesta pysyy, vaikka saisikin lapsia

Molemmilla naisilla on omakohtainen kokemus tyhjästä sylistä. Tänä päivänä Orrensuolla on lapsia, Piiraisella ei.

– Lapseton äiti -identiteetti istuu syvässä, vaikka lapsia olisi myöhemmin syntynytkin perheeseen. Stressitaso on erilainen kuin heillä, jotka eivät ole kokeneet lapsettomuutta. Omaa äitiyttä ja suhdetta lapsiin miettii hyvin monelta kantilta, Orrensuo pohtii.

– Lapsettomuus on valtavan iso kysymys: teen kaikkeni, mutta mikään tai kukaan ei voi siinä auttaa. Kukaan ei voi luvata, että saan lapsen, hän jatkaa.

Et olekaan ainoa maailmassa

Aina syytä lapsettomuuteen ei edes löydy. Silloin perusturvallisuus järkkyy. Myös useat keskenmenot haavoittavat. Mikä minussa on vialla, kun en voi pitää lasta elossa?

Aina lapsettomuushoidotkaan eivät tuota tulosta. Prosessit eivät siis välttämättä pääty onnellisesti.

– Näiden kysymysten äärellä voi ajatella olevansa ainoa maailmassa, joka on kokenut tällaista. Yksinäisyyden tunne on musertava. Siksi ryhmälle on tarvetta: puhumalla ja asiaa läpi käymällä huomaa, että maailma ei romahtanutkaan. Meitä on paljon, ja se tuo lohtua omaan suruun, Piirainen pohtii.

Tyhjä syli -ryhmässä jaetaan kokemuksia, ja sinne ovat tervetulleita kaikki, jotka ovat kokeneet tyhjän sylin tavalla tai toisella.

Lapsettomuus vaikuttaa minä-kuvaan

– Lapsettomuus vaikuttaa ihmisen minä-kuvaan, sosiaalisiin suhteisiin, sijoittumiseen työelämässä. Se aiheuttaa ajatuksia omasta naiseudesta tai miehisyydestä, roolista perheessä, elämän jatkumisesta sekä vähemmän kauniita tunteita kuten vihaa ja kiukkua.

Ryhmään ilmoittautuvilta toivotaan herkkyyttä ja ymmärrystä kohdata samassa tilanteessa olevia.

– Uskomme vertaistuen voimaan. Vain sellainen ihminen, joka on kokenut saman, voi täysin ymmärtää asian. Keskustelun lisäksi ryhmässä on toiminnallista tekemistä ja erilaisia teemoja liittyen lapsettomuuden aiheuttamiin tunteisiin.

– Ryhmään voi tulla omana itsenään ja myös ilman uskonnollista tai hengellistä ajatusta. Olemme läsnä ihminen ihmiselle, vertainen vertaiselle, muistuttavat Orrensuo ja Piirainen.

  • Tyhjä syli -ryhmän ensimmäinen tapaaminen on 16.3.2023 Koskelan seurakuntakodilla. Ilmoittautumiset numeroon 044 7883 966 tai sähköpostilla jonna.piirainen@evl.fi. Ryhmään otetaan mukaan noin kymmenen osallistujaa. Ryhmä toimii suljettuna.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää