Onko sinulla rukousnauhoja, nuori kysyi papilta Oulu Priden puistojuhlassa
Oulun seurakuntien teltalla kävi vilkas kuhina Oulu Pride -tapahtuman puistojuhlassa. Rukousnauhojakin olisi mennyt kaupaksi, jos niitä olisi ollut myytävänä.
Oulun seurakuntien katoksen edessä Hollihaan puistossa on tungosta Oulu Pride -tapahtuman pääjuhlassa tänään lauantaina. Nuoret haluavat ihollensa sateenkaariaiheisia siirtokuvia, ja ”tatskoja” on tarjolla seurakunnan teltalla.
Jono ei juuri lyhene tapahtuman aikana, mutta joukko seurakunnan työntekijöitä, esimerkiksi pastori Kimmo Kieksi, ei väsy kohtaamaan sateenkaarilaisia. Ystävällisiä sanoja juhliville riittää ja vastaukseksi niihin Kieksi kuulee useamman kerran kommentin: Kiva kun kirkko on täällä.
Siirtokuvat eivät ole ainoa asia, joka tuo ihmisiä seurakunnan katokselle. Jotkut haluaisivat ostaa itselleen rukousnauhan. Niitä ei ole tarjolla, mutta tuomiokirkon kellarissa kesäajan toimineen Cafe Kryptan hyväntekeväisyystuotteet, esimerkiksi sormukset, tekevät kauppansa.
– Ihmiset haluavat tehdä ostoksillaan hyvää eivätkä vain kysellä ilmaistuotteiden perään, kiireinen Kieksi toteaa.
Vakaumus on sekin, että vihkii sateenkaariparin
Puistojuhlaa seuraileva pastori Árpád Kovács kantaa kaulassaan kylttiä, jossa lukee ”Pyydän anteeksi kirkon nimessä seksuaalivähemmistöjen syrjintää”.
Kovács ei vitsaile viestillään, vaan toteaa:
– Kirkon velvollisuus olisi pyytää anteeksi seksuaalivähemmistöltä. Se pitäisi tehdä ja rehellisesti. Kirkko on käyttänyt valta-asemaansa väärin suhteessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin.
Kovács on pahoillaan Kuopion tuomiokapitulin heinäkuisesta päätöksestä antaa kirjallinen varoitus sateenkaariparin kesällä 2018 vihkineelle pastorille.
– Miksi vähemmistöjen oikeuksien puolustaminen ei ole kunnioitettava vakaumus vaan siitä saa rangaistuksen, hän ihmettelee.
– Usein tuntuu siltä, että vakaumukseksi lasketaan vain se, kun torjuu samaa sukupuolta olevien mahdollisuuden avioliittoon.
Kovácsin mielestä kirkko on oikeassa paikassa, kun se on mukana pridejuhlinnassa.
– Olemme täällä yksi toimija muiden mukana. Emme viisastele, emme kerro totuuksia, vaan kohtaamme ihmisiä sellaisina kuin he ovat.
Jos ketään ei vahingoita, miksi ei saisi elää omana itsenään?
Siirtokuvia nuorille laittanut pastori Teija Kähkönen haluaa olla pridetilaisuudessa mukana, koska kokee sillä tavoin puolustavansa ihmisoikeuksia.
– Minun mielestäni olisi julmaa vaatia ihmisiä olemaan jotain muuta kuin mitä he ovat.
Kähkösen mukaan seurakunnan osallistuminen Oulu Pride -tapahtumaan on viesti siitä, ettei kirkon asenne voi olla tuomitseva silloin kun ihmiset elävät elämäänsä omana itsenään muita vahingoittamatta.
– On ollut hämmentävää kuulla, että mukaan lähteminen Oulu Prideen on saanut myös arvostelua – eikä kyseenalaistamista ole tapahtunut vain seurakunnan piirissä. Minä tiedän, missä joukossa seison ja osallistuminen tapahtumaan on minulle päivänselvä asia.
Puistojuhlan lavalla esiintyvä Taika-Petteri on tilaisuudessa viihdyttäjänä seurakunnan tilauksesta. Suuri joukko vanhempia lapsineen seurasi hänen esitystään Jakke Jääkarhun kanssa.
Taitelija Petteri Hakaselle keikka puistossa on mieluisa.
– Minusta kirkon kuuluu olla täällä, koska täällä on myös hurja määrä seurakuntalaisia. Osa sateenkaariväestä on saattanut saada jossakin elämänvaiheessaan ”pataansa” kirkolta, mutta kohtaamiset seurakunnan työntekijöiden kanssa voivat tehdä niille kolhuille hyvää.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.